Pretraga

Kako od muhe nastaje slon: Trač o uvođenju online nastave zbog uštede bio je nepouzdan od samog početka

A- A+

Koliko puta treba izreći laž da bi ona postala istina? Koliko je puta potrebno ponoviti trač kako bi on postao istina, ili barem legitiman element javnog diskursa? Očito ne mnogo puta, kako je pokazala informacija o uvođenju online nastave zbog štednje energenata koja je službeno demantirana, ali se o njoj i dalje raspravlja. Provjerili smo kronologiju događaja i ulazak tog trača u javnost.

Foto: Unsplash

Informacija o mogućem uvođenju online nastave kako bi se uštedilo na režijama u školama izazvala je pravu buru u javnosti. Iako nije jasno odakle je krenula ni zašto je ozbiljno shvaćena, o njoj se počelo naveliko raspravljati u medijima, a demantirali su je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja i sam ministar. No, o njoj se raspravlja i dalje i pokazuje kako se olako prihvaćaju tračevi.

Štednja zbog krize i rasprava o spremačicama

Kao što smo jučer pisali, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak je za N1 izjavio kako će zbog energetske krize škole morati štedjeti. Rekao je kako je već razgovarao s ravnateljima škola i da više neće biti luksuza poput grijanja popodne kako bi spremačice mogle pospremiti školu.

Njegova izjava je, očekivano, izazvala brojne rasprave i nezadovoljstvo građana koji su Hrebakovu izjavu opisali kao nepoštivanje čistačica i smještanje njihovog zanimanja kao manje vrijednog u usporedbi s ostalim školskim poslovima. Hrebakova izjava je izazvala raspravu i na Redditu, koja je skrenula u smjeru štednje u javnim službama. Neki korisnici su sasvim ozbiljno, a neki sarkastično predložili povratak javnih institucija na rad od kuće.

– Neka mi neko objasni zašto većina državnih radnika i institucija ne bi mogla natrag na covid model rad od kuće da vidimo ogromne uštede. I tako većina učitelja i ostalih državnih radnika su pokazali svoju sposobnost kad je nastava trebala biti online, ovako bar ne bi bili na grbači i štedio bi se plin i električna energija, komentirao je jedan korisnik.

U odgovoru mu je drugi korisnik koji se predstavio kao učitelj objasnio kako je to loša ideja jer učenici online putem nauče znatno manje nego uživo. Treći je korisnik, vjerojatno sarkastično, komentirao:

– Ideja za vladajuće: Nastava online, škole zatvoriti i neka roditelji plaćaju grijanje.

Izdvojeni članak
i. osnovna škola bjelovar

Gradonačelnik: ‘Nema više grijanja u popodnevnim satima da bi spremačice mogle pospremiti školu’

Nadovezale su se učiteljske grupe na Facebooku

U trenutku pisanja ovog teksta, ovi komentari su bili stari najmanje 19 sati i koliko smo uspjeli pronaći, prva prilika u kojoj je netko spomenuo online nastavu kao rješenje za velike režijske troškove škola, bilo ozbiljno, bilo sarkastično. Da li je glasina o uvođenju online nastave zbog energetske krize krenula od nekoliko Reddit komentara, ne možemo utvrditi sa sigurnošću. Ali, neki su je očito ozbiljno shvatili, te je na jednoj učiteljskoj Facebook stranici, koju prati preko 27 tisuća korisnika, osvanula ova objava:

– Priča se da će ove zime mnoge europske škole (pa tako i naše) prijeći na online nastavu kako bi se uštedjelo na grijanju.

Objava je potaknula lavinu komentara koji su neprovjerenu informaciju kojoj nije navedena ni približna ideja izvora (‘priča se’) prihvatili kao istinitu. Komentatori su bili zgroženi navodom. Neki su se pitali tko će onda njima plaćati režije kod kuće, a neki kako će učitelji uskoro biti zamijenjeni robotima. Ipak, bilo je i nekoliko komentara koji prozvali autore objave zbog nepotrebnog širenja panike.

Populistički komentari

Možda bi sve ostalo na objavi na Facebooku, ali idućeg je jutra Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za N1 komentirala kako je zgrožena idejom o ponovnom uvođenju online nastave.

– Političari nek’ nađu načina. Neću prihvatiti da su najranjiviji prvi na udaru kada treba štedjeti. Ako se djeca zakinu kao prva linija, pa što je sljedeće, hoćemo li grijati bolnice, hoćemo li skidati ljude s respiratora, komentirala je Lovrić.

Ideju, odnosno trač je u srijedu demantiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a nakon sjednice Vlade i ministar Radovan Fuchs. Izjavio je kako se ne razmišlja o uvođenju online nastave te da će Vlada pomoći školama koje će imati problema zbog ogromnih računa. Dodao je kako djeci neće biti hladno u učionicama.

– Organizacija nastave će ići kako je to predviđeno, najnormalnije idemo sa školom, ne idemo s varijantom skraćenih sati ili online nastave, izjavio je.

Izdvojeni članak

Fuchs odgovarao na pitanje hoće li se ići na online nastavu zbog režija: ‘Djeca se neće prehlađivati u školama’

Trač službeno demantiran

Iako se činilo kako će službena potvrda Ministarstva i samog ministra biti dovoljne da se glasina odbaci, na Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija u Varaždinu brodsko-posavski župan Danijel Marušić je komentirao kako je ideja o online nastavi zbog uštede ‘zanimljiva i nije nemoguća’, prenosi Index.

I dok Ministarstvo poručuje kako je nejasno kako je informacija o online nastavi uopće dospjela u javni prostor, sam kanal kojim je došla je manje važan. Važnije je i zabrinjavajuće koliko lako građani, ali i mediji, prihvaćaju i šire potpuno neprovjerene informacije bez ikakve želje za provjeravanjem. Očito nije važno je li nešto istina, važno je samo izazvati raspravu i ljutiti se na nepravdu.

Naravno, ne možemo reći da smo mi nevinašca i da nismo objavili neslužbenu informaciju kako će se uskršnji praznici produžiti i da će nastavnicima biti smanjene plaće. No u našem slučaju, članak je objavljen kao prvoaprilska šala. Možda bi neprovjerene informacije i šale trebalo čuvati za 1. travnja, a ostatak godine o istinitosti raznih tračeva razmišljati ozbiljno.