Pretraga

Kako video igre mogu postati alat za obrazovanje? Osim novih vještina, razvija se i zajedništvo

A- A+

Telemach Cube School Esport League donosi revoluciju u školama diljem Hrvatske, spajajući timski rad i strategiju kroz natjecanja video igara. Ovo nacionalno natjecanje nije samo prilika za zabavu, već i platforma za učenje i razvoj digitalnih vještina. Cilj je omogućiti svima, bez obzira na status ili lokaciju, sudjelovanje u esportu u školi, s naglaskom na važnost socijalne interakcije i fair playa među učenicima.

Slijeva nadesno Iva Šulentić, Monika Marković Šurlina, nastavnica i voditeljica projekta CUBE, Marko Matijević, direktor Hall of Game te Ana Milićević, izvršna direktorica Sektora marketinških komunikacija Telemacha Hrvatska | foto: Telemach Hrvatska

Zamislite da vaša školska klupa postane poprište za natjecanja koja potiču timski rad, strategiju i socijalnu interakciju. Pa, u današnjem digitalnom dobu, to nije samo maštarija, već je stvarnost! Telemach Cube School Esport League, pokrenut kao inicijativa učenika Srednje škole Zvane Črnje Rovinj, proširio se u nacionalno natjecanje koje već privlači pažnju mladih diljem Hrvatske, u kojem sudjeluju čak 32 srednje škole diljem Hrvatske.

Ovo nije samo natjecanje, već platforma za učenje i razvoj vještina

Međutim, ovo nije samo još jedan turnir, ovo je prilika za učenje, razvoj vještina i promicanje inkluzije. Ana Milićević iz Telemacha ističe važnost odgovornog korištenja tehnologije u današnjem društvu.

– Ponosni smo što smo imali priliku uključiti se u projekt i na taj način omogućiti mladim generacijama da kroz socijalnu interakciju i sudjelovanje u natjecanju istražuju svijet esporta, razvijaju nove digitalne vještine i znanja, ali i osjećaj zajedništva i pripadnosti, održavajući pritom ravnotežu između virtualnog i stvarnog svijeta, rekla je Milićević.

Marko Matijević, direktor Hall of Gamea, dodao je kao ovo nije samo natjecanje, već platforma za učenje i razvoj vještina na način koji je učenicima prihvatljiv. Cilj je omogućiti svima, bez obzira na materijalni status ili geolokaciju, da se bave esportom u školi.

– Širenje ovakvih inicijativa i promicanju esporta u školskom okruženju smatramo ključnim za razvijanje kompetencija novih generacija te smo ponosni što našim stručnim znanjem i iskustvom možemo pridonijeti daljnjem organiziranju i vođenju turnira, pružajući podršku i mentorstvo učenicima koji sudjeluju, izjavio je Matijević.

Izdvojeni članak

Potpredsjednik Vlade Anušić na FER-u: Fakultet je ključan za pokretanje inicijativa u tehnologiji, konkretizirat ćemo suradnju

Spoj sporta, tehnologije i obrazovanja

To otvara pitanje što zapravo esport donosi u školsko okruženje? Monika Marković Šurlina, voditeljica projekta i nastavnica, ističe kako natjecanje u video igrama poučava vještinama poput strateškog razmišljanja, timskog rada i rješavanja problema. No, ključna je socijalna komponenta i umrežavanje učenika diljem Hrvatske.

– Posebno me veseli što učenici pokazuju poštovanje jedni prema drugima ali i prema suparničkim timovima, bez obzira na ishod igre. Čak i u porazu, svima nam je važno sportsko ponašanje i fair play, dodala je Marković Šurlina.

Telemach, ne samo da podržava ovakve inicijative, već i aktivno radi na stvaranju društva s jednakim prilikama. Projekt ‘Revolucija digitalne pismenosti’ i podrška sportskim događajima poput Sportskih igara mladih, dokazuju njihovu predanost izgradnji zdravijeg i uspješnijeg društva.