Pretraga

Veliki umovi ne misle slično: Otrivene čudne navike slavnih pisaca, umjetnika i glazbenika

A- A+

Većina ljudi zna barem za dio genijalaca koji su svijet zadužili svojim umjetničkim i književnim remekdjelima, kompozicijama i znanstvenim teorijama. Mnoge od njih zanima kako su primjerice Pablo Picasso ili Charles Dickens provodili slobodno vrijeme i kako su zapravo kreirali svoja djela. Nova infografika otkrila hobije, dnevne poslove i preferencije nekih od najvećih umova u povijesti čovječanstva.

Platforma Podio uhvatila se posla i složila zanimljivu i detaljnu infografiku koja pokazuje kako su svoje dane i slobodno vrijeme provodili najveći umovi i genijalni umjetnici svijeta. Ista je pokazala kako u ovom slučaju ipak ne vrijedi maksima ‘veliki umovi slično misle’, a otkrila je zaista interesantne rituale i navike genijalaca poput Pabla Picasssa, Honorea de Balzaca, Beethovena, ali i modernih slavnih pisaca poput Harukia Murakamia.

Izdvojeni članak

Čudne stvari koje vrlo uspješni rade kako bi potaknuli vlastitu kreativnost

Neobični rituali i navike za poticanje kreativnosti

Društvo velikana svijetu je podarilo najvoljenija remekdjela i melodija, kao i književnih djela i znanstvenih teorija. Sada je nova infografika otkrila poslove, hobije i preferencije takvih izumitelja i mislioca.

Tablica je kreirana i bazirana na temelju upisa u dnevnicima, pismima i dokumentima koji su otkrili detalje njihovih života. Otkrili su kako su pisci poput Honorea de Balzaca, Charlesa Dickensa, Kingsleya Amisa i Kafke svi regularno odvajali vrijeme za drijemanje, a obično su za to ostavljali vrijeme između 15 i 19 sati. Zbog toga su obično svoja djela stvarali noću.

Haruki Murakami redovito ide plivati, a to čini i njegov kolega pisac Kurt Vonnegut, dok je Victor Hugo preferirao namakati se u ledenim kupkama. Charles Dickens sate je provodio za večeroom, dok je William Styron svaku večer od 20 sati do ponoći provodio pijući alkohol i pušeći.

Infografika pokazuje i kako je Ludwig van Beethoven bio vrlo detaljan kada se radilo o njegovom pravilu o kuhanju kave. On je inzistirao da u njegovu šalicu tog napitka ide isključivo 60 zrna, piše Mail Online.

Izdvojeni članak

Bizarne navike nekih od slavnih genijalaca

Mnogi radili do ranih jutarnjih sati

Mozart je jedan od rijetkih koji nije sate provodio u šetnji kako bi potaknuo kreativnost, jer je za to vrijeme davao instrukcije klavira kako bi zaradio novac. On nije jedini koji je uz svoje stvaranje imao i redoviti posao. Njemački filozof Immanuel Kant predavao je na sveučilištu, Sigmund Freud obično je provodio nekoliko sati dnevno liječeći bolesnike, dok je Kafka radio u osiguravajućem institutu.

Objavljena tablica također je pokazala neobične navike koje su velikim mislilacima pomagale u radu. Balzac je tako nosio kaluđerskuodjeću i marokanske papuče, dok je legendarna Maya Angelou radila u anonimnoj hotelskoj sobi i inzistirala na tišini.

Mozart, Freud, Kafka, Picasso i Gustave Flaubert svi su radili do ranih jutarnjih sati.

– Mozak drugačije funkcionira u različito doba dana. Studije su pokazale kako su ranoranioci dobri u planiranju, dok su oni koji rade do kasnih noćnih sati skloniji divergentnijem razmišljanju, nalazi se u infografici.