Pretraga

Nakon pritiska javnosti, Filozofski odustao od online nastave: Studenti će predavanja slušati na faksu

Filozofski fakultet u Zagrebu odustao je od online nastave u ljetnom semestru. Odluka je to koja dolazi nakon pritiska javnosti i studenata. Svega par sati prije ove odluke javili su nam se studentski predstavnici na FFZG-u koji su među sobom proveli anketu pa pisali dekanu Domagoju Tončiniću. Tražili su hibridnu nastavu, a izgleda da će dobiti kontaktnu. Večeras se na tom faksu, ako to još stoji, treba odviti dosta važan sastanak gdje će studentima na pitanja odgovarati sam dekan Tončinić i njegova suradnica, prodekanica za nastavu i studente Ivana Vidović Bolt.

filozofski fakultet u zagrebu - zgrada

Filozofski fakultet u Zagrebu
Foto: srednja.hr

Drama na Filozofskom fakultetu u Zagrebu doživjela je neočekivani rasplet. Nakon pritiska studenata i javnosti, uprava faksa odlučila je odustati od online nastave. Ljetni će semestar ipak krenuti predavanjima – uživo.

– U skladu s najavom da ćemo vas o mogućnostima održavanja kontaktne nastave pravovremeno obavještavati, iznimno nas veseli da je današnji sastanak Koordinacije za postpotresnu obnovu rezultairao dogovorima s kojim će se nastava u ljetnom semestru ak. god. 2022./2023. održavati kontaktno u prostorima Fakulteta. Izvođač je ponudio operativno rješenje prema kojem će se osigurati sve potrebne mjere zaštite studenata i zaposlenika Fakulteta, a dinamika radova u najvećoj mogućoj mjeri uskladiti s nastavom na fakultetu, stoji to u dijelu obavijesti koju su danas poslijepodne studenti FFZG-a dobili na mail adrese, čiji screenshot možete vidjeti ispod.

mail koji je dekan poslao studentima

Screenshot maila koji je dekan Tončinić danas poslao studentima FFZG-a
Izvor: čitatelj portala

Izdvojeni članak
FFZG online nastava

Filozofski ide online, a nema dopusnicu? MZO kaže da se to ne može, a studenti pokrenuli peticiju

Studentski predstavnici se žalili dekanu, upalilo je

Studenti i profesori bili su, podsjetimo, šokirani naprasnom odlukom o prelasku na online nastavu tijekom većine ljetnog semestra. Vijeće studenata, koje okuplja sve predstavnike studenata na različitim godinama studija, među sobom je provelo anketu, a svega nekoliko sati prije ovog obrata, javili su se portalu srendja.hr.

Studenti su se u toj anketi izjasnili žele li online nastavu ili nastavu uživo, odnosno neki oblik hibridnog izvođenja predavanja. Od 60 predstavnika njih tek sedmoro nije bilo suglasno s idejom da se dekanu Domagoju Tončiniću pošalje žalba i zahtjev da se nastava održava barem na hibridan način, a ne u potpunosti online. Žalbu je u ime predstavnika poslala Nika Marinović, predsjednica Vijeća studenata.

U toj žalbi naveli su dva problema s donedavno planiranim prelaskom na online nastavu. Prvo, takva je nastava, prema iskustvima studenata, upitne kvalitete. Profesori su ranije znali samo slati snimljena predavanja, a nema mogućnosti rasprave uživo i komunikacije s profesorom. Drugo, puno je studenata u stanovima koje skupo plaćaju i za očekivati je da bi u slučaju online nastave preselili natrag svojim obiteljskim kućama. No, kako u tom trenutku još nije bilo striktne odluke o nastavi, studenti nisu znali što činiti i to ih je pred sam početak nastave u ljetnom semestru dovelo u nezgodan položaj. Žalba je u ime predstavnika dekanu i prodekanima poslana prošlog petka, 17. veljače.

Večeras možete dekana ‘rešetati’ pitanjima

Posljednjih tjedan dana otkako smo doznali za planove uprave FFZG-a o prelasku na online nastavu, u kontaktu smo sa studentima. Čak i nakon ovog obrata neke im stvari nisu jasne pa se pitaju zašto je došlo do tako ishitrene odluke, kad se sve očito moglo riješiti. Ističu nam i kako su neki studenti zbog odluke od prošlog tjedna možda već otkazali stan pa se zbog toga našli u problemu.

Na sva studentska pitanja večeras u 19 sati, u dvorani D7 na FFZG-u odgovore bi trebao davati dekan Domagoj Tončinić i njegova suradnica, prodekanica za nastavu i studente Ivana Vidović Bolt. Tada se, prema rasporedu, u sklopu sjednice fakultetskog Studentskog zbora, održati i javna rasprava na koju će moći doći svi studenti FFZG-a i direktno upravi postaviti sva pitanja o organizaciji nastave. Hoće li se taj sastanak održati i nakon ovog obrata, i kako će izgledati, još nije poznato.

Izdvojeni članak
online nastava

Pitali smo AZVO, ovo su studiji koji u 2023. imaju dopusnicu za online nastavu

Za online nastavu faks treba posebnu dopusnicu

Iako su još dva zagrebačka faksa – FSB i Građevinaodlučili djelomično nastavu organizirati online, Filozofski je fakulte bio jedini koji je najavljivao obustavu kontaktne nastave. Jedini smjer koji na FFZG-u, kako smo jučer pisali, ima dopusnicu za online izvođenje je Judaistika na prijediplomskoj i diplomskoj razini. Ostali nemaju online dopusnicu koju izdaje Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na upit portala srednja.hr kaže da svi koji na dulje prelaze u online okruženje trebaju spomenutu dopusnicu, a zagrebački rektor Stjepan Lakušić podcrtava kako fakulteti za studije koji nemaju online dopusnicu, može organizirati online nastavu u obimu 20 posto ukupnog studija.