Pretraga

U velikom natjecanju sudjelovalo je 7.285 učenika iz Hrvatske, ovih četvero putuje na Svjetsko

A- A+

U Vodicama je ovih dana završeno drugo sudoku prvenstvo Hrvatske za osnovne i srednje škole. Na natjecanju je sudjelovalo 7.285 učenika iz 427 škola, što je dvostruko više nego ranije. Najbolji učenici odlaze na Svjetsko prvenstvo u rješavanju sudoku i logičkih zadataka koje će se iduće godine održati u Torontu.

Hrvatska Mensa u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i enigmatskim klubom Božidar Vranicki iz Splita ovog je vikenda provela i posljednju, državnu razinu Sudoku prvenstva Hrvatske za osnovne i srednje škole.

Četvero najboljih učenika odlazi na Svjetsko u Toronto

Najbolji učenici odlaze na Svjetsko natjecanje u Toronto koje se održava iduće godine.

– Među četrdeset najboljih kadeta i juniora Hrvatske, odlazak na Svjetsko prvenstvo u rješavanju sudoku i logičkih zadataka (WSC) sljedeće godine u Torontu osigurali su kadeti Iva Rabar i Toni Borozan, te juniori Tina Bratim i Fabijan Markovinović, priopćili su organizatori.

Inače, ove se godine natjecalo 7.285 učenika iz 427 škola, što je dvostruko više nego ranije.

– Čestitamo svim učenicima na sudjelovanju, sudjelovati na državnom natjecanju veliki je uspjeh. Nakon školske, regionalne i državne razine natjecanja, dobili smo svoje predstavnike koji su brojem bodova još jednom pokazali globalnu konkurentnost hrvatskog znanja i obrazovanja. Ponosni smo na svoje predstavnike i trudit ćemo se maksimalno im pomoći da se što bolje pripreme za nadolazeće svjetsko prvenstvo u Kanadi, govori Siniša Hrga, voditelj projekta.

Izdvojeni članak
Sudoku natjecanje_1

Gotovo 8.000 učenika iz škola diljem Hrvatske odmjerava snage na sudoku prvenstvu

Natjecanje se održalo na tri razine

Podsjetimo, početkom studenog ove godine održana je školska razina natjecanja, a krajem i regionalna koja je za najmlađe bila i završna razina. Među najmlađima su se najboljima pokazali Petar Košturjak (OŠ Dora Pejačević, Našice), Leon Mišović (OŠ Milan Brozović, Kastav), Petra Leben (OŠ Mejaši, Split) i Karlo Pjevač (III. OŠ Bjelovar).

– U Vodicama su se na državnoj razini natjecali kadeti i juniori. Na kadetskom natjecanju postoljaši su bili: Iva Rabar (OŠ Vidikovac, Pula), Toni Borozan (OŠ Ravne njive – Neslanovac, Split) i Dora Bačani (OŠ Eugen Kumičić, Slatina). U juniorskoj konkurenciji zlatom se okitila Tina Bratim (III. gimnazija, Split), srebro je osvojio Fabijan Markovinović (XV. gimnazija, Zagreb), a broncu Dario Vuksan (XV. gimnazija, Zagreb). Na državnom natjecanju provedeno je i ekipno natjecanje pobjedničkih timova iz regija koji su zajednički rješavali zadatak povezanih pet sudokua, a rezultat se pribrojio zbiru osvojenih pojedinačnih bodova. Kod kadeta najbolji su bili Sesvećani (OŠ Brestje), a kod juniora Splićani (III. gimnazija), priopćili su organizatori.

Izdvojeni članak

Mnogima omiljena igra na PMF-u se uči kroz neobičan kolegij: Na ispitu nema ocjena, a nosi čak 4 ECTS-a

Kako je izgledalo natjecanje?

Ovom se vještinom testira inteligencija, ali i potiče razvoj kognitivnih procesa poput pamćenja i razumijevanja, pospješuje stjecanje znanja, posebice proceduralnog i metakognitivnog, razvija pozitivan natjecateljski duh i razmjenu perspektiva.

– Cilj sudokua je ispuniti sva polja brojevima od jedan do devet. Sudoku natjecanje ovakvog tipa uključuje različite zadatke, ovisno o dobi natjecatelja – dimenzije 4×4, 5×5, 6×6, 9×9, kao i ekipne zadatke. Učenici ne smiju koristiti kalkulatore niti mobitele, čime se potiče njihova sposobnost računanja. Ako prije vremena točno riješe zadatke, natjecatelji mogu osvojiti i bonus bodove, pojašnjavaju organizatori.

Osim učenika, u revijalnom dijelu ovog natjecanju mogli okušati i profesori – mentori. Natjecanje su nagradama i donacijama podržali: Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Zagrebačka županija, Element d.o.o., Soho d.o.o., Travel Point Croatia j.d.o.o., Hoću knjigu d.o.o., enigmatski časopis Feniks, TZ Vodice, Grad Vodice, Lovrinac d.o.o. te Muzej iluzija Split.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap