Pretraga

Mensa poziva učenike i studente na testiranje inteligencije: Ako riješite ove zadatke, razmislite o prijavi

A- A+

Ove godine Hrvatska Mensa obilježava četvrt stoljeća postojanja, a ranije u studenom po prvi je put od osnutka premašila 1.200 članova. Posljednje testiranje inteligencije bit će održano ove subote, 26. studenog na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobna granica za pristupanje testu je 14 godina, a poziv za učlanjenje dobit će oni koji ostvare rezultat bolji od 98 populacije.

Ilustracija: Pixabay

Hrvatska Mensa ove će subote na Filozofskom održati posljednje ovogodišnje testiranje inteligencije. Provodi ga ovlašteni Mensin psiholog, a pristupnici će rezultate dobiti mailom kroz mjesec dana. Samo oni koji ostvare rezultat bolji nego 98 posto populacije u kratkom roku zaprimit će poziv na učlanjenje u Hrvatsku Mensu.

Posebno pozvali učenike i studente

Riječ je već o četvrtom testiranju ove godine, a na prethodnima je testirano 367 pristupnika u pet najvećih hrvatskih gradova. Ovoga puta poseban su poziv iz Mense uputili mladima.

– Iz Odjela za organizaciju testiranja Hrvatske Mense posebno pozivaju učenike i studente da se prijave jer ostvaruju pravo na popust za testiranje, te cijena za njih iznosi 100 kuna (13,27 eura). Prijava na testiranje moguća je putem webshopa Hrvatske Mense webshop.mensa.hr, na kojem se može pronaći više informacija o testiranju, a na kojem primarni cilj nije postati članom Hrvatske Mense, nego testirati inteligenciju, što se i naglašava na svakom testiranju. Minimalna dobna granica za pristupanje testiranju je 14 godina, a mlađi od 18 godina trebaju doći u pratnji roditelja ili staratelja. Testovi inteligencije koji se koriste su rodno i dobno neutralni, zasnivaju se isključivo na slikama, te za uspješan rezultat na testu nije potrebno prethodno znanje, poznavanje matematike, razina obrazovanja niti znanje jezika, priopćila je Hrvatska Mensa.

U nastavku možete vidjeti i primjere zadataka kakvi vas očekuju na testiranju, pokušajte ih riješiti. Napomena. ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Obilježavaju 25 godina postojanja

Inače, ove godine Hrvatska Mensa obilježava 25 godina postojanja, a 8. studenoga u Udruzi je po prvi put od osnutka premašena brojka od 1.200 članova u jednoj godini, s trenutnim brojem od 250 članova više nego godine (2005.) u kojoj je dosegnut najveći broj članova do ove godine, te s gotovo 400 članova više u odnosu na 2021. godinu. Iz Hrvatske Mense podsjećaju, a kako smo već pisali, da su tijekom studenoga i prosinca po drugi puta organiziraju Sudoku natjecanje za osnovne i srednje škole.

– Projekt je planiran s ciljem razvoja vještine rješavanja logičkih i problemskih zadataka kod djece i mladih. Na ovogodišnje natjecanje prijavilo se gotovo 8.000 učenika iz više od 400 škola iz cijele Hrvatske. Za usporedbu, na lanjskom natjecanju je na školskoj razini nastupilo 4.780 učenika što je bio iznimno velik odaziv. Interes za ovogodišnje natjecanje je nadmašio sva očekivanja te potvrdio da postoji prostor za ovakvu vrstu nepredmetnog natjecanja. Ovogodišnje prvenstvo s pravom nosi titulu najvećeg sudoku prvenstva na ovim prostorima, podsjeća Hrvatska Mensa.