Pretraga

Gradonačelnik: ‘Nema više grijanja u popodnevnim satima da bi spremačice mogle pospremiti školu’

A- A+

Zbog krize štednja će biti imperativ svima, a energetskom krizom pogođene su i škole. Gradonačelnik Bjelovara i član vladajuće koalicije Dario Hrebak najavio je kako će štedjeti bjelovarske škole. Grijanja neće biti popodne, temperature će se držati na normalnim razinama, a neće biti ni otvaranja prozora. Također, najavio je kako se razmatraju alternativni sustavi grijanja, poput solarnih panela.

i. osnovna škola bjelovar

Foto: screenshot Google Maps

Energetska kriza velik problem predstavlja svima, a pogođene su i škole čiji će veliki računi za grijanje postati još veći. Njih podmiruju osnivači škola, što su gradovi i županije. Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak ističe kako bi osobitih problema mogle imati županije, koje bi mogle ostati u bankrotu.

– Ogromne probleme očekujem kod županija jer nemaju fiskalni kapacitet kao gradovi. Primjerice, moja županija ima 40 milijuna kuna izvornih prihoda, a Grad Bjelovar 110 milijuna kuna. Županija ima sve škole na području županije, osim Bjelovara. Naravno da je Gradu lakše. Bez države, županije će ostati u bankrotu, rekao je Hrebak za N1.

Nema grijanja za spremačice ni otvaranja prozora

Hrebak je najavio kako će škole u Bjelovaru također morati štedjeti, ali je istaknuo za nema potrebe za panikom i da učenici neće učiti u hladnim učionicama.

– Razgovarao sam već s ravnateljima škola. Nema više grijanja škole u popodnevnim satima da bi spremačice mogle pospremiti školu, takvih luksuza više nema. Drugo, temperaturu moramo držati na pristojnoj razini, da djeci ne bude niti pretoplo niti hladno. Nema više komoditeta. Nema više otvaranja prozora. Da, mi smo došli u tu situaciju, o tome treba bez imalo populizma o tome razgovarati, rekao je Hrebak.

Izdvojeni članak

Stranka FOKUS ima prijedlog za uštedu na režijama škola: Žele da se produlje zimski praznici

Alternativni načini grijanja

Hrebak u borbi s krizom očekuje i pomoć države. Dodao je i kako se razmatraju alternativni načini grijanja, poput peleta i drva te solarnih panela, iako su mogući problemi s isporučiteljima solarnih panela.

– Mislim da Vlada ne kasni s mjerama. Očekujemo sastanak koalicije koji će vjerojatno biti vrlo skoro, gdje ćemo dobiti i presliku tih mjera. Očekujemo sastanak koalicije koji će vjerojatno biti vrlo skoro, gdje ćemo dobiti i presliku tih mjera. Vidim da ide u provedbu ukidanja 25 posto PDV-a na ugradnju solara. Ako to stvarno bude tako, automatski ću se kao gradonačelnik uključiti da i Grad Bjelovar sufinancira solare, jer je definitivno vidljivo da su oni toliko isplativi da ih se vrati za tri do četiri godine, naglasio je Hrebak.

i. osnovna škola bjelovar
Share via
Copy link
Powered by Social Snap