Pretraga

Inovativno: Otvorena škola bez knjiga, profesora, ocjena i školarine

A- A+

Francuski milijarder Xavier Niel otvorio je školu bez učitelja, literature, studentskih soba i školarine, praktički bez ičega što inače karakterizira obrazovne ustanove. Na ideju Ecolea 42 došao je u nadi da će proizvesti softverske inženjere koji sami uče uz pomoć resursa koje mogu pronaći na internetu.

www.42.fr

Kvalitetno fakultetsko obrazovanje i onda kada je u suštini besplatno, nije baš jeftino. Ako se to uzme u obzir, onda je ono što je napravio francuski milijarder otvorivši besplatnu školu bez učitelja, knjiga, studentskog centra i ostalog zaista nevjerojatno.


Online obrazovanje je sve češća pojava

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, a pogotovo internetu, online obrazovanje sve je prisutnije i na prestižnim sveučilištima. Tako primjerice jedan od elitnih sveučilišta, Stanford, nudi desetke besplatnih kolegija za više od milijun i pol studenata. Kolegiji koji se održavaju tamo, ali i na brojnim drugim velikim sveučilištima, uredno nude predavanja, testove i slično. Osim kolegija, mnogi nude i tečajeve, poput onih na web stranici Coursera. Svi koji to žele, mogu se slobodno i besplatno obrazovati.

Nema školarine, knjiga, profesora niti ocjena

Xavier Niel je pokrenuo projekt kojim želi stvoriti sposobne softverske inženjere koji će samo doći do znanja koja im trebaju, bez učitelja, knjiga, ocjena niti ičega sličnog što postoji u ostalim obrazovnim institucijama. Njegov cilj nije zaraditi na projektu, zbog kojeg je donirao 70 milijuna dolara.

– Znam raditi jedan posao, a to je izrađivanje softvera. Time sam zaradio mnogo novca, a sada želim nešto i vratiti svojoj zemlji, izjavio je Niel.

Ecole 42 trenutno ima četiri tisuće prijava, od kojih će u obzir uzeti njih tisuću koji će imati šansu biti dio ovog hvalevrijednog projekta.

Kako biste postali dio tog velikog tima, nije potrebno nikakvo prijašnje akademsko znanje, diplome niti novac – trebate tek imati između 18 i 30 godina. Školarina za obrazovanje koje traje između tri i pet godina ne postoji, piše Venture Beat.

Izdvojeni članak

Evo kako izgleda prvi dan škole diljem svijeta

Školovanje traje dok ne završite projekt

Posebnih zadataka i testova tijekom školovanja nema, već je jedini zadatak napraviti projekt do kraja. Jedan od administratora ovu školu usporedio je s primjerice izradom automobila.

– U ostalim školama 90% riješenog testa znači ocjenu 5, no ako napravite automobil s tri kotača to nije uspješno završen projekt. Kod nas ne dobijete bodove ako napravite samo dio, morate napraviti cijeli automobil s četiri kotača, objasnio je.

Mnogima je neobičan i pristup bez profesora, no činjenica da sve što želite znati o programiranju možete pronaći na internetu i to besplatno, eliminirala je potrebu za njima.

Najbitnija je motivacija

– Motivirani ljudi mogu naučiti bilo koji jezik u nekoliko mjeseci intenzivnog rada, no motivaciju je teško održati, kazao je administrator.

Projekti koji će se odrađivati u Ecole 42 namijenjeni su za rad u timovima od dvije do pet osoba. Škola će raditi 24 sata dnevno, a osim što se u njoj nalazi kafić, u podrumu postoji i vinarija s pet tisuća boca vina, ‘u slučaju da škola treba održati nekakvu zabavu’.

Ovakav inovativan pristup školovanju mnoge je zainteresirao, pa i neka prestižna sveučilišta koja žele pokrenuti sličan program u drugim državama. Čini se stoga da će se standardi školovanja duboko promijeniti.