Pretraga

Iz Ministarstva otkrili koliko je zaraženih učenika u svakoj županiji te hoće li biti cijepljenja u školama

A- A+

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja otkrili su kako je broj zaraženih učenika u ovom trenutku 2.004, što je malo manje nego prošlog tjedna, a najviše zaraženih đaka je u Zagrebu. Manje je i onih u samoizolaciji, 9.659, dok je prošlog tjedna takvih bilo preko deset tisuća.

Ilustracija: Orna Wachman; Pixabay

Uvod u današnju sjednicu Vlade bilo je stanje u Hrvatskoj vezano uz koronavirus. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježeno 1.710 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je udio novozaraženih u broju testiranih 17,68 posto.

Ukupno zaraženo 2.004 učenika

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pitali smo kakvo je stanje sa zarazom u školama, a brojke kažu kako je tek malo bolje u odnosu na prošli tjedan. Ukupno je tako na razini Hrvatske na današnji dan zaraženo 2.004 učenika, od čega su njih 733 učenici srednjih škola, dok je 1.271 zaraženi učenik u osnovnim školama. Podsjetimo, prošloga četvrtka bilo je zaražen 2.021 učenik. Kakvo je stanje u svakoj od županija možete vidjeti u tablici ispod.

Broj zaraženih učenika na dan 30. rujna|izvor: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Manje učenika u samoizolaciji nego prošli četvrtak

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čitavi razredi više ne moraju ići u samoizolaciju. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, samoizolacija biti određena samo onim učenicima koji su sjedili u istoj klupi i unutar polumjera od dva metra u svim smjerovima od oboljelog učenika i oni učenici koji su putovali dulje od 15 minuta tako da su blizu sjedili ili stajali pokraj učenika koji je u međuvremenu obolio.

Tako je u odnosu na prošli tjedan smanjen i broj učenika koji su u samoizolaciji. Iz Ministarstva nam kažu kako je trenutno u samoizolaciji 9.659 učenika, od čega u osnovnim školama 6.463, a u srednjim školama njih 3.196. Prošloga je četvrtka, podsjetimo, u samoizolaciji bilo 10.582 učenika.

IU samoizolaciji je 149 djelatnika škola, a COVID pozitivno su 233 djelatnika, kažu iz MZO-a.

Izdvojeni članak

HZJZ objavio kojim učenicima preporučuju cijepljenje: Jedan detalj u dokumentu je dosta zbunjujuć

Ministarstvo: ‘Nema potrebe za organiziranjem cijepljenja po školama’

Inače, ovog je tjedna, pisali smo to već, na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljen dokument pod nazivom ‘Dobrovoljno cijepljenje djece’. Nije riječ o uputi nego je u njemu tek navedeno kojim se skupinama djece iznad 12 godina preporučuje cijepljenje. Ipak, jedan dio dokumenta pomalo je zbunjujuć – kaže kako se ravnatelji škola za organizaciju dobrovoljnog cijepljenja trebaju javiti nadležnom školskom liječniku ili zavodu za javno zdravstvo.

No, na naš upit o tome hoće li biti organiziranog dobrovoljnog cijepljenja učenika po školama iz HZJZ-a kažu kako se o tome tek razgovara. Pa smo Ministarstvo znanosti i o obrazovanja na kraju pitali i hoće li biti organiziranog cijepljenja po školama, a njihov odgovor bio je poprilično konkretan.

– S obzirom na interes za cijepljenjem učenika, nema potrebe za organiziranjem cijepljenja po školama, kažu kratko iz Ministarstva.