Pretraga

[VIDEO] Ako vam treba motivacija za izlazak na EU izbore, ovaj video bi vam mogao pomoći

A- A+

Izborna promidžba pred europske izbore u punom je jeku. Nedavno smo tako pisali o aktivnostima mladih aktivista kampanje #ovajputglasam. No, bez obzira na zasad uspješnu kampanju, prema rezultatima Europskog parlamenta samo je 21% mladih sigurno da će izaći na izbore. Kako bi se građane potaknulo na glasovanje, Parlament je izradio promotivni kratki film Izaberite svoju budućnost. U njemu se, uz snažno prikazane trenutke dolaska novorođenčeta na svijet, ukazuje na važnost zajedništva te odgovornosti birača za budućnost mladih naraštaja.

Prema istraživanju kojeg je nedavno naručio Europski parlament, 35% građana Europske unije sigurno će izaći na izbore, dok ih trećina još nije sigurna. Iako najpozitivniji prema članstvu u EU, samo 21% svih mladih sa sigurnošću planira dati svoj glas.

Kako bi potaknuo građane na izlazak na europske izbore 26. svibnja, Europski je parlament točno mjesec dana prije odlučivanja o smjeru Europske unije objavio dojmljiv promidžbeni kratki film. Riječ je o videu koji ukazuje koliko su predstojeći izbori važni po pitanjima koji se tiču mladih naraštaja.

Zajednička gradnja jednakosti, prava i demokracije

Izdvojeni članak

10 stvari koje morate znati o europskim izborima 2019.

U režiji nagrađivanog Frédérica Planchona, prikazani su emotivno snažni kadrovi koji prikazuju dolazak tek rođenog djeteta na svijet. Glas djevojčice naratorice u pozadini potom poziva birače da izaberu budućnost u kojoj će živjeti, osvješćujući posljedice EU izbora.

Tema u fokusu je zajedništvo pa djevojčica naglašava: Neki su rekli da smo na ovaj svijet došli sami. Ali nismo. Tim se želi poručiti da je zadaća Europske unije gradnja zajedništva, jednakosti, prava i demokracije. Ključno je, navodi se u videu, zajednički djelovati i surađivati po pitanju, primjerice gospodarstva, zapošljavanja, migracija, klimatskih promjena i zaštite od terorizma. O odgovorima na ta i druga važna pitanja odlučivat će se izborom predstavnika u Parlamentu, zaključuje se u filmu.

Upravo je tema zajedništva u skladu s rezultatima već spomenutog istraživanja koji pokazuju da više od 80% građana smatra kako je ono što povezuje Europljane važnije od onoga što ih dijeli.

Dvije trećine Europljana misli da ima koristi od EU, no žele više suradnje država članica

Izdvojeni članak

Sve što trebaš znati o europskim izborima možeš čuti na ovom susretu

Na pitanje koje osjećaje povezuju s EU-om 55% Europljana istaknulo je nadu i povjerenja, a nesigurnost oko europske budućnosti izaziva neizvjesnost kod trećine europskih građana uključenih u istraživanje.

Isto tako, prema rezultatima Barometra iz veljače 2019., više od dvije trećine Europljana (68%) vjeruje kako njihova zemlja ima korist od EU članstva, dok 61% ispitanika potvrđuje da EU članstvo dobra stvar.

Na kraju, rezultati istraživanja kazuju da bi ispitani građani željeli više jedinstva i zajedničke suradnje oko pitanja koji se dotiču svih država članica.

U nastavku pogledajte kratki film Izaberite budućnost u kojoj ću odrastatikao poziv na izlazak na europske izbore.

__________________________________________________________

Izbori za Europski parlament održavaju se 26. svibnja 2019. Iskoristite svoje glasačko pravo i ispunite svoju građansku dužnost te izađite na izbore. #ovajputglasam #izboriEU2019