Pretraga

Imate li vi u školi učeničku zadrugu? U dvije županije uskoro će se u njima učiti o vrlo važnoj temi

A- A+

‘Učim poduzetništvo 5.0’ novi je projekt kojem je cilj potaknuti osnovne škole na osnivanje učeničkih zadruga. Nastavnike iz dvije županije educirat će se o poduzetništvu kako bi poduzetnije te inovativnije mogli voditi učeničke zadruge. Krajnji cilj je da učenici od početka osnovne škole pa sve do kraja srednje škole kontinuirano raspravljaju o temama poduzetništva.

Foto: Zagrebačka županija

Agencija za odgoj i obrazovanje predstavila je novi projekt ‘Učim poduzetništvo 5.0’ u kojem će se učitelje osnovnih škola iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije podučavati o vođenju učeničkih zadruga te uvođenju međupredmetne teme Poduzetništvo u nastavu. Tako bi učenici kontinuirano mogli učiti o toj temi.

‘Znanje će pomoći učenicima da osnuju vlastitu tvrtku’

– Poduzetništvo je jedna od međupredmetnih tema koju treba oživjeti. Hrvatska ima dugu tradiciju učeničkog poduzetništva, a projekt koji smo pokrenuli podrazumijeva višestranu suradnju između partnera i međusobne posjete, kazala je na konferenciji za medije ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Dubravka Brezak Stamać.

Koordinatorica projekta Ružica Kandić rekla je da je cilj osposobiti učitelje da upravljaju zadrugama na poduzetan i inovativan način. Objasnila je da su učeničke zadruge odlično mjesto za učenje o poduzetništvu te da će se izraditi priručnici za 20 učitelja iz 20 županija. U planu projekta je i posjet partneru u Norvešku kako bi se usporedila njihova iskustva s našima. Kruna projekta bit će, naglasila je Kandić, sajam učeničkih zadruga koji će se održati 2024. godine u Osijeku.

– Sve aktivnosti projekta usmjerene su tome da učenike naučimo poduzetništvu i da tijekom obrazovanja od osnovne do srednje škole uče o poduzetništvu. Ideja je ovog projekta da učitelji aktivno sudjeluju u poduzetništvu, ali i da educiraju učenike. To konkretno znači da će oni kao edukatori učiti učenike kako da budu poduzetni, i to od ideje do konkretnog proizvoda. To će znanje pomoći učenicima da jednog dana sami mogu osnovati vlastitu tvrtku, napomenula je koordinatorica projekta Verica Jovanovski.

Izdvojeni članak

Želiš biti sam svoj šef u budućnosti? Evo što sve trebaš znati prije upuštanja u poduzetništvo

‘Zadruge mogu ostvariti vlastiti prihod’

Pojasnila je i naziv projekta ‘5.0’ koji ne označava školski uspjeh. Riječ je o industriji pete generacije, istaknula je Jovanovski, koju upravo prolazimo i za koju žele pripremiti učenike i nastavnike. Projekt provodi Agencija za odgoj i obrazovanje s norveškom tvrtkom Vinco Innovation, Hrvatskim savezom učeničkih zadruga, Osnovnom školom Vođinci i Osnovnom školom ‘Silvije Strahimir Kranjčević’ iz Levanjske Varoši. Podržan je s ukupno 173.793,06 eura, a navedene škole radit će i na promociji proizvoda lokalnoj zajednici.

– Učeničke zadruge izvannastavna su aktivnost u kojoj djeca nastoje osmisliti, kreirati i proizvesti svoj proizvod. Zadruge su atraktivne zato što mogu ostvariti vlastiti prihod te ga koristiti za potrebe zadruge i škole, zaključila je na predstavljanju projekta ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, Dragica Benčik.