Pretraga

Iako se MZO hvali dobrom komunikacijom, na mnoga važna pitanja kontinuirano ne odgovaraju GOOD inicijativi

A- A+

GOOD Inicijativa upozorila je na nedostatak transparentne javne komunikacije Ministarstva znanosti i obrazovanja na temu obrazovne reforme. Dok se ministrica Divjak hvali dobrom komunikacijom svog ministarstva, mnoga neodgovorena pitanja Inicijativu su potakla da pokrenu proceduru propisanu Zakonom o pravu na pristup informacijama.

Foto: Dora Kršul

Dok se Ministarstvo Blaženke Divjak hvali svojom otvorenošću prema javnosti i medijima, a ministrica sve poziva na komunikaciju, mnoga važna pitanja ostaju neodgovorena.

Izdvojeni članak

Nastavnici o pripremi za obveznu informatiku: Naše edukacije su neprofesionalne, samo 10% nas bit će spremno najesen

Prije nešto više od mjesec dana, GOOD Inicijativa ministrici Divjak uputila je pitanja o nastavku Cjelovite kurikularne reforme. Konkretne odgovore nisu dobili, te su svoje pravo na informaciju odlučili zahtijevati Zakonom o pravu na pristup informacijama. Osim toga, Inicijativa je krajem svibnja organizirala konferenciju posvećenu obrazovnoj reformi na koju je pozvala predstavnike Ministarstva, no nitko se nije odazvao.

Iz GOOD Inicijative naglašavaju da osim njih i pojedini mediji više od mjesec dana čekaju odgovore na važna pitanja o Školi za život. Podsjetimo samo da i naš portal nikada nije dobio odgovore na pitanja o obveznoj informatici te o eksperimentalnom programu.

Iako ministrica Divjak stalno poziva na dijalog i transparetnost, izgleda da za neke dijaloge ni sama nije spremna, smatraju u GOOD Inicijativi.

Priopćenje GOOD Inicijative prenosimo u cijelosti:

Ministrice, pozvali ste na komunikaciju, a sad ne odgovarate na pitanja!

Budući da od Ministarstva znanosti i obrazovanja ni nakon mjesec dana nismo dobili odgovore na pitanja o obrazovnoj reformi, GOOD inicijativa upozorava na kontinuirani nedostatak transparentne javne komunikacije o ovoj iznimno bitnoj temi za budućnost Hrvatske.

Izdvojeni članak

Obljetnica 1. lipnja: Divjak2017 glasno bi prosvjedovala protiv Divjak2018 i poručila joj da može bolje

Krajem svibnja, naime, pozvali smo predstavnice Ministarstva na konferenciju posvećenu obrazovnoj reformi, ali nitko se nije odazvao. 1. lipnja GOOD inicijativa je ministrici obrazovanja Blaženki Divjak javno uputila pitanja o nastavku Cjelovite kurikularne reforme. Nije nas dočekala ministrica, ali jest njen dopis i kopija sažetka projekta „Škola za život“ na četiri (4) stranice. Zahvaljujemo ministrici na ostavljenom dokumentu, ali on odgovara tek na polovicu jednoga od naših pitanja te se nadamo da to nije završni oblik projekta „Škola za život“, s obzirom na to što u kvantitativnom i kvalitativnom smislu taj dokument uključuje.

Nakon što je u dopisu pozvala na dijalog, ministrica pokazuje da na taj dijalog sama nije spremna. Mjesec dana kasnije, iz Ministarstva i dalje nema odgovora na niz naših pitanja, a pojedini mediji više od mjesec dana čekaju odgovore na svoja pitanja. Iz ovoga se još jednom može zaključiti da je proces informiranja javnosti o obrazovnoj reformi od strane resornog ministarstva uistinu sveden samo na PR i promociju.

Iz ono malo informacija koje je ministrica podijelila s javnosti nemamo potvrdu da je njezina vizija reforme usklađena sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije. Ono što znamo je da će novac namijenjen kurikularnoj reformi u najvećem dijelu biti potrošen na informatičku opremu. Naravno da je informatizacija škola potrebna, ali ponavljamo kako zanemarivanje ostalih segmenata i cjelovitosti reforme na kvalitativnoj razini dugoročno neće donijeti željeni pomak.

Zbog svega navedenog GOOD inicijativa još jednom poziva ministricu Divjak na transparentnu javnu komunikaciju, kojom se pokazuje poštovanje i odgovornost prema ne samo sugovornicima i sugovornicama i zainteresiranoj javnosti, nego i prema budućnosti obrazovanja kao ključne javne politike u Hrvatskoj. S tim ciljem, GOOD Inicijativa je prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja pokrenula proceduru propisanu Zakonom o pravu na pristup informacijama i očekuje odgovore na postavljene upite u zakonskom roku od 15 dana.