Pretraga

Izašao je novi pravilnik upisa u srednje, doznali smo koje će škole imati prijemne i iz kojih predmeta

A- A+

Protekle srijede u Narodnim novinama objavljen je Pravilnik o izmjenama Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, koji će na snagu stupiti 7. travnja. Najveća novost je da škole od sada ne moraju zadovoljavati nikakve posebne uvjete da bi provodila prijemne ispite, nego sve za to mogu podnijeti zahtjev Ministarstvu. Za sada je Ministarstvo izdalo suglasnost za provođenjem prijemnog u sedam zagrebačkih škola.

Ilustracija: Pexels

Nakon poplave superodlikaša, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) mijenja pravilnik o upisima u srednje škole. Izmjene pravilnika u srijedu su objavljene u Narodnim novinama, a na snagu stupaju za tjedan dana.

Produljen rok za podnošenje zahtjeva za provedbom prijemnog za ovu godinu

Problemu inflacije superodlikaša Ministarstvo nastoji doskočiti ukidanjem posebnog uvjeta za provedbu prijemnog ispita. Naime, do sada su prijemni mogle provoditi samo one škole koje su u prethodnoj školskoj godini temeljem ostalih elemenata vrednovanja, a koji isključuju izravan upis, upisale kandidate s ukupnim brojem bodova u rasponu od četiri posto maksimalnog broja mogućih bodova.

Novim pravilnikom to je ukinuto te on propisuje da zahtjev za provođenjem prijemnog škole mogu poslati Ministarstvu do kraja ožujka. No, za ovu godinu taj je rok malo produljen, kažu nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja .

– Izmjenama i dopunama pravilnika predviđeno je da srednja škola zahtjev za suglasnost Ministarstva za provedbu prijamnih ispita može podnijeti najkasnije do 31. ožujka tekuće školske godine, a iznimno u ovoj školskoj godini 2021./2022. zahtjev za suglasnost srednja škola može dostaviti Ministarstvu najkasnije do 15. travnja 2022. godine, kažu nam u MZO-u.

Izdvojeni članak

Zagrebačka gimnazija objavila je detalje prijemnog za upise u 2022., provodit će se iz dva predmeta

Za sada izdana suglasnost za sedam škola

Dio zagrebačkih škola još je ranije provodio ovaj prijemni, a taj krug proširio se na sedam škola. Za sada je Ministarstvo dalo suglasnosti za provedbu prijemnog sljedećim školama i iz sljedećih predmeta:

 • Gimnazija Lucijana Vranjanina – prirodoslovno-matematička gimnazija – matematika
 • X. gimnazija ‘Ivan Supek’ – prirodoslovno-matematička gimnazija – matematika
 • XV. gimnazija Zagreb
  • prirodoslovno-matematička gimnazija – matematika
  • za učenike koji prvi put upisuju IB program  – matematika i engleski jezik
 • I. gimnazija Zagreb – prirodoslovno-matematička gimnazija – matematika
 • V. gimnazija Zagreb – prirodoslovna-matematička gimnazija – matematika
 • Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb – opća gimnazija – matematika i hrvatski jezik
 • Prirodoslovna škola Vladimir Prelog Zagreb – prirodoslovna gimnazija – biologija, fizika i kemija

Inače, novi pravilnik dozvoljava i da prijemni može donositi više bodova, najviše deset, dok je do sada donosio najviše pet.

Ministarstvo smo pitali i razmišlja li se o tome da škole od iduće godine imaju unificirani prijemni ispit, kojeg bi, primjerice sastavljao i provodio NCVVO. Kako kažu, to trenutačno ‘nije opcija iz razloga što svaka škola može ispitati ona znanja iz pojedinog nastavnog predmeta koja su specifična za nastavak obrazovanja u toj školi’.

– Izmjene i dopune Pravilnika stavljaju naglasak na znanje i sposobnosti učenika za upis u programe obrazovanja za koje oni imaju sklonosti, poručili su kratko iz MZO-a.

Izmjene pravilnika možete vidjeti ovdje, a Pravilnik iz 2015. koji se mijenjao na ovoj poveznici.


Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.