Pretraga

Jedna od većih europskih zemalja ponovno zatvara većinu škola zbog korone

A- A+

Velika Britanija proglasila je novi restriktivni lockdown. Zahvatio je obrazovne ustanove, od kojih se većina na neko vrijeme seli u online okruženje, a ostaju otvorene za učenike tek u iznimnim slučajevima.

Foto: Alexandra Koch; Pixabay

Od danas je diljem Velike Britanije uveden jedan od najrestriktivnijih lockdowna na svijetu, a zahvatio je i obrazovne ustanove.

Osnovne i srednje idu online

Znatna većina učenika osnovnih i srednjih škola u Englesoj će svoju nastavu slušati na daljinu. Jedina iznimka su djeca radnika u važnim službama poput policije, zdravstvenih djelatnika i novinara te posebno osjetljiva djeca. Potonja kategorija odnosi se na djecu koja se nalaze u opasnosti od nekog oblika zlostavljanja kod kuće, prenosi BBC.

Fakulteti i sveučilišta će također svu nastavu držati online do polovine veljače, osim kolegija za buduće radnike važnih službi. To se prvenstveno odnosi na studente medicine, ali i veterine. Jaslice i vrtići za malu djecu će raditi po uobičajenom rasporedu. Predsjednik vlade Boris Johnson istaknuo je kako razumije stres koji ove mjere mogu uzrokovati.

ŠKOTSKA, WALES I SJEVERNA IRSKA

U Škotskoj će online nastava za gotovo sve učenike trajati barem do 1. veljače, s iznimkama kao i u Engleskoj, a 18. siječnja odlućivat će o otvaranju škola početkom veljače. Faksevi i sveučilišta koristit će hibridni model. Wales će sve škole i fakultete prebaciti online do 18. siječnja,  s iznimkama djece radnika u važnim službama, osjetljivih skupina i učenika koji moraju polagati temeljen ispite. Sjeverna Irska danas nastavlja razgovore, no razvidno je da će u većoj mjeri preći na online nastavu i nakon 11. siječnja, do kad najmlađi učenici nastavu isto slušaju na daljinu. Ovi stariji, od 8 do 11 godina vjerojatno će do kraja siječnja biti online, dok će učencii do 12 do 14 godina natrag u školske klupe već idućeg tjedna.

Obećao da će se posebno pobrinuti da učenici koji inače imaju pravo na besplatan obrok u školi isti dobiju i sada kada nastavu slušaju od kuće, a naglasio je da će država distribuirati veći broj elektroničkih uređaja kako bi svima omogućili adekvatno praćenje nastave na daljinu.

Što ako se učenik zarazi?

Prema trenutnim mjerama, dakle, samo učenici koji spadaju u skupino iznimno ranjivih, kao i djeca radnika u važnim službama, idu fizički u školu. No, to i dalje ne znači da se ne mogu zaraziti koronavirusom.

Ako slučajno dođe do toga da se učenik ili netko od zaposlenika ili nastavnika škoel razboli te pozitivno testira na koronavirus, moraju se samoizolirati na period od 10 dana. Škola mora kontaktirati lokalni stožer javnog zdravstva koji će ih savjetovati tko od kontakata mora također otići u izolaciju, no u principu je pravilo da se izolirati mora svatko tko je bio u bliskom kontaktu s osobom koja je pozitivna.

Podsjetimo, u Hrvatskoj su zimski praznici za učenike produljeni do 18. siječnja. Prvo je polugodište za veliku većinu školaraca u državi zavšrilo online nastavom, no još nema naznaka ni govora o tome da će se na isti način nastavljati i u drugom polugodištu.