Pretraga

Jedan od uhićenih navijača u Grčkoj student je agronomije: ‘Sigurno nisu heroji, ali nisu svi huligani’

A- A+

Jedan od preko stotinu uhićenih navijača nakon nereda u Grčkoj je i 19-godišnji student agronomije iz Zagreba. Njegov otac Ivan Kunac novinarima kaže da su ga pokušali odgovoriti, no da je roditeljima teško nešto zabraniti svojoj punoljetnoj djeci. Izrazio je sućut obitelji ubijenog Grka i kaže da mu smeta što se hrvatske navijače na društvenim mrežama proglašava herojima.

ilustracija; s lijeve strane ćelija zatvora, s desne strane ivan kunac, tata jednog od uhićenih navijača

Foto: Unsplash | Screenshot Dnevnik Nove TV

Roditelji pretežito mladih navijača uhićenih zbog nereda u Grčkoj prosvjedovali su ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Žele pravedno suđenje za svoje sinove, no boje se uvjeta u grčkim zatvorima. Zbog toga traže da se naša diplomacija malo više uključi. Otac jednog od uhićenih navijača, inače 19-godišnjeg studenta agronomije iz Zagreba, Ivan Kunac, pristao je razgovarati s Amelom Čilić za Dnevnik Nove TV.

‘Sigurno nisu heroji, ali nisu baš svi ni huligani’

Znao je, kaže, kamo mu sin ide kad se ovaj zaputio u Grčku. Svejedno, osuđuje postupke koje je vidio u medijima.

– To su naša djeca. Sigurno nisu heroji, ali nisu baš svi ni huligani. Ja bih izrazio sućut obitelji poginulog Grka bez obzira na to od koga je on nastradao, nijedan život nije vrijedan ovakvih gluposti, tako da nemam što reći osim da mi je žao u ime tih klinaca, nas roditelja, pa i Hrvatske, kazao je Kunac za Novu TV.

Njegov sin, inače 19-godišnjak roditeljima je javio da je s još jedanaestoricom odveden u Avlonu, zatvor udaljen nekih pedeset kilometara od Atene. Svi će, kazao im je, biti smješteni u istu ćeliju.

‘Teško mu možete zabraniti ako je to zacrtao’

Ističe, prenosi Nova TV, kako je znao da njegov sin ide u Grčku i pokušao ga je odgovoriti, ali bezuspješno.

– Znao sam da ide tamo, kao roditelji pokušavali smo ga odgovoriti, pogotovo što znamo kamo se ide i pod kojim okolnostima. Dečku od dvadeset godina možete pričati, ali teško mu možete zabraniti ako je on to zacrtao, pogotovo ako ne ovisi o meni, ako je on radio, zaradio za to, imao je i novac za put. Ne mogu tvrditi da nije znao da ide na organiziranu tučnjavu. Moguće da znaju, da su znali, pa mi nije htio reći jer bi bio još veći pritisak da ne ide. Nije njima isto, znate, imaju oni neka svoja pravila u tom miljeu i teško možete iz njih uopće izvući po kojoj logici funkcioniraju, rekao ja tata uhićenog navijača.

Izdvojeni članak
rešetke zatvorske ćelije

U Grčkoj uhićeni mahom mladi od 18 do 20 godina, javili se roditelji: ‘Država treba pomoći našoj djeci’

Ovo je prvi put da se našao u nekoj nevolji, dodao je, budući da njegov sin dosad nije bio kažnjavanja. Inače je student agronomije. Ivan Kunac, tata uhićenog navijača, ne krivi, kaže, grčku policiju, učinio bi sve za svoje dijete, no smeta mu što navijače na društvenim mrežama prozivaju herojima.

Roditelji uputili pismo premijeru, predsjedniku i pravobraniteljici

Podsjetimo, početkom prošlog tjedna više od stotinu hrvatskih navijača, mahom mladih u dobi od 18 do 20 godina, uhićeno je u Grčkoj nakon što je u neredima ubijen 29-godišnji Grk.

Roditelji uhićenih navijača poslali su pismo premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Zoranu Milanoviću te Pučkoj pravobraniteljici u kojem traže pomoć za svoje sinove.

– Kao roditelji i članovi obitelji osuđujemo svaki oblik nasilja bez obzira gdje je počinjeno i tko ga je počinio. Ali, s obzirom na izjavu odvjetnika Vasilisa Noulezasa u kojima se vrlo kritično i ogorčeno obrušio na sud, grčku vladu i politiku u svezi slučaja naše djece, državljana Republike Hrvatske, vidljivo je da možemo očekivati da oni neće imati pravično suđenje i zajamčenu sigurnost u Grčkoj. Medijski linč u Grčkoj, unatoč presumpciji nevinosti, stvara percepciju da su naša djeca ubojice, stoji na početku pisma roditelja koje možete pročitati ovdje.