Pretraga

Tuga u akademskoj zajednici: Preminuo ugledni profesor ekonomije

A- A+

Dejan Kružić, cijenjeni profesor ekonomije, preminuo je u 70. godini života. Od cijenjenog profesora su se oprostili i dekan Sveučilišta u Splitu, Dragan Ljutić i splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Kada je Kružić bio zadužen sa splitsku gradsku blagajnu, bio je to jedini grad bez duga u Hrvatskoj, 2003. godine. Svojevremeno je na Ekonomskom fakultetu bio i na čelu Katedre za menadžment. Osobno se iskušao i u menadžerstvu. Kroz život, Kružić je bio direktor Slobodne Dalmacije te visoko pozicionirana osoba u Hajduku.

Preminuo profesor ekonomije Dejan Kružić. Foto: Grad Split/ Ivica Puljak (Facebook)

Splitska akademska zajednica ogrnuta je tugom otkako je 8. lipnja preminuo profesor Dejan Kružić. Riječ je o profesoru ekonomije, a Sveučilište u Splitu ističe da su s nevjericom primili vijest o njegovoj smrti u 70. godini života.

– Napustio nas je izniman čovjek, omiljen profesor i cijenjeni suradnik. U ovim teškim trenucima naše misli su s njegovom obitelji, kojoj izražavamo iskrenu sućut. Posljednji pozdrav dragi profesore, bila je čast surađivati s vama i zauvijek ćete biti u našim sjećanjima, poručili su iz Sveučilišta u Splitu preko društvenih mreža u objavi koju potpisuje tamošnji rektor, Dragan Ljutić.

Izdvojeni članak
gordana dujmović

VIDEO: Split bi mogao postati bogatiji za još nekoliko studija: ‘Bit će povezani s temom mora’

Splitski gradonačelnik: ‘Splitu je davao cijelog sebe’

Od Kružića se oprostio i splitski gradonačelnik, Ivica Puljak. Puljak je Kružića pohvalio kao osobu koji je u tom gradu ostavio nemjerljiv trag ‘svojim stručnim znanjem, entuzijazmom i usmjerenošću na javno dobro, te zaštitu interesa i dobrobiti Splita i svih Splićana’.

– Njegovo znanje, energija, empatija, ljudskost i skromnost doticale su sve nas koji smo imali čast s njim surađivati. Splitu je davao cijelog sebe, bezrezervno i iskreno, do samoga kraja. Ponosni smo što je na kraju svog životnog puta dobio zasluženu nagradu svog grada za životno djelo. Hvala vam, dragi i uvaženi profesore Kružiću, nedostajat ćete nam neizmjerno kao suradnik, čovjek i prijatelj. Puno smo naučili od vas i pamtit ćemo vas zauvijek, poručio je Puljak na Facebooku.

Izdvojeni članak
rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić

Splitski rektor najavio odlazak u mirovinu i poručio: ‘Zahvaljujem premijeru Plenkoviću na razumijevanju’

Objavio pedesetak znanstvenih radova: Riješio dug u gradskoj blagajni

Inače, Dejan Kružić je rođen u Bijeljini 15. ožujka 1954. godine, a pamti ga se da je krajem sedamdesetih do sredine osamdesetih bio ekonomist u brodogradilištu Split. Na splitskom Ekonomskom fakultetu, bio je svojevremeno i čelnik Katedre za menadžment.

No, u Splitu će ga se najviše pamtiti da je 2003. godine intervenirao u gradsku blagajnu pa je Split tada bio jedini grad u Hrvatskoj bez duga. Objavio je oko 50 znanstvenih i stručnih radova te tri knjige, bilo sam ili u koautorstvu.

Također, iza sebe ima i menadžersku karijeru. Svojevremeno je bio direktor Slobodne Dalmacije, te je bio visoko pozicioniran u Hajduku te splitskom ‘Škveru’.