Pretraga

Imenovani novi državni tajnici u Ministarstvu obrazovanja: Jedan od njih je i Čačićev zamjenik

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja konačno je dobilo državne tajnike. Te je funkcije na današnjoj sjednici Vlade razriješena, a potom na nju ponovno imenovana Ivana Franić, profesorica i bivša prodekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Još jedan novi-stari državni tajnik postao je i Stipe Mamić, koji na tu funkciju dolazi s mjesta pomoćnika ministra, a državnim je tajnikom u Ministarstvu obrazovanja bio prije deset godina. Novo ime na državnotajničkoj poziciji je Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije koji se ranije protivio povratku učenika u školske klupe.

Stipe Mamić, Tomislav Paljak i Ivana Franić (slijeva nadesno)  Foto: Screenshot HRT, Varaždinska županija, FFZG | montaža srednja.hr

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je danas imenovala državne tajnike u nekoliko ministarstava, od kojih troje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Dva poznata lica

Ivana Franić, profesorica i bivša prodekanica Filozofskog fakulteta, na današnjoj je sjednici prvo razriješena, a potom ponovno imenovana na funkciju državne tajnice u Ministarstvu obrazovanja. Njeno imenovanje ne iznenađuje budući da se od dolaska Radovana Fuchsa na čelo resora u obrazovnim krugovima šuškalo kako bi ona mogla ostati na toj poziciji. Franić je rođena 1970. u Dubrovniku. Tamo je završila osnovnu i srednju školu, a francuski jezik i književnost diplomirala je na Filozofskom u Zagrebu. Doktorirala je 2005. na temu ‘Mjesto dubrovačkih rukopisnih rječnika iz prve polovice 18. stoljeća u hrvatskoj leksikografiji’. Dvanaest godina radila je na Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a od 2009. godine radi na Odsjeku za romanistiku FFZG-a. Od 2013. godine nositeljica je francuskoga odličja Viteza reda akademskih palmi – Chevalier dans l’Ordre des palmes académiques.

Izdvojeni članak
radovan fuchs

‘Stari lisac’ i ‘osoba s integritetom’: O Fuchsu govore bivša premijerka Kosor i tri cijenjena profesora

Još jedan novi-stari državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja je i Stipe Mamić. Na toj se funkciji već našao prije deset godina, a posljednje je četiri godine u istom Ministarstvu obnašao funkciju pomoćnika ministra. Rođen je 1969. u Tomislavgradu u Bosni i Hercegovini, osnovnu i srednju školu završio u Zagrebu, a potom i diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Bio je pripravnik, zatim menadžer za odnose s klijentima te naposljetku i direktor prodaje u Privrednoj banci Zagreb. Sjedio je u Upravnom vijeću Studentskog centra u Zagrebu, Pučkog otvorenog učilišta. Ima status hrvatskog branitelja.

Iznenađenje među imenovanim državni tajnik je Tomislav Paljak. Jedan je od zamjenika Radimira Čačića, župana Varaždinske županije. Rođen je 1971. u Varaždinu, a po struci je učitelj razredne nastave. Od 1993. godine radi u primarnom odgoju i obrazovanju. Posljednjih sedamnaest godina ravnatelj je Osnovne škole Sveti Martin na Muri. Politikom se počeo baviti u Čačićevim Reformistima čiji je osnivač i aktivist od prvog dana. Prvo je došao na čelo reformističkog ogranka u Sračincu, a potom i na čelo Županijskog ogranka Reformista gdje ostaje do danas. Bio je kandidat stranke na redovnim i izvanrednim izborima za Hrvatski sabor. Nakon Čačićeve pobjede na izborima za župana Varaždinske županije, postaje zamjenikom župana.

Paljak se protivio povratku djece u škole

Nakon što je početkom svibnja bivša resorna ministrica, uslijed poboljšane epidemiološke situacije, doniejla odluku o povratku učenika u školske klupe, tome se žestoko usprotivila Varaždinska županija. Kako je pisao Net.hr, Tomislav Paljak, Čačićev zamjenik, sada novoimenovani državni tajnik, održao je konferenciju za novinare na kojoj je iznio stav Županije – da bi se škola na daljinu trebala produžiti za sve do kraja nastavne godine, a Vlada bi trebala omogućiti jednom od roditelja boravak s djetetom kod kuće, uz zadržavanje svih svojih radnih prava.

– Tko će djecu zaštiti od stigmatizacije ako kojim slučajem iz njihove obitelji dođe do proboja virusa u škole? Hoće li u tom slučaju biti odgovorni ravnatelji škola ili naprosto samo virus, kako je rekao doktor Capak, pitao se Paljak dodavši da takav povratak u škole nije nastava, nije čuvanje djece, nego maltretiranje učenika i učitelja.