Pretraga

Školski izleti i maturalci se polako vraćaju, HZJZ izdao upute za njihovo organiziranje

A- A+

Plakali ste jer ćete propustiti izlet i maturalac? Tome dolazi kraj. Hrvatski zavod za javno zdravstvo upravo je objavio smjernice za organiziranje višednevnih izleta i maturalaca.

ljudi sjede oko vatre na plaži

Screenshot: YouTube

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave. Drugim riječima, školski izlet i kratki maturalac od sada će biti – mogući.

Pod strogim pravilima

Škole će prema novim uputama osim jednodnevnih, sada moći organizirati i višednevno školske izlete i male ekskurzije. Ograničenja će, međutim, biti, a prvo koje spominje HZJZ je zabrana organiziranja ovakve nastave u inozemstvu.

Višednevni izleti i mini ekskurzije organizirat će se, dakle, unutar države s preporukom od najviše tri noćenja zaredom. Svi učenici i ostali sudionici trebaju imati negativan rezultat brzog antigenskog testa ne starijeg od 48 sati prije kretanja na put. Testiranja će doduše biti oslobođene cijepljeni, oni koji su preboljeli COVID-19, odnosno svi koji imaju covid putovnicu.


TESTIRANJA SU OSLOBOĐENE OSOBE

  • cijepljene s prvom dozom cjepiva Pfizer i Moderna unutra 22 do 42 dana, te
  • cjepiva AstraZeneca unutar 22 do 84 dana ili
  • cijepljene s obje doze cijepiva Moderna, Pfizer i AstraZeneca, ili
  • cijepljene prije 22 i više dana cjepivom Jannsen.
  • unazad 6 mjeseci preboljele COVID-19 (unazad 11 do 180 dana)
  • preboljele COVID-19 i primile jednu dozu cjepiva unutar 6 mjeseci od početka bolesti, a cijepljenje je provedeno prije manje od 180 dana o posjeduju Digitalnu COVID potvrdu

Sjedenje u busu

Budući da se službeno radi o izvanučioničkoj nastavi, testiranja će provoditi nadležni zavod za javno zdravstvo, a možebitne troškove testiranja treba snositi turistička agencija, odnosno taj trošak obuhvatiti cijenom putovanja.

Za maturante i učenike koji polažu završne ispite višednevni izleti mogu se organizirati tek nakon što zgotove ispitni rokovi. HZJZ preporučuje da su autobusima ne miješaju učenici iz dva razreda, a već i ako dolazi do miješanja da onda dio autobusa zauzmu učenici iz jednog razreda, a dio iz drugog.

Osim toga, HZJZ propisuje da učenici koji sjede zajedno u autobusima trebali bi dijeliti sobu, sjediti za jedno za ručkom te “općenito provoditi vrijeme zajedno”. Prednost za višednevne izlete trebaju imati kad je to moguće, dodaju, cijepljeni učitelji ili učitelji koji su preboljeli COVID-19 u zadnjih šest mjeseci.

Cijele upute možtete pročitati u dokumentu ispod. (Ako vam se ne prikazuje, potrebno je osvježiti stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download