Pretraga

Grad Zagreb još nije odustao od spajanja dviju škola, iako među učenicima frcaju prijetnje nasiljem

Škola za montažu i Škola za grafiku mogle bi dijeliti zgradu u drugom polugodištu. Mogle bi, ali ne moraju. Još uvijek se ne zna. Sredinom studenog izvijestili smo o strašnim prijetnjama nasiljem koje su učenici ‘montažeri’ uputili svojim kolegama ‘grafičarima’ kad su saznali da se razmišlja o preseljenju. Roditelji su preplašeni i zabrinuti, a cijeli je slučaj završio na policiji. Dva tjedna nakon, policija nema nikakve informacije za javnost, a gradske vlasti još nisu skroz odustale od privremenog spajanja dviju škola.

Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju

Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju
Foto: škola, privatna arhiva

Sredinom prošlog mjeseca srednja.hr izvijestila je o brutalnim prijetnjama nasiljem koje su učenici Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija upućivali učenicima Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju. ‘Montažeri’ bi, naime, zbog obnove školske zgrade, u drugom polugodištu mogli preseliti kod ‘grafičara’ pa je uslijed šuškanja o preseljenju nastupila salva prijetnji nasiljem.

Neki su, prema porukama koje smo dobili na uvid, pisali da jedva čekaju doći i ‘udarati te jazavce tam’, misleći na grafičare. Grad Zagreb, pod čijom su nadležnošću škole, upoznat je sa svime, a slučaj je zbog prijetnji nasiljem prijavljen i zagrebačkoj policiji. Tada su nam iz Grada rekli da još nije donesena odluka o spajanju dviju škola, već da se radi o jednoj od mogućnosti, a da policija vrši istragu. Odlučili smo, dva tjedna nakon, provjeriti što je s cijelim slučajem.

Izdvojeni članak
nasilje u školi

Brutalne prijetnje nasiljem u zagrebačkoj školi, uključila se i policija: ‘Jedva čekam udarati te jazavce’

Još nemaju konačnu odluku

Poslali smo upit gradskim vlastima te ih upitali kakve su novosti oko ovog slučaja. Konkretno, jesu li, nakon što su im predočene prijetnje i nakon što su čuli zabrinute roditelje, ipak odlučili da neće spajati Školu za grafiku i Školu za montažu, čak ni privremeno. Dobili smo gotovo pa isti odgovor.

Opet ističu kako je spajanje grafičara i montažera tek jedan od mogućih modela koji razmatraju ‘u širem kontekstu organizacije rada škola tijekom obnove od potresa’. Konačnu odluku o lokaciji održavanja nastave za montažere, kazali su, donijet će nakon što analiziraju sve relevantne čimbenike, u suglasju svih uključenih škola i aktera. O svemu će, ističu za srednja.hr, pravovremeno obavijestiti roditelje i javnost.

Podsjetimo da je preseljenje Škole za montažu na novu lokaciju gdje će učenici slušati nastavu predviđeno, prema našim informacijama, za drugo polugodište. Drugo polugodište počinje 9. siječnja, dakle za tek nešto više od mjesec dana, gradske vlasti još nemaju rješenje. Još uvijek je, prema njihovim riječima, na stolu opcija o spajanju dviju škola, čak i nakon što su saznali za prijetnje nasiljem.

‘Škola je postupila po protokolu’

Zanimljiv dio odgovora Grada Zagreba dobili smo u pogledu snimke učeničkog nasilja koja je, podsjetimo, poslana od strane učenike Škole za montažu prema učenicima Škole za grafiku kao svojevrsna prijetnja što će se dogoditi kada budu dijelili zgradu. Škola za montažu, navode iz Grada, poduzela je sve potrebne korake sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima.

Izdvojeni članak
tanja dejanović šagadin

Stalno se piše o nasilju u školi, no što kad je vaše dijete zlostavljač? O tome priča ugledna psihologinja

Grad Zagreb, čini se, čeka zaključak policije u ovom slučaju i do tada ne donosi nikakve značajne odluke. Policija, pak, ponavljaju iz Grada, u posjedu je svih snimki i korespondencija te je u kontaktu sa školama.

Policijskoj upravi zagrebačkoj prvi smo upit poslali 15. studenog. Poštujući tajnost policijskog izvida, zamolili smo da nam se jave s više informacija kada one budu dostupne za javnost. Kako od zagrebačke policije nismo dobili nikakve informacije, točno dva tjedna nakon, 29. studenog, poslali smo detaljniji upit. Pitali smo ih tko je prijavio slučaj, jesu li obavili razgovore i što su utvrdili. Odgovor do zaključenja teksta nismo dobili.


RAVNATELJI ŠUTE

Upite smo sredinom studenog uputili i ravnateljima Škole za grafiku i Škole za montažu, no od njih, do zaključenja sada već drugog po redu teksta na ovu ozbiljnu temu – nismo dobili.


Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti i Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata