Pretraga

Igranje video igara i službeno postaje ovisnost prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji

A- A+

Nove tehnologije donose i promjene u društvu. Razvijaju se neke nove ljudske navike, ali i poremećaji i bolesti. O tome je li igranje video igara ovisnost raspravlja se već duži niz godina, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odlučila je da jest. U nacrtu 11. Međunarodne klasifikacije bolesti jedna od novih točaka je i Gaming disorder (poremećaj igranja video igara) koja se nalazi u skupini mentalnih poremećaja ovisnog ponašanja.

pixabay.com

Jednostavno rečeno, ovisnost igranja video igara postat će i službeno potvrđeno kao mentalna bolest. Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala ga je tako u svom dokumentu koji definira i objašnjava sve bolesti, poremećaje, ozljede i ostale zdravstvene probleme. Taj dokument zove se International Classification of Diseases (ICD) ili prevedeno, Međunarodna klasifikacija bolesti.

Kome se može dijagnosticirati ovisnost?

Svi znamo nekoga tko je zaluđen video igricama i gejmanje je sastavni dio njegovog života, no to ne znači nužno da je osoba ovisna te da ima mentalni poremećaj.

Izdvojeni članak

60 godina video igrica u 5 minuta: Gejmeri, prepoznajete li ih sve?

Naime, u trenutnom nacrtu Klasifikacije, “gaming disorder” karakteriziraju određena ponašanja. Nije bitno igraju li se igre online ili offline, već je važno samo da su virtualne.

Simptomi su opisani u tri točke:

1. Nekontrolirano igranje video igara. Ovdje se misli na karakter samog igranja nad kojim osoba nema kontrolu poput učestalosti, intenziteta, trajanja igranja, i naravno konteksta.

2. Davanje prednosti igranju video igara do te razine da gejmanje postaje važnije od ostalih životnih interesa i dnevnih aktivnosti.

3. Nastavljanje ili sve češće igranje video igara unatoč negativnim posljedicama koje se pojavljuju.

Da bi se postavila dijagnoza potrebna je najmanje godina dana gejmanja. Ipak, ovisnost o video igrama moguće je dijagnosticirati i ranije ako su svi dijagnostički zahtjevi ispunjeni, a simptomi teški.

Od lipnja službeno s mogućim izmjenama

Izdvojeni članak

Pogled na gamerski svijet iznutra

Budući da se još uvijek radi o Beta verziji Klasifikacije, moguće je da će se neke točke s liste izmijeniti ili prilagoditi. Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije na ovom dokumentu rade od 2012. godine, a službena i završna verzija bit će objavljena u lipnju ove godine. Posljednja Međunarodna klasifikacija bolesti objavljena je 1992. godine.

Dakle, 11. verzija još uvijek nije finalna, podaci se u nju dodaju na dnevnoj bazi i WHO je nije potvrdio. To znači da će gejmanje do lipnja i dalje biti tretirano kao “normalna” pojava, bez rizika od ovisnosti.

Ova klasifikacija službena je lista svim zemljama članicama Ujedinjenih naroda. Služi da bi se znalo kako prepoznati i  tretirati određene bolesti, poremećaje i ponašanja, a koriste ju i znanstvenici i istraživači te oni koji uređuju zakonodavne okvire.