Pretraga

Sveučilište uvodi studij okultizma: ‘Raste želja za učenjem o magiji, tarotu, kristalima…’

A- A+

Sveučilište u Exeteru u Velikoj Britaniji, od rujna 2024. godine, uvodi kolegij koji će se prvenstveno baviti proučavanjem magije, vradžbina i okultizma općenito. Ovaj kolegij rezultat je sve većeg interesa za istraživanje povijesti i utjecaja vradžbina i magije diljem svijeta na društvo, ali i na znanost. Iako će se ovaj kolegij početi održavati tek iduće godine, sveučilište je već zabilježilo više od stotinu upita za njega.

Tarot

Tarot | foto: Canva

Sve veći porast zanimanja studenata za teme vradžbina i okultizma, potaknuo je Sveučilište u Exeteru u Velikoj Britaniji da, od iduće godine, krene provoditi diplomski studij posvećen isključivo ovim temama. Kako piše The Guardian, kolegiji koje će ovaj diplomski studij obuhvatiti, bavit će se baviti istraživanjem povijesti i utjecaja magije diljem svijeta na društvo i znanost kroz istraživanje povijesti, literature, arheologije, filozofije, sociologije, psihologije i religije. Također, usporedit će ulogu magije u istočnim i zapadnim dijelovima svijeta.

Povećan interes studenata za studij okultizma

– Nedavno povećanje interesa za magiju i okultizam u krugovima našeg sveučilišta, prvenstveno je povezan s najvažnijim pitanjima s kojima se susreće naše društvo. Ta se pitanja odnose na dekolonizaciju, feminizam, anti-rasizam i slične teme, govori profesorica Emily Selove koja će voditi taj kolegij.

Profesorica Selove govori i kako će stjecanje magisterija na ovom studiju preispitati pretpostavku da je Zapad mjesto racionalnosti i znanosti dok ostatak svijeta vjeruje u magiju i praznovjerja.

– Magija je dio naših svakodnevnih života i to najviše možemo primijetiti kroz praznovjerja kao što su kucanje u drvo kako ne bismo ‘ureknuli’ nešto, strah od crnih mačaka, nošenje predmeta koji nam donose sreću i slično, objašnjava profesorica.

Izdvojeni članak
Taylor Swift u spotu za pjesmu 'Look what you made me do'

Studenti organiziraju simpozij o – Taylor Swift: ‘Ona ima utjecaj na svaki aspekt naših života’

Jedan od kolegija je i o zmajevima

Studenti će na ovom studiju imati prilike slušati kolegije koji se bave zmajevima u zapadnjačkoj književnosti i umjetnosti, legendom o kralju Arturu, Islamom, prikazom žena u srednjem vijeku, društvom i kulturom u modernoj Europi i slično.

Profesorica Selove dodaje i kako će ovaj studij svoje polaznike obogatiti vještinama kao što su kreativno, ali i kritičko razmišljanje te znatiželja.

Kako piše The Guardian, diljem svijeta se bilježi porast prakticiranja vradžbina, tarota, korištenja kristala, a raste i popularnost narodnih vjerovanja i poganstva te šamanizma. Stoga, niti ne čudi da je interes za ovaj studij prilično velik jer, kako kaže profesorica Selove, već sada se više od stotinu studenata raspitivalo za njega.