Pretraga

Jad i bijeda zakonodavstva i sudstva: Osudili ga za divljanje po cesti, a on im se smije i poručuje da može biti i gori

A- A+

Da zakoni u Hrvatskoj nisu dobro napisani i, što je još gore, da su krajnje neučinkoviti, zorno pokazuje primjer Adriana Petričevića. Mladi Splićanin na YouTubeu javno se izruguje hrvatskom zakonodavstvu i sudstvu, pojašnjavajući kako si umanjuje kazne za prebrzu vožnju. Da stvar bude gora, Petričević najavljuje kako će opet voziti 300 km/h te mlade savjetuje kako voziti kroz crveno.

Adrian Petričević

Adrian Petričević | screenshot: YouTube

– Ja sam se žalio na to sve pa ćemo vidit’ šta će bit.

Izdvojeni članak
policijski kombi

Poražavajuće brojke: Na hrvatskim je cestama lani poginulo 40 mladih

Tako Adrian Petričević na YouTubeu kreće opisivati kako se hrvatsko sudstvo lako može izigrati. Splitski ‘Mad Max’, kako su ovog mladića mediji prozvali, iako umjesto nadimka zaslužuje najoštrije kritike, postao je poznat nakon što je objavio video u kojem je u 24 minute napravio čak 80 prometnih prekršaja.

– Imam dvije godine zabrane za A kategoriju i deset mjeseci za ostale kategorije. I to je to. Zatvor, ovih 65 dana, se može pretvorit’ u dobrotvorni rad, a od kazne 28 tisuća kuna, kad se oduzme trećina koja se oprašta, odmah mogu platit’ samo 20 i nešto iljada., šta nije nešto strašno, priča Petričević.

Otvoreno se smije zakonu

Ako se i ne uspije izvući od zatvora, smatra da dva mjeseca i nisu neka kazna, ali volio bi to izbjeći i ‘raditi nešto korisno’.

Petričević video zaključuje dajući kroz smijeh poruku djeci da ‘poštuju zakone’.

Podsmjehujući se i zakonodavstvu i sudstvu, pokazao je zapravo jad i bijedu oba ta sustava u Hrvatskoj. Jer, Petričeviću ovo nije bila prva kazna. Svoja zatvorska iskustva također je opisao u videima (i nije se baš žalio).

Želi u zatvor?!

Zanimljiv je i dijalog iz najnovijeg videa njegove djevojke influencerice Ele Jerković, koja ga je nekoliko puta nagovarala na brze vožnje.

– Šta ćeš opet ić u zatvor radi istih?, pitala ga je Jerković, na što je on odgovorio da hoće.

– Znači, slijedi Motovlog 2. Bilice ne ginu ovaj put tri miseca, konstatirala je djevojka.
– Sprema se, sprema. Ne brinite, ‘pohvalio’ se Jerković.

Država bez uloge

Izdvojeni članak

Država u kojoj malo što funkcionira sada se igra države s najslabijima – djecom s teškoćama

Da su kazne oštrije i da se zakon primjenjuje, Petričević mladima vjerojatno ne bi dijelio savjete kako voziti kroz crveno i slično. No nisu.

Pitanje je mora li ovaj manijak nekoga ubiti da bi državne institucije reagirale?! Ili bi se i onda izvukao? I snimao videa?

Jer, nije stvar u Petričeviću. Ni u sucima. Stvar je u životima drugih ljudi koje on ugrožava svojim divljačkim ponašanjem. Uloga države je, ili bi barem trebala biti, da zaštiti slabije od takvih kao što je on. Ako to ne radi i, ako mu ostavlja da joj se čak i smije, smijući se time i potencijalnim žrtvama svog ponašanja, onda nam ni ne treba.

_____________

*Komentar je stav autora.