Pretraga

Jeste li znali da postoji mjesečeva duga? To je rijedak fenomen, a sinoć se pojavio u Hrvatskoj

A- A+

Mjesečeva duga ili moonbow vrlo je rijetka atmosferska pojava za čiju je pojavu potrebno da se savršeno poklopi više elemenata. Nebo mora biti iznimno tamno i bez oblaka, a izvor svjetlosti mora dolaziti samo od punog Mjeseca. Ključan dio jesu kapljice vode, odnosno kiše koja mora biti nasuprot Mjesecu. Iako golim okom boje nisu toliko vidljive pa mjesečeva duga izgleda blijedo, profesionalnim fotoaparatom boje se mogu puno bolje vidjeti, a upravo se takva duga pojavila sinoć iznad Pazina.

mjesečeva duga

Foto: Luka Rigo | IstraMet

Iako je prizor trajao samo desetak sekundi, iznad Pazina se pojavila mjesečeva duga ili moonbow koji je mobitelom fotografirao Luka Rigo, a objavio ih je IstraMet. On je jedan od sretnika koji su imali priliku u životu vidjeti mjesečevu, odnosno lunarnu dugu, jer je to iznimno rijedak fenomen. Potrebno je da se savršeno poklopi više elemenata, a upravo to se dogodilo nakon grmljavinskog nevremena.

Radi se o atmosferskoj pojavi koja ustvari nije duga, ali nastaje na vrlo sličan način. Da bi se mjesečeva duga pojavila, nebo mora biti iznimno tamno i bez oblaka, a jedini izbor svjetlosti mora biti upravo puni Mjesec. Ključan dio je naravno voda, odnosno kapljice kiše koje moraju biti nasuprot Mjesecu.

Izdvojeni članak
noćno nebo, zvijezde

Jeste li ikada ugledali ‘zvijezdu padalicu’? Evo što su zapravo one i kako nastaju

Iako boje gledane ljudskim okom nisu toliko izražene kao kod sunčeve duge, profesionalnim fotoaparatom boje se mogu puno izraženije vidjeti. Na nekim lokacijama mjesečeva duga se pojavljuje češće, na primjer kod slapova kada prskanje vode stvori maglicu od kapljica. U to se ubraja i naš Nacionalni park Plitvičkih jezera.

Inače, ove srijede svjedočit ćemo supermjesecu, odnosno Plavom supermjesecu koji se pojavljuje jednom u 10 do 20 godina. Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji, a najbolje je vidljiv na mjestima bez izvora druge svjetlosti.