Pretraga

[INFOGRAFIKA] Premalo mladih, selimo se od kuće u 30-ima, ali smo dobri s jezicima

A- A+

Hrvatska ima manji prosjek djece do 15 godina od EU zemalja, predzadnji smo po broju upisanih u osnovne škole nakon Rumunjske, a gotovo dvostruko više ljudi unutar EU se obrazuje u dobi od 25 do 29 godina. Sve su to rezultati publikacije Eurostata ‘Biti mlad danas u Europi’ koja je obuhvatila sve članice Europske unije.

Srednja.hr /desni klik mišem – Povećaj sliku

Izdvojeni članak

[Infografika] Iznenađenje: provjerite po čemu su Hrvati najbolji u EU

Najgoru poziciju u Europi držimo s godinama kada se odseljavamo od roditelja. Jedina smo zemlja u kojoj se to događa nakon tridesetih godina, a za muškarce to se događa prosječno sa 33.7 , a ženama sa 30.2 godine. Prosjek u EU je 27.2 godina, a mladi Šveđani predvode listu jer se odseljavaju sa nepunih 20 godina.

Udio djece mlađe od 15 godina unutar EU je 15,6 godina, dok je u Hrvatskoj riječ o 14,8 posto stanovništva. Jedna smo od dvije zemlje koja ima manje od 90 posto upisanih u osnovne škole sa 89,3 posto djece, dok Rumunjska predvodi listu na začelju sa 85,8 posto.

Postoje i pozitivni trendovi poput onoga da smo treća zemlja u EU gdje djeca u dobi od 5-7 godina uče dva ili više strana jezika. EU prosjek je tek 4,7 posto, listu predvodi Grčka sa 31,1 posto, a sljede Estonija i Hrvatska sa 26,6, odnosno 18,4 posto. Imamo nešto lošije podatke kada je riječ o osnovnim školama gdje je EU prosjek 64,8 posto, a hrvatski tek 52 posto.
Ponovni rast se događa u dobi od 15 do 16 godina gdje imamo prosjek od 83 posto, dok su se zemlje EU prosječno zaustavile na 51 posto.