Pretraga

Institut proveo digitalne izbore: Izlaznost je bila velika, skoro 80 posto, a glasalo se preko aplikacije

A- A+

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar proveo je redovite izbore za za radničko vijeće koji se provode svake četiri godine. No, ove godine izbori su zbog određenih okolnosti bili u digitalnom obliku. Imali su vrlo veliku izlaznost, skoro 80 posto, a glasanje se odvilo preko CARNET-ove aplikacije.

Foto: Unsplash

Zbog selidbe i obnove zgrade Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, a i zbog pandemije koronavirusa, redoviti izbori za radničko vijeće proveli su digitalnim putem.

– Postupak tajnog glasovanja proveden je elektronički putem CARNET aplikacije koja omogućava neposrednost i tajnost glasovanja. Svi glasači zaposlenici morali su imati digitalni identitet za aplikaciju i znati se služiti istom, rekli su nam s Instituta.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu studentski izbori

Kakva smijurija! Na studentskim izborima kandidiralo se točno onoliko studenata koliko ih se i bira

Glasovanje je provedeno u jednom radnom danu, a izlaznost je bila izrazito velika, skoro 80 posto od ukupno 104 djelatnika.

– Ušteda u odnosu na ‘fizičko’ glasovanje bila je u odnosu na područne centre u drugim gradovima. Da li će se ovakav način glasovanja provesti i za četiri godine, teško je reći, ovisi o epidemiološkoj situaciji, ali mišljenja smo da je ekonomično, praktično, učinkovito, rezultati glasovanja znaju se isti dan, poručili su iz Instituta.

Dodali su i kako su oni ustanova koja je informatički opismenjena pa njihovi glasači nisu imali problema s korištenjem aplikacije i samim glasovanjem. Rezultati izbora još nisu poznati jer se, kažu iz Instituta, čeka protek roka za eventualnu prijavu nepravilnosti izbornog postupka te će rezultati izbora biti objavljeni na mrežnim stranicama Instituta.