Pretraga

Rak testisa može se pojaviti već nakon 15. godine: Za rano otkrivanje je najvažniji samopregled

Mjesec studenti u svijetu je još poznat i pod nazivom Movember, a glavni cilj u ovom mjesecu je podići svijest o zdravstvenim problemima kod muškaraca. Jedan od tih zdravstvenih problema je i rak testisa od kojeg obolijevaju muškarci mlađi od 50 godina, a najčešće se pojavljuje kod muškaraca u dobi od 15 do 35 godina života. Kako otkriti rak testisa, kolike su šanse za izlječenje, postoje li neke preventivne mjere i slično, pitali smo liječnika iz KBC-a Rebro u Zagrebu, Dinka Hauptmana.

Michelangelov David

Ilustracija: Michelangelov David i simbol Movembera | foto: Canva

Ako ste, na društvenim mrežama, a možda i u svojoj okolini, primijetili da muškarci za vrijeme studenog puštaju brkove i bradu, vjerujte nam, imaju dobar razlog za to. Naime, studeni je u svijetu još poznat i pod nazivom Movember, a muškarci tada puštaju brkove i bradu kako bi podigli svijest o svom zdravlju. Jedan od zdravstvenih problema koji je čest kod muškaraca i sve se više pojavljuje i kod onih mlađih je – rak testisa.

Rak testisa najčešće zahvaća muškarce u dobi od 15 do 35 godina, a najveći broj novooboljelih muškaraca u dobnoj je skupini od 30 do 34 godina. Liječnik u KBC-u Rebro, Dinko Hauptman nam je rekao kako godišnje u Hrvatskoj, od raka testisa oboli oko dvjesto muškaraca. Rekao je i da se pacijenti javljaju periodično, odnosno ponekad se mjesecima ne javlja nitko pa u jednom tjednu imaju po nekoliko pacijenata.

Ako se otkrije na vrijeme, šanse za izlječenje su veće od 95 posto

S obzirom na to da je pojava ove vrste raka relativno česta, zanimalo nas je kako izgleda njegovo liječenje.

– Ukoliko se rak testisa otkrije na vrijeme (u početnoj fazi kada je ograničen na sami testis), liječenje je isključivo operacijsko te nije potrebna dodatna kemoterapija. Sama operacija traje kratko, a vrijeme hospitalizacije je najčešće dva dana. Oporavak traje do dva tjedna. Ali, svakako treba napomenuti kako se svakom bolesniku pristupa individualno, objašnjava nam liječnik.

Dodaje i kako su šanse za izlječenje, ako je rak još u početnoj fazi i nije se proširio na limfne čvorove, veće od 95 posto. Kao glavni simptom raka testisa, liječnik navodi bezbolnu kvržicu na testisu koja se nikako ne može zamijeniti za upalu te govori da je, ukoliko se napipa takva promjena, potrebno odmah se javiti liječniku. Kako bi otkrili takve promjene, i to na vrijeme, odnosno u ranoj fazi, liječnik Hauptman naglašava važnost samopregleda testisa jednom mjesečno.

Izdvojeni članak
Kondom

Seksualna edukacija i dalje je slabo zastupljena u školama: Učenici ove teme žele obrađivati sa stručnjacima

Za rano otkrivanje je najvažniji samopregled

Samopregled je najbolje obaviti za vrijeme tuširanja toplom vodom jer toplina opušta kožu skrotuma. Zatim, odmaknite penis od tijela pa pregledavajte svaki testis zasebno držeći ga između palca i ostalih prstiju. Možda ćete primijetiti da se testisi razlikuju po obliku i veličini ili da je jedan opušteniji od drugog, ali to je normalno i nije znak za brigu. Također, ispod svakog testisa postoje strukture nalik konopu što je također normalno. Tek kada napipate ili uočite kvržicu veličine graška, obratite se svom liječniku.

Važno je naglasiti i da, ako pronađete nešto sumnjivo, ne paničarite jer se može raditi i o bezopasnoj tvorevini, ali se svakako, kao što smo već rekli, javite liječniku kako biste bili u potpunosti uvjereni da je sve u redu.