Pretraga

Kako će izgledati nacionalni ispit iz Geografije? Učenici će za 30 zadataka imati 70 minuta

A- A+

Za nekoliko dana, točnije 13. ožujka, počinju nacionalni ispiti u svim osnovnim školama u Hrvatskoj. Pisat će ih 40 tisuća učenika osmih razreda, a jedan od predmeta čije će se znanje provjeravati je i Geografija. Za tri područja koja se ispituju – Prostorni identitet, Prostorne organizacije i procesi te Održivost, učenici će imati 70 minuta.

Karta|Foto: Unsplash

Uskoro kreću nacionalni ispiti za sve učenike osmih razreda osnovnih škola. Nakon Hrvatskog, prvog stranog jezika, Matematike, Biologije i Fizike, na red će doći i nacionalni ispit iz Geografije. Tako će se znanje iz Geografije ispitivati 27. ožujka od 9 do 10:10 sati. Mi smo iz vodiča za nacionalne ispite izdvojili detalje o tome kako će izgledati, što će se sve ispitivati i kakvi će zadaci biti na ispitu.

Nacionalni ispit iz Geografije ima tri područja ispitivanja

Na nacionalnom ispitu iz Geografije znanje će se provjeravati u tri cjeline. Prva od njih je cjelina Prostorni identitet koja obuhvaća prostor kao okvir svih geografskih istraživanja, ali i regiju te mjesto kao dio prostora kojem su ljudi svojim aktivnostima dali značenja. Zatim, to područje uključuje i stanovništvo, kulturne fenomene, načine života i nacionalni identitet te svijest o važnosti izrastanja u odgovornog i savjesnog građanina.

Drugo područje naziva je Prostorne organizacije i procesi, a to sadrži razumijevanje prostornih rasporeda različitih elemenata prirodne osnove i društvene nadgradnje. Učenici tako moraju znati prepoznati i razumjeti obrasce u tim distribucijama, njihove međusobne veze te njihovu promjenu tijekom vremena. Završno, treća je cjelina Održivost koja podrazumijeva razvoj u skladu s ograničenim izvorom energije i sirovina. Uključuje i prirodu u kojoj je čovjek važan čimbenik različitih ekosustava te koncept održivosti koji se može promatrati s društvenog, ekološkog i ekonomskog aspekta. Primjer jednog od pitanja za ovaj ispit možete vidjeti ispod.

Učenici imaju 70 minuta

Nacionalni ispit iz Geografije sadržavat će 30 zadataka. Njih 12 bit će zatvorenog tipa, na zaokruživanje, dok će ostalih 18 biti otvorenog tipa. Od tih 18 zadataka njih tri bit će zadaci produženog odgovora u kojima učenici trebaju detaljnije obrazložiti svoj odgovor, a ostalih 15 bit će zadaci kratkog odgovora.

Sam ispit traje 70 minuta. Podatke o udjelu svake cjeline ispita, broju zadataka i bodova koje možete ostvariti pogledajte u tablici ispod koju smo izvukli iz detaljnog vodiča NCVVO-a. Na ispitu učenik može ostvariti najviše 33 boda.

nacionalni ispit geografija zadaci

Izvor: Vodič NCVVO-a

Iz vodiča za nacionalne ispite u 2023. izdvojili smo dio koji se odnosi na ispit iz Geografije. Što na njemu možete očekivati i koji su sve ishodi koje trebate znati, detaljno provjerite u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv potrebno je ponovno učitati stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab