Pretraga

Kakva akcija: Zagrebački gimnazijalci posadili skoro 1.000 sadnica hrasta lužnjaka

A- A+

Često vlada stav da miočane ne interesira puno toga osim matematike. No da to nije baš tako dokazuje primjer zagrebačkih miočana, učenika XV. gimnazije, koji su sudjelovali u pošumljavanju šume u blizini Karlovca.

Učenici MIOC-a u Zagrebu sudjelovali su u pošumljavanju šume|foto: XV. gimnazija Zagreb

Kaže se da su šume pluća Zemlje, a Hrvatska je poprilično poznata po tom prirodnom bogatstvu. No, da bi tako i ostalo, bitno je posječena stabla zamijeniti novima. Svjesni su toga i učenici zagrebačke XV. gimnazije, članovi grupe Geo-Eko, koji su sudjelovali u velikoj ekološkoj akciji pošumljavanja u sklopu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING i programa Šumoborci kojega organiziraju Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija HEARTH, u suradnji s udrugom Tatavaka.

Učenici XV. gimnazije posadili su skoro 1.000 sadnica hrasta lužnjaka u akciji koja se odvila kod Perjasice, južno od Karlovca.  Inače, Šumoborci su u 2021. godini posadili 25.000, a za ovu godinu cilj im je ukupno 80.000 sadnica. Kako nam kaže ravnatelj MIOC-a, Nikola Dmitrović, u akciji je sudjelovalo ukupno 40 učenika, no interes je bio i veći.

Izdvojeni članak

Mladi ekološki aktivisti posjetili Pulu i poslali važnu poruku: ‘Političari slušajte znanstvenike’

– Oduševljeni su odlaskom na takvu akciju s osjećajima da rade nešto korisno za zajednicu, kaže Dmitrović.

Dodaje i da je škola u ovoj aktivnosti odlučila sudjelovati na inicijativu aktiva geografije na čelu s profesorom Rusanom.

– Aktiv je procijenio da u današnje vrijeme klimatskih promjena treba malim akcijama doprinositi poboljšanju stanja u prirodi i podići ekološku svijest na višu razinu. Sudjelovanje u ovoj akciji dio je aktivnosti GEO-EKO grupe XV. gimnazije koja raznim aktivnostima promovira svijest i aktivno sudjeluje u čišćenju okoliša škole i šire, kaže ravnatelj Dmitrović koji čestita svim mladim ljudima koji volonterski sudjeluju u ovakvim i sličnim akcijama.