Pretraga

HDZ okrivio pandemiju za visoke cijene nekretnina, iz SDP-a poručili: ‘Korupcija nije normalna stvar’

A- A+

HDZ, SDP, Možemo, Domovinski pokret i Most sučelili su se ususret parlamentarnim izborima o politikama za mlade. Sara Medved iz SDP-a pojasnila je da mlade brine korupcija zapošljavanja u javnim ustanovama. Šimrak iz HDZ-a objasnio je da povećanje cijena stanova nije došlo preko noći nego zbog potresa i pandemije. Ivana Brajdić iz Možemo ograničila bi kratkoročni najam, a mjeru subvencioniranja kreditima za priuštivo stanovanje smatra promašenom. Igor Peternel iz Domovinskog pokreta ne bi zatvorio studije bez studenata, već bi stvorio uvjete da se tamo mladi vrate. Josip Periša iz Mosta naglasio je problem neracionalnog postupanja s kvotama te razočaranje projektom Kampusa Borongaj u Zagrebu.

sučeljavanje

S lijeva na desno: Ivana Brajdić (Možemo), Sara Medved (SDP), Josip Periša (Most), Igor Peternel (Domovinski pokret) i Maksimilijan Šimrak (HDZ) | screenshot: YouTube Zelena akcija

Devet udruga civilnog društva organiziralo je u četvrtak u zagrebačkom Novinarskom domu izborno sučeljavanje kandidata i kandidatkinja za Hrvatski sabor namijenjeno mladima. Sudjelovali su predstavnici stranaka HDZ-a, SDP-a, Možemo, Domovinskog pokreta i Mosta. Sve te stranke, naime, prema trenutnim anketama prelaze izborni prag.

Šimrak iz HDZ-a: ‘U proteklih 8 godina nezaposlenost mladih je prepolovljena za pola u Hrvatskoj’

Prva tema bila je kvaliteta života mladih u Hrvatskoj i plaća. Ivana Brajdić iz Možemo kazala je da postoje problemi s nekontroliranjem platformskog i agencijskog rada. Smatra da platforme treba tretirati kao poslodavce, a ne posrednike i da treba jačati kapacitet inspekcije rada. Dodala je da treba povećavati sustav studentske prakse i ograničiti količinu studentskog rada koja se može odraditi bez ugovora o radu.

– Mi želimo povećati limit maksimalnih prihoda koji se može ostvariti studentskim radom i povećati doprinose koji idu na taj studentski rad. Želimo povećati doprinose u prvi i drugi mirovinski stup te povećati doprinose za zdravstveno osiguranje. Time bi smanjili doprinose za studentski centar. Prema našim proračunima sedam posto povećanja doprinosa na taj rad bi bio adekvatan jer se iz toga financiraju buduće  i sadašnje mirovine te zdravstveno osiguranje, kazala je Sara Medved iz SDP-a.

Josip Periša iz Mosta naveo je da studentski rad treba ulaziti u radni staž. Objasnio je da studentski centri ne ulažu dovoljno u studentski standard što su dužni po Zakonu jer od svakog studentskog ugovora dio novca ide studentskim centrima. Igor Peternel iz Domovinskog pokreta rekao je da se može pričati o cijenama studentskog rada, no da te stvari nisu ključne i neće doprinijeti hoće li mladi ostati ili izaći iz Hrvatske. Važnost daje kvalitetnom studiranju, perspektivi razvoja obitelji i stambenom pitanju.

– U proteklih osam godina nezaposlenost mladih je prepolovljena za pola u Hrvatskoj. To nije slučajno, to je rezultat politike prema mladima. Imamo ugovore o radu na neodređeno vrijeme nikad na većem postotku kod mladih, nikad manje onih s određenim odnosnom. Preko 100 tisuća ljudi je koristilo mjere za pomoć, one su uspješne i mladima su pomogle. Ukinuli smo SOR i povećali potpore za samozapošljavanje, kazao je Maksimilijan Šimrak iz HDZ-a.

Izdvojeni članak
GONG okrugli stol

Ove političke stranke uvele bi Građanski odgoj u škole i spustile granicu za glasanje na 16 godina

Medved iz SDP-a: ‘Meni korupcija nije normalna stvar, mlade brine korupcija zapošljavanja u javnim ustanovama’

O korupciji iz HDZ-a su rekli da se ona javlja u svim društvima diljem svijeta. Šimrak je rekao da će se pozabaviti time, ali da svatko treba početi od sebe. Iz Možemo su rekli da je HDZ postao sklonište za sve koji žele prevariti državu.

– Meni korupcija nije normalna stvar. Mlade brine korupcija zapošljavanja u javnim ustanovama. Na tome moramo raditi temeljito. Nemogućnost da s vlastitom stručnošću ne možeš napredovati bez iskaznice HDZ-a je ubojita. Bespomoćnost, sve što si investirao je nebitno jer netko tko je slabiji, napreduje i dobije mjesto, rekla je Medved iz SDP-a.

Most je rekao da je HDZ postao simbol izjednačen s korupcijom, a Domovinski pokret je HDZ prozvao klijentelističkom organizacijom. Kada je Brajdić iz Možemo rekla da bi spustili dobnu granicu za glasanje na 16 godina, Peternel iz Domovinskog pokreta kazao je da Možemo želi indoktrinirati mlade i naivne svojim ideologijama. Šimrak iz HDZ-a se složio. Medved iz SDP-a je rekla da treba mijenjati paradigmu da mladi ne znaju misliti i odabrati što je dobro za njih.

