Pretraga

Izabrani članovi Savjeta mladih: Evo tko će vas zastupati pri Vladi

A- A+

Vlada je na zatvorenom dijelu jučerašnje sjednice imenovala nove članove Savjeta mladih, savjetodavnog tijela koje bi trebalo djelovati i kao korektiv institucijama koje se bave mladima. Pomalo zabrinjava odredba da se Savjet najmanje treba sastati svega dvaput godišnje.

premijer andrej plenković

Screenshot: Facebook, Nova TV

Jučerašnje imenovanje novih članova Savjeta mladih prvo je imenovanje po novom načinu, po kojem je Vlada povećala broj članova toga tijela, kojem je privatna zadaća unaprijediti položaj mladih.

Izdvojeni članak
premijer andrej plenković

Vlada povećala broj članova Savjeta za mlade: Zadaća im je unaprijediti položaj mladih

Po funkciji u Savjetu se prvo našla državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, koja će biti i podpredsjednica Savjeta, dok će predsjednika imenovati članovi iz reda predstavnika udruga mladih i za mlade.

Predstavnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade je Valentina Cesar, koju mijenja Emina Grd. Ppredstavnica Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske je Tena Mišetić, a zamjenik joj je Tomislav Leko. Predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Dijana Mandić, čija je zamjenica Ivana Barac.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike predstavlja novoimenovani državni tajnik, inače predsjednik Mladeži HDz-a Ivan Vidiš, a zamjenik mu je Tomislav Milunović. Predstavnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja je Danijela Žagar, čija je zamjenica Maja Pavičić. Ministarstvo zdravstva predstavlja Maja Cvetojević, a zamjenica joj je Višnja Grgurić-Štimac. Predstavnica Ministarstva kulture i medija je Anja Jelavić, koju mijenja Željka Hudolin.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Savjetu predstavlja Ivana Očić, čiji je zamjenik Vedran Blažeka. Predstavnica Ministarstva pravosuđa i uprave je Olga Plazibat Novosel, koju mijenja Ivan Lakoš. Predstavnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je Anđela Tadić, a zamjenica joj je Željana Zaharija.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova predstavlja Tihana Balija, a mijenja ju Ivana Vejić. Predstavnik Ministarstva turizma i sporta je dr. sc. Krešimir Šamija, a zamjenica mu je Natajila Havidić. Za predstavnicu Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva imenovana je Lana Belas, a zamjenica joj je Tamara Horvat Klemen. Predstavnica Ureda za udruge je Helena Beus, koju mijenja Vesna Lendić Kasalo.

Za predstavnicu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina imenovana je Danijela Gaube, a zamjenica u Savjetu joj je Mihaela Mažuran. Predstavnica Ureda za ravnopravnost spolova mr. sc. Helena Štimac Radin, čiji je zamjenik Nikola Zdunić.

Predstavnica Hrvatske zajednice županija je Karmela Franić, a zamjenica joj je Kristina Milašinčić. Predstavnik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj je Ante Galić, kojeg mijenja Mario Žuliček. Postoji i Hrvatska zajednica općina, koju predstavlja Mladen Puškarić, a zamjenica mu je Valentina Mucak. Svi dosad nabojani članovi imenovani su na prijedlog čelnika institucija koje predstavljaju.

Iz reda udruga izabrat će predsjednika Savjeta

U Savjetu je po funkciji i hrvatski mladi delegat pri organizaciji Ujedinjenih naroda Josip Perkušić, kojeg mijenja Darko Suljičić.

Dvije predstavnikce znanstvenih i obrazovnih ustanova su dr. sc. Sanja Žaja Vrbica dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić, a zamjenice su im dr. sc. Sonja Vila i dr. sc. Marta Žuvić. Predstavnik Hrvatskog studentskog zbora je Tin Meštrović, a zamjenik mu je Neven Pintarić. Predstavnik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske je Filip Bašica, a mijenja ga Miša Ovčar. Predstavnici znanstvenih i obrazovnih ustanova, predstavnik Hrvatskog studentskog zbora i predstavnik Nacionalnog vijeća učenika, prema Odluci o osnivanju Savjeta mladih, imenuju se na prijedlog ministra nadležnog za znanost i obrazovanje te su u ovom slučaju imenovani na prijedlog ministra Radovana Fuchsa.

Savjet čini i osam predstavnika udruga mladih i za mlade. U ovom sazivu to će biti: Ivan Majstorić, Josip Jagodar, Tanja Mravlinčić, Mihaela Špiljak, Tihana Naglić, Božidar Nikša Tarabić, Nikolina Vojta i Leo Staković. Zamjenici su im: Luka Poslon, Kristina Nikičić, Ronaldo Rovazdi, Renato Vuk, Nika Krajnović, Tea Babić, Tatjana Matić te Kaja Pavlinić. Oni su pak, kako propisuje odluka, imenovani na prijedlog Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, temeljem provedenog postupka odabira. Oni su morali biti u dobi između 15 i 30 godina, a između njih će se izabrati i predsjednik Savjeta.

Prate rad tijela, proučavaju prijedloge zakona, dijele mišljenja Vladi

Savjet se sastaje po potrebi, a najmanje jednom u šest mjeseci. Zadaće su mu da sudjeluje u kontinuiranom praćenju i analizi javne politike koja se odnosi i/ili utječe na mlade u Hrvatskoj, da sudjeluje u davanju mišljenja Vladi o nacrtima propisa od osobitog značenja za unaprjeđivanje položaja mladih te da prati rad ministarstava i drugih tijela državne uprave u provedbi, praćenju i vrednovanju politika za mlade u okviru njihove nadležnosti, te s tim u vezi, daje mišljenja i preporuke.

Također, Savjet prati razvoj udruga mladih i za mlade i daje preporuke za unaprjeđenje njihovog rada i sustava potpore, daje preporuke za razvoj politika za mlade i uključivanje mladih na lokalnoj, područnoj (regionalnoj), nacionalnoj i međunarodnoj razini u ostvarivanju tih politika, prati pojavnosti u društvu od značaja za mlade i predlaže mjere u vezi s njima, ali i osigurava kontinuirani dijalog državnih tijela, tijela državne uprave, organizacija civilnoga društva, savjeta mladih i akademske zajednice, medija i drugih predstavnika zainteresirane javnosti o unaprjeđenju položaja mladih u Hrvatskoj.

Na kraju, Odlukom o osnivanju definirano je da Savjet izvršava zadaće kojima se ostvaruje njegova osnovna svrha djelovanja – stvaranje poticajnog okruženja za unaprjeđenje položaja mladih.