Pretraga

Na koronavirus pozitivno oko 13.500 djece školske dobi, HZJZ objavljuje nove mjere

A- A+

Prema podacima koje je u ponedjeljak iznijela zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivana Pavić Šimetin, ukupno je u Hrvatskoj zaraženo gotovo 17.000 djece do 18 godina, od čega su njih 13.500 djeca školske dobi. Pavić Šimetin najavila je da će djeca cijepljena s dvije doze biti oslobođena samoizolacije, ali i oni koji su preboljeli i cijepljeni su jednom. Razmišlja se i o promjeni jedne mjere vezane uz maske za učitelje od prvog do četvrtog razreda.

Ilustracija: Orna Wachman; Pixabay

Zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom sve je manje učenika u školi i sve veći broj škola prelazi na online nastavu. Na porast broja onih koji nastavu slušaju od kuće utječe i činjenica da sve veći broj učenika završava u samoizolaciji.

Zaraženo oko 13.500 djece školske dobi

Kako je za HRT otkrila Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), nešto manje od 17.000 djece do 18 godina je pozitivno na koronavirus, od toga su njih 13.500 djeca školske dobi. HZJZ će ovog ponedjeljka objaviti novosti oko određivanja samoizolacije za djecu.

– Svako dijete koje je primilo drugu dozu cjepiva bit će oslobođeno samoizolacije, isto tako i svako dijete koje je preboljelo i cijepljeno je jednom dozom, i to neovisno o tome kada je ta jedna doza primljena. Preporuka je da se sva djeca u dobi od pet i više godina cijepe. Svoj djeci preporučujemo cijepljenje i da prime dvije doze. Tu ćemo novost danas objaviti, najavila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za HRT.

Izdvojeni članak

Učitelj dobio otkaz jer nije poštivao mjere: ‘Nisam antivakser, ali cijepljenje je vlastiti izbor’

Mijenjaju se odredbe oko maski za učitelje razredne nastave?

Otkrila je i da se razmišlja o promjeni pravila za učitelje razredne nastave.

– Razmišljamo i da se revidira odredba da učitelji razredne nastave od prvog do četvrtog razreda ako su cijepljeni, ne trebaju nositi masku. To je nešto o čemu bi trebalo razmisliti, pogotovo da u periodu omikrona maska bude obvezna, rekla je Pavić Šimetin.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ponovio je to ministar Radovan Fuchs više puta pa i prošlog tjedna, ostaje pri stavu da se o modelima nastave odlučuje na razini škola, jer se epidemiološka situacija razlikuje od škole do škole.

– Zbog ideje da ako i je negdje loša situacija, najčešće se radi o nastavnicima kojih može biti puno u samoizolaciji ili izolaciji pa ne mogu održavati nastavu, onda je to situacija zbog koje nastava na daljinu treba biti u toj školi koliko je najkraće potrebno i vratiti odmah nastavu u učionice, postupa se od škole na škole, a ne ide se generalno na nastavu na daljinu, rekla je Pavić Šimetin za HRT.