Pretraga

HZZ otkriva koja su zanimanja tražena u Hrvatskoj, a za koja bi trebalo smanjiti upisne kvote

A- A+

Da hrvatski obrazovni sustav ne prati potražnju tržišta rada pa dobivamo višak radne snage koja se nema gdje zaposliti, nije prevelika tajna. Početkom svake godine pa tako i ove, Hrvatski zavod za zapošljavanje izdaje publikaciju pod nazivom ‘Preporuka za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja’, a sadržava popis deficitarnih i suficitarnih zanimanja po županijama i gradovima. Ova publikacija rezultat je analize i prognoze potreba tržišta rada za pojedinim kvalifikacijama u 2019. godini.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

‘Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja’ Hrvatskog zavoda za zapošljavanje namijenjene su svima koji planiraju nastavak svog obrazovanja na višoj razini. Osim njih, preporuke služe kao smjernica za određivanje upisnih kvota i broja stipendija, jer prikazuju koja su zanimanja na tržištu rada višak, a kojih nedostaje.

I u 2019. među najtraženijim zanimanjima u većini hrvatskih županija bit će mesari, pekari, zidari, medicinske sestre i tehničari. Preporuka HZZ-a je u 2019. povećati upis i broj stipendija za studente medicine, logopedije, farmacije, računarstva i nastavničkih studija fizike i matematike.

U Zagrebu i Splitu nedostaje mesara, pekara i kuhara

Izdvojeni članak

Značajan porast visokoobrazovanih u Hrvatskoj: Upola više diploma i doktorata nego 2007. godine

Među trogodišnjim školama za koje bi trebalo povećati upisne kvote u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji nalaze se smjerovi za zanimanja tesar, zidar, kuhar, pekar, mesar, slastičar, vodoinstalater i srodni zanati. Baš kao i u prošloj godini od četverogodišnjih škola, kvote bi se u zagrebačkim školama trebale povećati za upis budućih medicinskih sestara i tehničara. Od visokoobrazovanih nedostaje u Zagrebu liječnika, diplomiranih matematičara i fizičara nastavničkog smjera, liječnika, strojara, i logopeda.

Višak su u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, između ostalih, ekonomisti sa srednjom stručnom spremom, veterinarski tehničari, poslovni tajnici i web dizajneri (SSS). Na ovom području preporučuje se smanjiti kvote za upis na studije koji obrazuju politologe, novinare, agronome i stručnjake za poslovnu ekonomiju.

Na širem splitskom području također nedostaje mesara, pekara, konobara i kuhara, ali, primjerice, i medicinskih sestara, računalnih tehničara, komercijalista i elektrotehničara. Preporučuje se na tom području povećati kvote za upis ili stipendije za studije predškolskog odgoja, računarstva, građevinarstva, medicine, farmacije i mnogih dugih.

Višak su na splitskom području, između ostalih, upravni referenti, ekonomisti (SSS), diplomirani pravnici, novinari i politolozi.

Ekonomisti sa srednjom školom višak su u Rijeci i Osijeku

Izdvojeni članak

U ovoj se županiji isplati upisati u deficitarno zanimanje jer učenici imaju besplatan prijevoz i knjige

Bravara, mesara, limara i medicinskih sestara nedostaje i u Osječko-baranjskoj županiji. Preporuka HZZ-a je uvesti veći broj stipendija i povećati upisne kvote na studije medicine, logopedije, strojarstva, računalstva i matematike na sveučilišnim studijima.

U toj županiji previše je prodavača, frizera, ekonomista (SSS), farmaceutskih i fizioterapeutskih tehničara, među ostalima. HZZ preporučuje smanjiti upisne kvote na pojedinim humanističkim i društvenim sveučilišnim studijima, kao i na stručnim studijima računovodstva, fizioterapije, trgovine.

Baš kao i u ostalim spomenutim područjima, i u Primorsko-goranskoj županiji najtraženiji su strukovnjaci – mesari, kuhari, pekari, limari i zidari. I ondje nedostaje medicinskih sestara, ali i strojarskih i tehničara geodezije. Preporuka je na širem riječkom području povećati upisne kvote na sveučilišne studije računarstva, farmacije, medicine, rehabilitacije, logopedije, elektrotehnike…

Višak su u Primorsko-goranskoj županiji prodavači, ekonomisti sa završenom srednjom školom, upravni referenti, pravnici i stručnjaci u poslovnoj ekonomiji.

‘Preporuke HZZ-a pridonijet će usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta’

Izdvojeni članak

Pogledajte koja su se zanimanja najviše tražila u Hrvatskoj u prvoj polovici godine

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kažu kako je analiza i prognoza potreba tržišta rada provedena na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile. Prilikom izrade ove publikacija s preporukama korišteni su i podaci o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca, te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju.

– Premda su jasne i izravne, preporuke imaju kvalitativni karakter. Preporučuje se povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim obrazovnim programima, ali se ono ne određuje kvantitativno. Preporuke, dakle, ukazuju na smjer potrebnih promjena, ali ne određuju njihov kvantitativni doseg, što je razumljivo i smisleno s obzirom na razinu pouzdanosti i preciznosti prognostičkih rezultata. S druge strane, budući da se preporuke izrađuju i upućuju svake godine, opetovanom pojavljivanju pojedinih obrazovnih programa treba pridavati sve veću težinu i uzimati ga u obzir sve ozbiljnije prilikom donošenja odluka. Promjene obrazovne upisne politike i politike stipendiranja na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pridonijet će usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada odnosno umanjiti strukturnu neusklađenost između ponude rada i potražnje za radom, što je jedan od glavnih dugoročnih problema hrvatskog tržišta rada, zaključuju iz HZZ-a.

Koje je zanimanje deficitarno u vašoj županiji i za koja bi se upisne kvote trebale povećati, a za koja smanjiti, provjerite u dokumentu koji slijedi.

[scribd id=396725986 key=key-6v46otJL35pAu3tgzFqU mode=scroll]

__________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.