Pretraga

Intervju s predstavnicom 50 000 srednjoškolaca

A- A+

22. ožujka u Splitu je na izbornoj sjednici  za predsjednicu županijskog vijeća i predstavnicu svoje županije u Nacionalnom vijeću učenika izabrana Gabrijela Grubišić-Čabo. Povodom izbora napravili smo intervju s novoizabranom predstavnicom Splitsko-dalmatinske županije u NVURH.

Povodom izbora u Splitu naš dopisnik Alen David Jeđud razgovarao je s novoizabranom predstavnicom Splitsko-dalmatinske županije u NVURH, Gabrijelom Grubišić-Čabo. Koje je tvoje mišljenje o obrazovnom sustavu u RH?

Mislim da može biti i znatno bolji. Svaki novi ministar prosvjete pri svom imenovanju najavljuje i obećava velike promjene prije nego uopće sagleda mogućnost provedbe svojih zamisli. Na kraju od svega toga ne bude ništa. Također, velika je greška što se eksperimentira na učenicima s novim, neiskušanim metodama. Najbolji primjer za to je uvođenje državne mature. Moje osobno mišljenje je da je maturu trebalo uvesti tek nekoliko godina nakon što je najavljena kako bi se učenici imali vremena prilagoditi tome. Prva generacija tu je imala najviše problema jer su prekasno obaviješteni te se nisu imali priliku adekvatno pripremiti. Međutim, smatram da obrazovni sustav u RH ima još mnogo propusta, ali previše da se svi ovdje navode. Kako gledaš na svoje imenovanje u NVURH i što za tebe to znači? Imenovanje u NVURH za mene je bilo pomalo iznenađujuće. Nisam očekivala da ću biti uspješna u izboru za predstavnicu, ali iznimno me veseli što sam izabrana i što su mi kolege poklonile svoje povjerenje. Imenovanje za mene znači mnogo, ali sam svjesna činjenice da je to samo početak. Preda mnom je još mnogo rada kojeg se radujem obavljati. Predstavnica si 50 000 učenika. Kako ćeš svojim radom doprinijeti učenicima koje zastupaš? Svojim bih radom željela pomoći učenicima da se izbore za to da se njihova prava ni u kom slučaju ne zanemaruju. Također sam otvorena za sve prijedloge i upite učenika koje predstavljam. Svi koji žele, mogu mi se obratiti za pomoć te ću učiniti sve što mogu kako bih im pomogla. Misliš li da ćeš svojim radom i kako doprinijeti radu NVURH-a? Iskreno se nadam da će moj rad biti prepoznat i koristan, kako u NVURH, tako i u Splitsko- dalmatinskoj županiji. Namjeravam obavljati svoje dužnosti temeljito i odgovorno jer sam svjesna činjenice da je to najbolji način za dolazak do željenog cilja. Smatrate li da u tvojoj županiji postoje specifičnosti u obrazovnom sustavu, jesu li one dobre ili loše te bi li ih trebalo mijenjati ako su negativne? Smatram da u mom području, odnosno Splitsko-dalmatinskoj županiji, nema osjetnih razlika u usporedbi s obrazovnim sustavom u ostatku države. Sve škole funkcioniraju po zadanom programu. Mogla bih jedino istaknuti kako je raspored odvijanja nastave poremećen u drugom polugodištu ove školske godine zbog vremenskih nepogoda što je otežalo redovno praćenje plana i programa. Međutim, taj problem je barem djelomično riješen nadoknadom izgubljenih satova subotama te skraćivanjem uskršnjih praznika. Izuzev toga, Splitsko-dalmatinska županija nema nekih posebnosti. Poštovane učenice i učenici Splitsko-dalmatinske županije, nadamo se da vam je ovaj intervju pomogao da malo bolje upoznate svoju predsjednicu i predstavnicu na nacionalnoj razini.

Tekst preuzet sa stranice nvurh.skole.hr