Pretraga

Kako AZOO educira ravnatelje? Pogledali smo jednu prezentaciju i našli neke urnebesne stvari

A- A+

‘Ako želite da vaš prijedlog prođe, organizirajte sastanak kada su svi već umorni’. Nije prijateljska ‘ćakula’ ni birtijska rasprava. Ovo je izjava predavača, inače dugogodišnjeg ravnatelja, u sklopu usavršavanja koje organizira Agencija za odgoj i obrazovanje. Našli smo još neke zanimljive stvari, a iz AZOO-a kažu da je sve u redu, ako se ne izvlači iz konteksta.

screenshot webinar AZOO

Screenshot s webinara AZOO-a održanog ravnateljima srednjih škola i učeničkih domova
Foto: Screenshot

U srpnju prije tri godine na internet je postavljena snimka webinara naslova ‘Vještine vođenja sastanaka’. Službeno ga je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanja (AZOO), a predavač je bio Zoran Pavletić, pedagog s dugogodišnjim ravnateljskim iskustvom. U nastavničkim se grupama na društvenim mrežama jučer pojavio dosta zanimljiv screenshot s tog predavanja, posebno u posljednjoj tvrdnji, koju možete vidjeti gore.

‘Postoji jedna caka…’

Odlučili smo pogledati cijeli webinar i vidjeti o čemu se zapravo radi.

– Postoji jedna caka, ako želite da vaš prijedlog prođe, organizirajte sastanak kada su svi već umorni. Malo je podmukla ova, ovaj oblik želje da se završi sa sastankom i da se nešto organizira, tako da ne bih preporučio ovaj dio, ali ponekad je možda dobro to i iskoristiti, ali nemojte pretjerivati u tome, rekao je predavač, g. Pavletić, u trenutku kad je na sladju bio gornji screenshot.

Osim tog, u najmanju ruku smiješnog dijela, našli smo još nekoliko nelogičnosti. Primjerice, u prezentaciji se dosta udžbenički i korektno objašnjavaju stilovi vođenja sastanaka – diktatorski, konfuzni i demokratski. Pavletić potom savjetuje da treba ‘kombinirati sve ove stilove u ovisnosti o veličini skupine i angažiranosti sudionika’. No, nekoliko slajdova nakon gdje navodi uzroke neučinkovitih sastanaka, pak, čini se, kritizira dikaktorsko vođenje, pa tako navodi da je jedan od uzroka loših sastanaka ako vlada ‘uvredljiva ili autoritarna atmosfera’ na sastanku.

Cijelo predavanje, odnosno webinar koji je održao Zoran Pavletić možete pregledati na ovoj poveznici.

‘Bez izvlačenja iz konteksta’

Poslali smo upit AZOO-u te ih pitali za koga je ta edukacija pripremljena te smatraju li primjerenim neke od gore spomenutih savjeta koji su se dijelili putem prezentacije. Kako su nam pojasnili iz Agencije, radi se o prezentaciji koju je Pavletić držao na stručnom usavršavanju za ravnatelje srednjih škola i učeničkih domova pod nazivom Vođenje i rukovođenje školom/učeničkim domom – tipične pogreške i propusti u radu ravnatelja. Skup je održan u Rijeci 17. i 18. siječnja 2018. godine., a vodili su ga treneri za modularno stručno usavršavanje ravnatelja. Pavletić je bio jedan od predavača.

Angažirao ga je, kazali su nam, viši savjetnik za ravnatelje u srednjim školama i učeničkim domovima iz AZOO-a da u dijelu programa stručnog usavršavanja, koji se odnosi na primjere rada iz prakse, prezentira vještine vođenja sastanka, posebno učiteljskih i nastavničkih vijeća, koji često kao što i Pavletić kaže u prezentaciji, a i istraživanja su potvrdila, znaju biti predugački i neučinkoviti. Iz AZOO-a kažu da je prezentacija jako informativna i korisna, ako se gleda u cjelini, ‘bez izvlačenja iz konteksta’.

– Autoru u prezentaciji iznosi niz tehnika, vještina i spoznaja pomoći koji se može poboljšati i unaprijediti komunikacija na sastancima, kako sastanak prilagoditi sudionicima, kako voditi sastanke i u tom dijelu priča o različitim načinima vođenja sastanaka. Pritom spominje različite vrste od diktatorskih, konfuznih, demokratskih vođenja sastanaka, te iznosi njihove prednosti i mane. S obzirom na sve navedeno i ako se pogleda cijela prezentacije, bez izvlačenja iz konteksta, predavanje Zorana Pavletića vrlo je informativno, daje različite uvide, mogućnosti i tehnike vođenja sastanaka, i po evaluacijama prisutnih ravnatelja njima vrlo korisno u obavljanju ravnateljske funkcije, stoji u odgovoru AZOO-a za srednja.hr