Pretraga

Izlazite po prvi puta na izbore? Evo kako zapravo izgleda glasovanje

A- A+

Izbori za predstavnike u Europskom parlamentu sve su bliže. U Hrvatskoj će se izbori održati u nedjelju, 26. svibnja. Kako je za neke ovo prvi put da izlaze na izbore, odlučili smo pojasniti kako taj proces izgleda i što možete očekivati na svojem biračkom mjestu.

Europski parlament u Strasbourgu, Frederic Köberl, Unsplash

Dan bilo kakvih izbora u Hrvatskoj drugačiji je od drugih, to ste vjerojatno i sami primijetili. Tada svjedočimo nesvakidašnjim protocima ljudi, ulicama koje su glasnije nego inače i vani vidimo puno poznatih lica iz kvarta. Primijetit ćete i kako se, pogotovo starija populacija, uredila za šetnju to glasačkog mjesta, ali i kako velik broj ljudi drži svoje osobne u rukama.

Izbori su pred vratima. U nedjelju, 26. svibnja od 7h do 19h građani Republike Hrvatske izlaze na izbore za predstavnike u Europskom parlamentu. U toj instituciji sjede predstavnici svih država članica Europske unije i to je jedino izravno izabrano tijelo Europske unije, koje zajedno s Vijećem ministara čini zakonodavnu vlast Europske unije.

Izdvojeni članak

10 stvari koje morate znati o europskim izborima 2019.

Ove godine svi građani EU izabiru ukupno 705 članova u Europski parlament, a Hrvatska ih odabire 12. Oni će narednih pet godina provesti u Strasbourgu i izglasavati nove zakone na razini Europske unije. Zato je važno izaći i dati svoj glas.

Na izbore mogu izaći svi građani stariji od 18 godina. Svi oni mogu glasovati na biračkim mjestima koja su određena prema adresi prebivališta. Nakon utvrđivanja biračkih mjesta, svoje biračko mjesto ćete moći pronaći na ovoj poveznici. No, ako znate da nećete biti u mjestu svog prebivališta taj dan, možete do 15. svibnja podnijeti zahtjev za promjenom biračkog mjesta.

Sa sobom ponesite osobnu iskaznicu!

Glasovati možete, dakle, 26. svibnja od 7h do 19h. Jednom kada dođete u svoje biračko mjesto, morat ćete pokazati svoju osobnu iskaznicu osobama koji tog dana rade na izborima. Oni će vas pronaći na popisu birača, prekrižiti vaše ime i dati vam glasački listić.

Ove godine građani Hrvatske mogu izabrati između 33 liste koje predstavljaju stranke ili koalicije. Na svakoj listi nalazi se 12 kandidata za koje možete glasovati. Popis svih kandidacijskih listi za izbor članova u EU parlament možete pogledati na ovom linku.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Ako vam treba motivacija za izlazak na EU izbore, ovaj video bi vam mogao pomoći

Nakon što dobijete glasački listić, morate se uputiti prema glasačkom mjestu na kojem je osigurana vaša privatnost. Tamo vas čeka kemijska kojom zaokružujete listu neke stranke ili osobu s te liste za koju želite da vas predstavlja u Europskom parlamentu. Ako zaokružite osobu, dajete preferencijalni glas toj osobi, a ako zaokružite stranku, vaš glas će se podijeliti na cijelu listu, na prvu, odnosno na sljedeću prvu osobu s obzirom na to koliko je glasova stranka osvojila.

Ukoliko na izbornom listiću nešto napišete ili zaokružite više stvari, vaš listić će se smatrati nevažećim. Po završetku glasovanja preklapate svoj listić i odnosite u glasačku kutiju.

Izbori za Europski parlament održavaju se svakih pet godina, a njime odlučujete kojim smjerom želite da dalje ide Europe. Europski parlament odlučuje o pitanjima migracija, sigurnosti, tržišta, klimatskih promjena. Proučite koja kandidacijska lista najviše odgovara vašim stavovima i izađite na izbore!

______________________________________________________________

Izbori za Europski parlament održavaju se 26. svibnja 2019. Iskoristite svoje glasačko pravo i ispunite svoju građansku dužnost te izađite na izbore. #ovajputglasam #izboriEU2019