Pretraga

Hrvatska – Irska: Za sreću moramo obrati djeteline

A- A+

Prvu utakmicu na velikom turniru nakon tragičnog poraza protiv Turaka prije četiri godine igramo protiv Irske. Simpatična je to reprezentacija, koju bi trebali voljeti svi neutralni promatrači ne samo zbog srdačnosti i ugodnog temperamenta Iraca već i zbog goleme nepravde koju su ima zajedničkim snagama nanijeli ljudi u crnom i Thierry Henry. Irci su papirnato  najslabiji naš protivnik u grupi C. S obzirom, da su sve dnevne novine napravile detaljnu analizu svih mogućih nogometnih faktora mi ćemo usporediti ove dvije nacije na malo drugačiji način.

Nogomet

Iako nikad nisu bili svjetski nogometni vrh, nogometaši sa Smaragdnog otoka uvijek su bili neugodan protivnik kako Vatrenima tako i hrvatskim klubovima (točnije Hajduku). Reprezentacija je na Irce u službenim utakmicama naletjela ukupno četiri puta. Imamo pobjedu, poraz i dva remija s tim da naši protivnici imaju bolju gol razliku.

Malo tko pamti debakl koji su Ćirini sinovi doživjeli u prvoj utakmici nakon osvajanja bronce 1998., ali isto tako malo tko je zaboravio uzvrat u zagrebu kada je Davor Šuker u smiraju utakmice primio loptu koja je letjela više od 50 metara i pospremio je za 1:0.

Zadnji šamar koji su Irci dali našem nogometu bio je onaj klupski, kada je 2004. grupica amatera iz Shelbourna izbacila Hajduka u borbi za Ligu prvaka. Ovo je bolje ne spominjati, da ne izgatamo lošu sreću.

Ipak trupe sa smaragdnog otoka tradicionalno su neugodan protivnik našoj reprezentaciji, ali i klubovima. Upravo zbog toga i usprkos većim uspjesima našeg nogometa –

Irska – Hrvatska 1

Pivo

Što se natjecanja u pivu tiče nema se što puno pričati. Mi imamo Ožujsko, Karlovački, Velebitsko i tako dalje, a Irci imaju Pivo (Guiness).

Nadmoć Iraca u ovoj disciplini najbolje opisuje anegdota sa sajma pivara. Na pauzi kongresa pivara predstavnici Heinekena, Stelle, Budweisera i Guinessa odlučili su se opustiti uz čašicu – dvije. Ovaj iz Heinekena naruči Heineken, ovaj iz Stelle – Stellu, predstavnik Budweisera naruči Budweiser. – Ja ću Coca – Colu, kaže Irac i doda. – Kad vi nećete pivo neću ni ja.

Rezultat: Irska – Hrvatska 1

Navijači

I jedni i drugi navijači glase za neumorne i vjerne pratitelje svojih reprezentacija. Prepoznatljive kockice i zelena boja ide za svojim nogometašima do kraja svita pa i dalje reklo bi se u Splitu. Stigma problematičnih i agresivnih prati i jedne i druge. Irci su se malo smirili, ali s obzirom da je makljaža u kafani nacionalni sport u ovoj simpatičnoj državi to moramo uzeti s rezervom. O našima ne treba previše trošiti riječi. Pjesmom satima mogu slaviti svoje heroje, a isto tako satima mogu devastirati malteške gradiće i progodniti policiju.

Rezultat: Irska – Hrvatska X

Rivali i neprijatelji

Još jedna sličnost naših dvaju naroda je sklonost da ne podnosimo susjede i uživamo u njihovim porazima. Irci svojeg rivala imaju u Englezima ( i Thierryju Henryju), a mi u gotovo svim poznatim narodima u krugu od par stotina kilometara (dobro, Bosanci i Crnogorci nam nisu kost u grlu, ali samo dok su slabiji od nas)

Povjesna mržnja kraljice i Iraca je opjevana u mnogim irskim navijačkim pjesmama, a impresionira da Irci od mrskih im Engleza nikada u povijesti nisu izgubili na nekom velikom natjecanju.

Englezi jesu osvojili pola zemaljske kugle, ali naših rivala je 200 miliona (s Rusima, naravno)

Irska Hrvatska X

Zaštitni znak

Kockice i djetelina jedni su od najprepoznatljivijih zaštitnih znakova u nogometnom svijetu. Ircima je usprkos djetelini s četiri lista sreća više puta okrenula leđa tako da postoji mogućnost da joj je istekao rok. Naše je opet šahovnica dobro služila gdje god da pošli, ali da bi nam malo sreće trebalo to ne krijemo.

Ako ne želimo da se ponovi Turska djeteline moramo obrati.

Irska Hrvatska 2

Svetac zaštitnik

Irci i Hrvati glase za najkatoličkije narode u Europi i shodno tome pomoć traže i s nebesa. Trapatoni i Given na teren izlaze s bočicama svete vodice, a Bilić i njegovi momci kite se rekvizitima iz Međugorja.

Patrica zazivaju naši protivnici, a ih imamo cijelu plejadu. Ipak  za nogomet je nekako najzainteresiraniji Sveti Duje koji kad već ne može pomoći majstorima s mora svoje moći upotrebljava za reprezentaciju. Ovdje rezmišljanja nema, nebo je na našoj strani.

Irska Hrvatska 2

Euro nije Eurosong

Zbrojimo li sve ove parametre teška srca priznajemo da sve miriše na remi. Ipak s obzirom da Euro nije Eurosong nadamo se da ćemo ugrabiti sreću i kući krenuti pjevajući.