Pretraga

Kako je biti žena u STEM-u? Krećemo s projektom posvećenim ovoj temi

A- A+

Najnoviji projekt portala srednja.hr posvećen je djevojkama i ženama u STEM području – onima koje to već jesu, kao i onima koje će to tek postati. U sklopu projekta organiziramo video konferenciju koja će održati ususret Međunarodnom danu žena i djevojaka u znanosti, a ugostit će znanstvenice i STEM stručnjakinje. Projektom ćemo istaknuti i priče učenica i studentica iz STEM područja. Za njih smo pripremili nagradni natječaj s fondom vrijednim preko 1.000 eura.

žene u stem-u

Organiziramo video konferenciju Žene u STEM-u, a tražimo i inspirativne priče učenica i studentica koje ćemo nagraditi vrijednim nagradama | Foto: srednja.hr

Na radnim mjestima u STEM području, ali i u obrazovnim programima koji su s njima povezani, još uvijek je manje žena nego muškaraca. To je točno za sve države članice Europske unije, pokazalo je posljednje Izvješće Europskog parlamenta o promicanju rodne ravnopravnosti u STEM-u. Istovremeno, u nižim razredima škole, STEM predmeti djevojčice zanimaju jednako kao i dječake, a često su u njima i uspješnije. Što se dogodi putem od nižih razreda škole do upisa fakulteta?

Temi žena i djevojaka u STEM-u odlučili smo posvetiti najnoviji projekt. Njime ovoj važnoj temi želimo dati dodatan medijski prostor. U prvi plan ćemo staviti prepreke s kojima se žene u STEM-u suočavaju, a posebno inspirativne priče onih koje su se s njima uspješno izborile.

Organiziramo video konferenciju

Dan prije Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti, 10. veljače, održat ćemo video konferenciju koju ćete moći uživo pratiti na našem YouTube kanalu. Konferencija će ugostiti znanstvenice i stručnjakinje iz STEM područja. Naše gošće dat će svoje perspektive o važnim pitanjima povezanim s rodnom ravnopravnošću u znanosti i STEM-u.

Naša konferencija ugostit će Petru Pejić, robotičarku i promotoricu znanosti s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) iz Osijeka; Danijelu Bursać Kovačević, jednu od najcitiranijih hrvatskih znanstvenica i izvanrednu profesoricu s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu; Mariju Mandić, istraživačicu iz KONČARA i studenticu druge godine doktorskog studija na FER-u; Miu Tadić, magistra računarstva i matematike (PMF Zagreb) i Ivonu Lipovac, magistar inženjer računarstva (FER) iz tvrtke Syntio; Andreu Čović Vidović iz Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Želimo čuti glas djevojaka u STEM-u i dijelimo nagrade

Ovu temu ne bismo mogli razumjeti bez da se obratimo samim učenicama i studenticama, budućim mladim STEM stručnjakinjama. Želimo čuti njihova mišljenja, iskustva i stavove, ali i dati im priliku da ih čuju i drugi. Upravo zbog toga, organiziramo natječaj kojim tražimo inspirativne priče učenica i studentica iz STEM područja.

Kako biste sudjelovali u natječaju, pošaljite nam svoje osobne priče u formi kratkog pisma. Zanima nas kada je počeo vaš interes za STEM i što ga je probudilo, jeste li se susreli sa stereotipovima i preprekama te, još važnije, kako ste ih nadišli. Želimo čuti o ženama koje su vas inspirirale, vašim planovima za budućnost i ciljevima koje želite ostvariti.

Tražimo priče koje će inspirirati i potaknuti druge djevojke s interesom za STEM da se odvaže slijediti svoje snove. Tri najinspirativnije priče ćemo objaviti i nagraditi vrijednim nagradama koje je osigurao Huawei. Na natječaj se prijavite ispunjavanjem obrasca kojeg možete pronaći ovdje. Prijave su otvorene do 8. veljače u 23:59.

1. nagrada: Huawei nova 10 Pro mobitel u vrijednosti od 749€

2. nagrada: Huawei Watch GT 3 SE pametni sat u vrijednosti od 199€

3. nagrada: Huawei FreeBuds 5i bežične slušalice koje će tek doći na hrvatsko tržište, u vrijednosti oko 90€


Projekt Žene u STEM-u organizira portal srednja.hr. Partneri projekta u Syntio, KONČAR, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), Huawei i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Više o projektu možete pročitati ovdje. U sklopu projekta organiziramo video konferenciju koju ćete moći pratiti uživo, 10. veljače, na našem YouTube kanalu i natječaj za učenice i studentice kojim dijelimo vrijedne nagrade, a prijaviti se možete ovdje