Izdvojeni članak
Učiteljica ocjenjuje ispit

Kako s učenicima razgovarati o europskim izborima? Ovi materijali mogu pomoći nastavnicima

‘Licemjerno je okrivljavati elementarne nepogode za ono što se zbiva’

SDP bi povećao kapacitet studentskih domova, osnovao fond za izgradnju stanova i obnovu iz kojeg bi išlo jedan posto državnog proračuna. Za šest godina imaju projekciju izrade 150.000 stanova. Most bi pak uveo mjeru da se na prvi stan ne plaća porez na nekretnine jer bi time olakšali mladima kupnju prvog stana. Domovinski pokret važnost vidi u cijeni i kapacitetu studentskih domova, politici dugoročnog i kratkoročnog najma te poticajnim mjerama za kupovanje stanova. HDZ objašnjava da povećanje cijena nije došlo preko noći, nego zbog potresa, pandemije i globalne krize. Bitno im je donošenje nacionalne stambene politike.

– Četiri godina nakon potresa i pandemije ne može se to kriviti za visoke cijene nekretnina. Kupila stan prije potresa, imam 27 godina kredita. Ja koja imam visoke prihode kao liječnik, ali tu sudbinu djelom svi. Licemjerno je okrivljavati elementarne nepogode za ono što se zbiva, kazala je Medved iz SDP-a, dok joj je Šimrak iz HDZ-a uzvratio da ne razumije kako funkcionira tržište.

Možemo bi ograničio kratkoročni najam kako Split ne bi postao Venecija. Smatraju da do ovog stanja nije došlo slučajno, nego zbog nebrige, krivih politika i subvencioniranja visokih cijena najma.

– Subvencioniranje kredita nije pomoglo mladima, pomoglo je ograničenoj skupini mladih koja je kreditno sposobna i onima koji stanove prodaju za više cijene. To j pomoglo rastu tih cijena jer ih je tako Vlada praktički subvencionirala, kazala je Brajdić iz Možemo.

Tko je organizirao sučeljavanje?

Organizatori su bili Centar za mirovne studije, GONG, Institut za političku ekologiju, Klubtura, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, RODA, Savez za autizam Hrvatske i Zelena akcija.

Domovinski pokret: ‘Ne mislim da sveučilišta ili veleučilišta gdje nema studenata treba zatvoriti’

Raspravljalo se i o zdravstvenoj skrbi te mentalnom zdravlju mladih. Iz Mosta su rekli da cilj zdravstvenih politika treba biti povećanje kadra u primarnim sektorima kako se bolnice i hitni prijem ne bi opterećivali. Iz Domovinskog pokreta smatraju da svi jednako osjećaju kako zdravstveni sustav ne funkcionira. HDZ je rekao da se promjena ovog sustava ne može dogoditi preko noći te da treba raditi na kontinuitetu.

Možemo bi poticao kvote za deficitarne specijalizacije, a rekli su da mladi i djeca posebice osjećaju loš zdravstveni sustav. SDP bi uveo veći broj psihijatara i psihologa, a važnim smatraju i preventivne aktivnosti. Zdravlje po njima ne leži u samom ministarstvu, već u svim drugim politikama – socijalna zaštita, obrazovna politika, stanovanje ili kvaliteta vode. Pričalo se i o obrazovnim nejednakostima.

– U ruralnim krajevima prvo treba programima mlade zadržati da tamo žive. Mlade bismo privlačili da ostanu na otocima. Trajektne linije za otočane trebaju biti besplatne. Treba graditi nove škole, razvijati društvo, ali jedno dolazi s drugim. Ne mislim da sveučilišta ili veleučilišta gdje nema studenata treba zatvoriti. Treba stvoriti uvjete da se tamo može netko upisati i tako vratiti ljude, kazao je Peternel iz Domovinskog pokreta.

Izdvojeni članak
prva slika lijevo ogromni glasački listić, durga slika desno glasačka kutija

VIDEO: Prvi puta idete na izbore? Pogledajte kako će izgledati proces glasanja na biralištu

Most bi uložio u umjetničke akademije, Domovinski pokret u njegovanje tradicionalnih vrijednosti

Iz HDZ-a su rekli da je s time povezan problem demografske revitalizacije na kojem će raditi. Iz Možemo su naglasili da se mladi iseljavaju jer nema kvalitetnog predškolskog i daljnjeg obrazovanja. Iz SDP-a su naveli da svako dijete mora ići u vrtić te bi proveli kurikularnu reformu i uveli građanski odgoj. Iz Mosta su naglasili problem neracionalnog postupanja s kvotama te razočaranje projektom Kampusa Borongaj u Zagrebu.

Iz SDP- su naveli da bi mladima do 26 godina omogućili besplatni ulaz u muzeje te bi povećali sredstva za izgradnju društveno kulturnih centara. Iz Možemo su ustvrdili da su zadnjih godina sredstva za kulturu porasla, no da nema dugoročne strategije. Most bi uložio u umjetničke akademije, a Domovinski pokret napomenuo je da treba njegovati hrvatske tradicionalne vrijednosti. Peternel iz Domovinskog pokreta rekao je da je to bilo tako jedino kada je Zlatko Hasanbegović bio ministar kulture.

U sučeljavanju se govorilo o migracijama, treba li priznati Palestinu, o klimatskim promjenama i iseljavanju, nacionalnom programu za mlade i savjetima mladih. Cijelo sučeljavanje možete pogledati ispod.