Pretraga

Uzorci s Mjeseca prikupljeni još 1972. godine otkrili da je stariji nego li se mislilo

A- A+

Nešto više od pedeset godina nakon slijetanja na Mjesec u misiji Apollo 17, znanstvenici su utvrdili točnu starost ovog nebeskog tijela. Do zaključaka o starosti Mjeseca, znanstvenici su došli analizom prikupljenog materijala, odnosno tla i kamenja s njegove površine. Brojnim analizama koje su provedene, otkriveno je da je Mjesec puno stariji nego što se do sada mislilo.

Mjesec

Mjesec | foto: Canva

Znanstvenici koji su analizirali uzorke tla i kamenja s Mjeseca koji su prikupljeni 1972. godine tijekom misije Apollo 17, otkrili su njegovu točnu starost. Naime, znanstvenici su došli do zaključka kako je Mjesec nastao prije 4.46 milijardi godina što je 40 milijuna godina više nego što su do sada smatrali, piše Reuters. Također, sada znamo da je Mjesec nastao oko 110 milijuna godina nakon nastanaka Sunčevog sustava.

Također, pretpostavka oko nastanka Mjeseca je da je nebesko tijelo veličine Marsa udarilo u Zemlju što je rezultiralo eksplozijom magme u Svemir nakon čega je nastala skupina krhotina koje su kružile oko Zemlje i s vremenom formirale Mjesec. Nakon što se magma ohladila i stvrdnula, nastali su mineralni kristali – cirkoni. Te cirkone je kroz milijarde godina, obložio kamen norit, i oni su bili glavni fokus analize koja se zove tomografija atomske sonde.

Izdvojeni članak
Antarktika

Razine leda na Antarktici ekstremno su niske: ‘Ova godina probila je sve rekorde’

– Trenutak u kojemu je formiran Mjesec bio je kataklizmički događaj za Zemlju koji je promijenio brzinu njene rotacije. Nakon toga, Mjesec je imao glavnu ulogu u stabilizaciji i smanjenju brzine rotacije Zemlje. To je postalo osbito važno nakon što je Zemlja postala nastanjiv planet, ispričao je kozmokemičar Philipp Heck.

Heck je dodao da, iako je prošlo zaista puno godina od donošenja uzorka Mjeseca na Zemlju do ovog otkrića, treba uzeti u obzir da tada tomografija atomske sonde nije bila tako razvijena i da su znanstvenici tada mogli samo sanjati o tehnologiji kakva postoji danas. Znanstvenik Bidong Zhang rekao je kako je fascinantno što su cirkoni najstariji materijali koji su pronađeni na Zemlji, Marsu i na Mjesecu.