Pretraga

Hoće li prijemni za srednje riješiti problem superodlikaša? Mišljenja su dosta podijeljena

A- A+

Nedavno su u javnu raspravu puštene izmjene Pravilnika o upisima u srednje škole. Glavna promjena je ukidanje posebnog uvjeta za provedbu prijemnih ispita za upise u srednje škole, čime ga sada praktički mogu uvesti sve. No, vrlo je upitno zašto bi škole koje nemaju navale superodlikaša uopće uvodile prijemne te kako će prijemni riješiti problem superodlikaša u osnovnima. Na tu temu proveli smo i anketu na portalu srednja.hr.

Ilustracija: Unsplash

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javno savjetovanje postavilo izmjene Pravilnika za upise u srednje škole, na portalu srednja.hr otvorena je anketa s pitanjem ‘Mislite li da će se izmjenama pravilnika o upisima u srednje riješiti problem prevelikog broja superodlikaša?’. Naime, još je prošle godine, kada se je ponovno aktualizirao problem hiperinflacije superodlikaša, Ministarstvo kao rješenje najavljivalo izmijene Pravilnika o upisima u srednje, a ovo je sada očito jedan od načina na koji se nastoji stati na kraj tom problemu.

Mišljenja su podijeljena

U anketi je do trenutka pisanja ovog teksta (23. veljače u 14:09 h) sudjelovalo nešto više od 1.550 čitatelja, a stavovi su dosta podijeljeni. naime, 26 posto čitatelja odgovorilo je ‘da, ovo će značajno umanjiti problem’. Malo više od 33 posto čitatelja kaže nam ‘ni da ni ne, ovo je parcijalno rješenje’. Da ovo ni na koji način neće utjecati na broj superodlikaša smatra 33 posto sudionika ankete. Nešto malo manje od sedam posto čitatelja nije sigurno u odgovor.

Inače, javna rasprava oko ovog pravilnika otvorena je još neko vrijeme, do 17. ožujka, a i ona se poprilično zahuktala te je već u ova dva tjedna pristigao značajan broj komentara. I dok mnogi ističu da je dobro da srednje škole ipak imaju neku ulogu u odabiru kandidata za upis, drugi naglašavaju da to neće riješiti problem prekomjernog broja učenika s prosjekom 5.0.

Izdvojeni članak

Jokić protiv male mature, nudi alternativu: ‘To je novina koja bi poboljšala školstvo za 20 godina’

Na javnu raspravu već je pristiglo dosta komentara

– Uvođenje prijemnih ispita u srednje škole smatram apsolutno promašenim. Nevjerojatno zvuči da se problem koji imamo u osnovnim školama (poplava superodlikaša) pokušava riješiti u srednjim školama. Opet se događa da rješavamo posljedicu, a ne uzrok. Zašto imamo navalu odlikaša? Očito je da sustav vrednovanja u osnovnim školama nije dobar, piše u javnoj raspravi Damir Sumina.

Dodaje, u umjesto da donosi ‘ovakve promašene pravilnike’, Ministarstvo bi problem trebalo rješavati u osnovnim školama.

– Kao roditelj osnovnoškolca navest ću primjere ocjenjivanja u osnovnim školama. Npr. povijest u šestom razredu, gradiva ima oko 60 stranica, a provjera nosi 19 bodova. Matematika, 6. razred, gradivo zbrajanje, oduzimanje, množenje, dijeljenje razlomaka, postotni račun, stupčasti dijagrami, algebarski izrazi s razlomcima, provjera znanja nosi 20 bodova. Kako je moguće da se s tako malo bodova provjeri znanje i kvalitetno vrednuje učenike? Tko priprema takve ispite? Zašto se Ministarstvo ne uključi u sastavljanje ispita i provjeru ocjenjivanja i provođenja pa da kvartalni ispiti bude univerzalni u cijeloj državi. Na kraju 5-8 razreda mogu se iz ključnih predmeta uvesti državni ispiti kao korekcija postojećih ocjena, ali da ih provodi Ministarstvo. Na taj način bi se podigla razina znanja u osnovnim školama. S ovim pravilnikom ćemo i dalje imati navalu odlikaša, čije znanje ne odgovara ocjenama, a onda to pokušavamo filtrirati u srednjim školama. Ovaj pravilnik donosi još jednu provjeru onoga što se već jednom provjerilo. Dokle?, pita se ovaj sudionik javne rasprave.

Drugi sudionik rasprave podržao je ovaj prijedlog.

– U svakom slučaju podržavam prijedlog. Zanimljivo je da ‘superodlikaši’ uvijek dolaze iz istih škola, dok postoje škole sa razredima gdje nema niti ‘običnih odlikaša’. Ta činjenica povlači zaključak da nemaju sve škole iste kriterije i da je nekima uspjeh škole, ispred znanja učenika. Pravo opće znanje treba provjeriti ispitom znanja, kao jedinim pravim pokazateljem. Puna podrška ovom prijedlogu, napisao je u javnoj raspravi Nenad Poznić.

Svoje prijedloge i komentare, po ovoj i drgugim promjenama u Pravilniku oko upisa u srednje možete dati i vi još par tjedana i to na ovoj poveznici.