Pretraga

Hrvatski Bill Murray radi čuda i u MZO-u: Do kraja godine iz fondova EU planira povući 3 milijarde kuna

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja do kraja ove godine ima u planu ugovoriti 3 milijarde kuna iz europskih fondova. U proteklih deset mjeseci, s dolaskom nove uprave u MZO na čelu s Blaženkom Divjak, ugovorena je milijarda i 370 milijuna kuna. U 30 mjeseci koji su prethodili dolasku nove uprave, iz EU fondova povučeno je oko 400 milijuna kuna, a triput većem ugovorenom iznosu novca iz fondova ‘kumovao’ je Tome Antičić, državni tajnik za znanost, tehnologiju i fondove EU i bivši ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Prema podacima koji su jučer novinarima izneseni u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u posljednjih deset mjeseci MZO je iz fondova Europske unije povuklo milijardu i 370 milijuna kuna. Do kraja godine, cilj je taj iznos povećati na čak 3 milijarde kuna, a ambiciozan je plan već u idućih mjesec dana ‘povući’ prvu sljedeću milijardu.

Zanimljiv je i podatak kako se MZO u 30 mjeseci prije dolaska nove uprave na čelu s Blaženkom Divjak nije moglo pohvaliti s istaknutijim iznosima povučenima iz EU fondova – prije dolaska nove uprave tijekom 30 mjeseci ugovoreno je tek oko 400 milijuna kuna.

Strahovit vjetar u leđa znanosti i visokom obrazovanju: ‘Postajemo kompetitivni na europskom i svjetskom tržištu’

Tome Antičić, državni tajnik za znanost, tehnologiju i fondove EU, koji je na tu dužnost došao s mjesta ravnatelja uspješnog Instituta Ruđer Bošković, ‘kumovao’ je ovakvim brojkama. Jučer je u MZO-u istaknuo kako, što se tiče financiranja znanosti iz EU sredstava, “stvari stoje fantastično i ići će još bolje”.

Izdvojeni članak

Ovo nisu istine: Državni tajnik iz MZO-a je isti Bill Murray

– Sve to je strahovit vjetar u leđa znanosti i visokom obrazovanju, postajemo kompetitivni na europskom i svjetskom tržištu, a paralelno s financiranjem ide i reforma tog područja. Radimo i na iskoraku u zakonodavnom smislu, rekao je jučer Antičić, istaknuvši kako u znanosti i visokom obrazovanju konačno ulazimo u 21. stoljeće.

Projekti za koje je MZO ugovorilo sredstva vezani su za četiri strateška cilja koja MZO komunicira već neko vrijeme: reformu općeg obrazovanja, reformu strukovnog obrazovanja, relevantno visoko obrazovanje te izvrsnost u znanosti.

Od 2014. do prije 10 mjeseci iz Europskog fonda za regionalni razvoj ugovoreno ukupno 0,00 kuna

Antičić je istaknuo i nevjerojatan podatak kako je od 2014. pa do prije deset mjeseci iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) ukupno ugovoreno 0,00 kuna. U posljednjih deset mjeseci taj se iznos popeo na 510 milijuna kuna. Do kraja ove godine, Antičić iz ERDF-a očekuje povlačenje još oko 2 milijarde kuna.

Izdvojeni članak

Troje novih suradnika ministrice Divjak dolazi iz STEM područja, pogledajte čime su se bavili

Od ugovorenih projekata, Antičić se posebno osvrnuo na ugovoreni iznos od 373 milijuna kuna za “Vrhunska istraživanja znanstvenih centara izvrsnosti” koji u sebi objedinjuju gospodarstvo i vrhunsku znanost. Posebno se osvrnuo na projekt “Znanstveno i tehnologijsko predviđanje” kojeg vodi Sveučilišni računski centar (SRCE) i za koji je ugovoreno više skoro 15 i pol milijuna kuna.

– Tim će se projektom unijeti red u praćenje časopisa, publikacija i opreme na svim razinama. Konačno ćemo imati transparentan uvid u sve što se događa na svakoj instituciji i kako se što koristi u kojem projektu. Sada je to jedna od velikih boljki u Hrvatskoj, istaknuo je državni tajnik.

Jučerašnjem briefingu za novinare, na kojem su predstavljeni rezultati povlačenja sredstava iz EU fondova, prisustvovala je i ministrica Blaženka Divjak.

U nastavku pogledajte materijale o ugovaranju sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Europskog socijalnog fonda (ESF).

ERDF

[scribd id=377582669 key=key-P81LNIBB12TpePGpQTc7 mode=scroll]

ESF

[scribd id=377582785 key=key-GYSv1m7M5w62VEJSNhfJ mode=scroll]