Pretraga

[INFOGRAFIKA] Gdje je Hrvatska po europskim i svjetskim mjerilima

A- A+

Kao i mnogi drugi, Hrvati se rado vole usporediti s drugim narodima u Europi i svijetu. Nema veće hvale od one kad doznamo da smo po nekim parametrima (pozitivnima) bolji od najmoćnijih država svijeta, iako su takvi podaci izrazito rijetki. Obuhvatili smo nekoliko istraživanja koja su se provela kroz 2014. ili su odrađena ranije, ali su podaci tek bili dostupni kroz ovu godinu, te napravili kratki pregled gdje se Hrvatska smjestila u svijetu.

Hrvatska na vrhu Europe, na samom smo svjetskom dnu, nema gorih/boljih od Hrvata na svijetu – samo su neki od  naslova koje ste mogli vidjeti ove godine u medijima, a odnosili su se na statističke podatke ili rezultate brojnih istraživanja koja su se provodila na europskoj ili svjetskoj razini.

U većini tih slučajeva nismo zauzeli hvalevrijednu poziciju, iako smo, s obzirom na situaciju u državi, mogli proći i gore. Budući da nas svega nekoliko dana dijeli od završetka 2014. obuhvatili smo nekoliko podataka o Hrvatskoj do kojih su dolazile razne agencije i instituti Starog kontinenta ili cijelog svijeta.

Eurostat, Ernst&Young ili Europa.eu samo su neki od izvora koje smo pritom koristili, a radi se o podacima istraživanja provedenih u ovoj godini, ili rezultatima koji su tek 2014. objavljeni, iako su istraživanja stara godinu ili dvije.

Provjerite u infografici ispod kako Hrvatska kotira među europskim i svjetskim zemljama.

Infografika: Srednja.hr / Andrea Barać