Pretraga

U velikom natjecanju sudjelovalo je 7.285 učenika iz Hrvatske, ovih četvero putuje na Svjetsko

A- A+

U Vodicama je ovih dana završeno drugo sudoku prvenstvo Hrvatske za osnovne i srednje škole. Na natjecanju je sudjelovalo 7.285 učenika iz 427 škola, što je dvostruko više nego ranije. Najbolji učenici odlaze na Svjetsko prvenstvo u rješavanju sudoku i logičkih zadataka koje će se iduće godine održati u Torontu.

Hrvatska Mensa u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i enigmatskim klubom Božidar Vranicki iz Splita ovog je vikenda provela i posljednju, državnu razinu Sudoku prvenstva Hrvatske za osnovne i srednje škole.

Četvero najboljih učenika odlazi na Svjetsko u Toronto

Najbolji učenici odlaze na Svjetsko natjecanje u Toronto koje se održava iduće godine.

– Među četrdeset najboljih kadeta i juniora Hrvatske, odlazak na Svjetsko prvenstvo u rješavanju sudoku i logičkih zadataka (WSC) sljedeće godine u Torontu osigurali su kadeti Iva Rabar i Toni Borozan, te juniori Tina Bratim i Fabijan Markovinović, priopćili su organizatori.

Inače, ove se godine natjecalo 7.285 učenika iz 427 škola, što je dvostruko više nego ranije.

– Čestitamo svim učenicima na sudjelovanju, sudjelovati na državnom natjecanju veliki je uspjeh. Nakon školske, regionalne i državne razine natjecanja, dobili smo svoje predstavnike koji su brojem bodova još jednom pokazali globalnu konkurentnost hrvatskog znanja i obrazovanja. Ponosni smo na svoje predstavnike i trudit ćemo se maksimalno im pomoći da se što bolje pripreme za nadolazeće svjetsko prvenstvo u Kanadi, govori Siniša Hrga, voditelj projekta.

Izdvojeni članak
Sudoku natjecanje_1

Gotovo 8.000 učenika iz škola diljem Hrvatske odmjerava snage na sudoku prvenstvu

Natjecanje se održalo na tri razine

Podsjetimo, početkom studenog ove godine održana je školska razina natjecanja, a krajem i regionalna koja je za najmlađe bila i završna razina. Među najmlađima su se najboljima pokazali Petar Košturjak (OŠ Dora Pejačević, Našice), Leon Mišović (OŠ Milan Brozović, Kastav), Petra Leben (OŠ Mejaši, Split) i Karlo Pjevač (III. OŠ Bjelovar).

– U Vodicama su se na državnoj razini natjecali kadeti i juniori. Na kadetskom natjecanju postoljaši su bili: Iva Rabar (OŠ Vidikovac, Pula), Toni Borozan (OŠ Ravne njive – Neslanovac, Split) i Dora Bačani (OŠ Eugen Kumičić, Slatina). U juniorskoj konkurenciji zlatom se okitila Tina Bratim (III. gimnazija, Split), srebro je osvojio Fabijan Markovinović (XV. gimnazija, Zagreb), a broncu Dario Vuksan (XV. gimnazija, Zagreb). Na državnom natjecanju provedeno je i ekipno natjecanje pobjedničkih timova iz regija koji su zajednički rješavali zadatak povezanih pet sudokua, a rezultat se pribrojio zbiru osvojenih pojedinačnih bodova. Kod kadeta najbolji su bili Sesvećani (OŠ Brestje), a kod juniora Splićani (III. gimnazija), priopćili su organizatori.

Izdvojeni članak

Mnogima omiljena igra na PMF-u se uči kroz neobičan kolegij: Na ispitu nema ocjena, a nosi čak 4 ECTS-a

Kako je izgledalo natjecanje?

Ovom se vještinom testira inteligencija, ali i potiče razvoj kognitivnih procesa poput pamćenja i razumijevanja, pospješuje stjecanje znanja, posebice proceduralnog i metakognitivnog, razvija pozitivan natjecateljski duh i razmjenu perspektiva.

– Cilj sudokua je ispuniti sva polja brojevima od jedan do devet. Sudoku natjecanje ovakvog tipa uključuje različite zadatke, ovisno o dobi natjecatelja – dimenzije 4×4, 5×5, 6×6, 9×9, kao i ekipne zadatke. Učenici ne smiju koristiti kalkulatore niti mobitele, čime se potiče njihova sposobnost računanja. Ako prije vremena točno riješe zadatke, natjecatelji mogu osvojiti i bonus bodove, pojašnjavaju organizatori.

Osim učenika, u revijalnom dijelu ovog natjecanju mogli okušati i profesori – mentori. Natjecanje su nagradama i donacijama podržali: Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Zagrebačka županija, Element d.o.o., Soho d.o.o., Travel Point Croatia j.d.o.o., Hoću knjigu d.o.o., enigmatski časopis Feniks, TZ Vodice, Grad Vodice, Lovrinac d.o.o. te Muzej iluzija Split.