Pretraga

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita bivši je dekan i profesor na Medicinskom fakultetu

A- A+

Nakon što su gradonačelnik Splita Ivica Puljak te njegovi zamjenici dali ostavke na svojim pozicijama, u Splitu se spremaju novi izbori. HDZ je jučer predstavio svog kanididata koji također dolazi iz akademske zajednice. Riječ je o Zoranu Đogašu, donedavnom dekanu i redovitom profesoru na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Zoran Đogaš, foto: Facebook, HDZ Split

U Splitu će se na nadolazećim izborima, osim Ivice Puljka koji je redoviti profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, za gradonačelnika natjecati još jedan član tamošnje akademske zajednice. HDZ je potvrdio kako je njihov kandidat Zoran Đogaš, donedavni dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, sada redoviti profesor i predstojnik Zavoda za neuroznanost.

– HDZ je potpuno neočekivano pozvao mene, ja sam nestranačka osoba, ne želim biti u stranci, ali ozbiljno sam razmišljao, preslagivao stvari. Dugo sam razmišljao, odlučio sam to prihvatiti i postati kandidat za gradonačelnika. Premijer Andrej Plenković kojeg osobno znam mi je obećao potporu, rekao je Đogaš prilikom predstavljanja medijima i dodao kako je na Medicinskom fakultetu imao kontinuitet.

Izdvojeni članak
vice mihanović

HDZ-ovac s faksa dobio novac za studiju koju naručuje Lučka uprava, gdje je ravnatelj Vice Mihanović

Đogaš bio prethodnik trenutnog dekana Medicinskog fakulteta u Splitu, a na čelu te institucije bio je do listopada 2020. Na istom fakultetu obnašao je i dužnost prodekana za nastavu i studentska pitanja. Osnivač je i voditelj Centra za medicinu spavanja u Splitu, a tijekom epidemije imenovan je koordinatorom Centra za epidemiju Covid-­19 Sveučilišta u Splitu.

Kako stoji u njegovoj biografiji, srednju je pohađao u Matematičko-informatičkom obrazovnom centru (MIOC) u Splitu, a titulu doktora znanosti stekao je na Medicinskom fakultetu Zagreb. Početkom devedesetih tri godine usavršavao se u SAD-u na The Medical Collegeu u Wisconsinu. U biografiji mu stoji kako je voditelj više kolegija, a utemeljio je kurikulume za kolegije Temelji neuroznanosti te kolegija Uvod u znanstveni rad u medicini.

U biografiji se pohvalio i da je tijekom studija bio dobitnik rektorove nagrade, da je nagrađen i Nagradom akademije medicinskih znanosti i Plive ‘Borislav Nakić’ za najbolji znanstveni rad 1998. (2000.), u 2011. dobio je Nagradu za najboljeg mentora na MEFSt-u te je dobio Državnu nagradu za znanost za 2012., u kategoriji za popularizaciju i promidžbu znanosti.