Pretraga

U ovoj zemlji raste školovanje kod kuće: Vladajući traže škole da se potrude oko povratka učenika

A- A+

Školovanje kod kuće ili ‘homeschooling’ sve je popularnije u Engleskoj. Brojke su znatno porasle nakon pandemije koronavirusa. Političari žele potaknuti više roditelja na slanje djece u školu, ali nastavnici upozoravaju da su potrebna veća ulaganja u školstvo.

Učenje kod kuće, foto: Pixabay (ilustracija)

Dok hrvatsko zakonodavstvo ne predviđa mogućnost da se umjesto u školi, djeca školuju kod kuće, famozni ‘homeschooling‘ je legaliziran u državama poput Velike Britanije. Prema podacima tamošnjeg Ministarstva obrazovanja, u ljetnom razdoblju je 97 tisuća djece bilo školovano kod kuće. Riječ je o porastu od 11 tisuća učenika, budući da je od početka 2023. godine u Engleskoj kod kuće bilo školovano 86 tisuća djece.

U nekim regijama su brojke utrostručene

Ove brojke ukazuju na porast brojki kućnog školovanja koje je krenulo tijekom pandemije koronavirusa. No, svega četiri posto roditelja, ističe The Guardian, navelo je strah od pandemije kao razlog za odabir micanja djece iz tradicionalnih škola. Velika većina roditelja je svoju odluku objasnila ‘odabirom životnog stila’ i ‘filozofskim razlozima’. Na nedavnoj  konferenciji ravnatelja na sjeveroistoku Engleske, bilo je spomena i o utrostručenju djece koja nisu bila na nastavi u regijama kao što su Newcastle i Gateshead. Lokalne vlasti u Engleskoj su prije pandemije koronavirusa brojale 55 tisuća djece koja su se školovala kod kuće tijekom obveznog obrazovanja. No, već u jesen 2020. godine, ta je brojka skočila na 75 tisuća.

Najnovija statistika je zabilježila i da je 20 posto engleskih učenika na srednjoškolskoj razini bilo konstantno odsutno iz škola od rujna do sredine siječnja. To je pad u usporedbi s 24 posto iz 2022. godine, ali znatno iznad brojki iz 2018. i 2019. godine, kada su takvi učenici činili samo 11 posto. Uz srednjoškolce, izostanci za škole su znatno viši danas nego u doba prije pandemije i kod učenika s posebnim potrebama.

Izdvojeni članak

Školovanje od kuće u Hrvatskoj nije omogućeno, ali postoje načini kako zaobići prepreke

Desetkovani resursi

Ove brojke brinu i učitelje u Velikoj Britaniji. Tako je glavni tajnik tamošnjeg Nacionalnog udruženja ravnatelja, Paul Whiteman, poručio, vladajućima kako treba više djece vratiti u školu. No, za to je potrebno, upozorava, sagledati širu sliku.

– Same škole nemaju vremena, resursa ili stručnosti za bavljenje onim što su ponekad duboko ukorijenjeni društveni problemi. Unatoč tome, smanjile su se financije vitalnim uslugama poput socijalne skrbi za djecu ili podrška u mentalnom zdravlju. Te usluge nisu uspjele zadovoljiti potražnju u proteklom desetljeću. Treba nam više ljudi na terenu, uz posjetima obitelji kako bismo došli do srži problema s prisustvom učenika na nastavi. Ali potrebni ljudi, poput službenika za dobrobit obrazovanja su desetkovani, požalio se Whiteman.

Zbog svega se digla i oporba u britanskom parlamentu. Zastupnica Laburista, Bridget Phillipson planira zakon koji bi obvezao roditelje da registriraju djecu koja nisu u školama. Njen prijedlog je dobio simpatije i u britanskoj Vladi. No, podupiratelji kućnog školovanja se tome protive zbog straha od dodatnih restrikcija.

Izdvojeni članak

Prednosti školovanja kod kuće

Škole i proračunski deficiti

Iako vladajući od britanskih škola očekuju više truda, te zahtjeve nije pratilo i adekvatno financiranje. Zanimljivo, Englesku sada očekuje najveće financiranje školstva u proteklom desetljeću, gdje će prosječno financiranje po učeniku doseći 7.40 funti u 2024. godini, umjesto 7.170 funti u 2010. i 2011. godini. No, ravnatelji upozoravaju da ovaj potez ne prati porast plaća samim nastavnicima. Britanska Nacionalna zaklada za istraživanje u obrazovanju je upozorila kako 13 posto lokalnih škola ima proračunske deficite.

-Očito je da će brojne škole ostati u teškoj financijskoj situaciji. Ministar financija moraju ulagati u obrazovanje iz proljetnog budžeta. To je na konferenciji konzervativaca obećao primjer. Time se školama mora omogućiti plaćanje dodataka osoblja i drugih rastućih troškova s kojima su škole suočene, poručila je Julia Harden iz Udruženja predvodnika škola i koledža.