Pretraga

Karlovački Centar za odgoj i obrazovanje Europska komisija nagradila za inovativno podučavanje

A- A+

Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac dobio je nagradu za inovativno podučavanje od Europske komisije. Nagradu su dobili za projekt ‘Inkluzija 21. st. traži nova znanja’ koji je imao financijsku podlogu od 26.085 eura i provodio se tijekom 17 mjeseci. Cilj projekta bio je unaprijediti svakodnevni rad s učenicima s teškoćama u razvoju.

Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac

Foto: PR

Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac tijekom posljednjeg desetljeća kontinuirano provodi projekte koje financira Europska unija i europske zemlje Europskog gospodarskog pojasa. Sada je za projekt ‘Inkluzija 21. st. traži nova znanja’ dobio nagradu za inovativno podučavanje. Projekt je dao značajan doprinos svakodnevnom radu sa učenicima s teškoćama u razvoju i postao sastavni dio strategije Centra.

Centar potpore za sve inkluzivne škole

Jedan od glavnih ciljeva je bio da Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac već u skoroj budućnosti postane Centar potpore za sve inkluzivne škole u regiji koja obuhvaća Karlovačku te dijelove Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije.

– Bez kvalitetnih zaposlenika, dobrih suradnika, počevši od tajnika i računovođe pa sve do koordinatorice i nositelja projekta koji su bili spremni pokloniti svoje vrijeme i sposobnosti, provedba projekta ne bi bila moguća. Bili smo svjesni kako nije dovoljno samo kvalitetno napisati projekt, već ga treba realizirati, evaluirati i provesti diseminaciju. Stoga sam doista uvelike zahvalan svim suradnicima na projektu koji su dali maksimum doprinosa, imali konkretno podijeljene uloge i obveze što je u konačnosti rezultiralo izvanrednim uspjehom. Proces implementacije bio je popraćen složnim timskim radom i zadovoljstvom svakog člana tima, poručili su iz Centra.

Suradnja s partnerima

Prvi europski projekt realiziran u Centru bio je ‘Svi za jednoga, jedan za sve’, a zahvaljujući njemu djelatnici Centra dobili su podlogu koja im je bila važna za daljnje projekte. Tijekom projekta ostvarene su mobilnosti u sedam europskih gradova u Engleskoj, Sloveniji, Italiji, Portugalu i Mađarskoj. Cilj nije bio samo prikupiti iskustva, već i dati svoj doprinos.

– Gdje god je u sklopu Erasmus+ projekta bio prikazivan rad Centra u aspektu opremljenosti, didaktike, asistivne tehnologije, mnogi su se inozemni sudionici pojedinih mobilnosti uvjerili da Centar u Karlovcu ima vrlo suvremene uvjete, metode i učiteljski potencijal za rad sa učenicima s teškoćama u razvoju, a partneri koji su nas posjetili u programu job shadowing ostali su jako zadovoljni boravkom u gradu Karlovcu i u Hrvatskoj općenito, radnim ozračjem te načinom i metodama rada u našoj ustanovi, rekli su iz Centra.

Izdvojeni članak
Dejan Gemeri (28) mladi je fizičar koji stipendira dvoje studenata iz Vukovara - iz vlastitog džepa

Ovaj mladi fizičar iz svog džepa daje stipendije za studente iz Vukovara: ‘Najbolje treba nagraditi’

Jedan od najuspješnijih projekata

Njihov je trud prepoznala i Europska komisija i uvrstila ga među 98 najuspješnijih projekata implementiranih u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, visokoškolskim ustanovama i udrugama. Time je Karlovac prvi put dobio nagradu Europske komisije za inovativno podučavanje. Bitnim kriterijem za dobivanje nagrade bila je procjena okruženja u kojem do izražaja dolaze značajke da je škola kao pokretač inovacija koja kreativno koristi prostor za učenje i održivo dostupne resurse te provodi međusektorsku suradnju, u kojoj je učitelj prepoznat kao inovator s primjenom suvremenih vještina i kompetencija s naglaskom na kolegijalnu suradnju i podizanje razine vršnjačkog učenja.

U svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Europske komisije u Bruxellesu sudjelovao je ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Volodymyr Kubinskyy, a Centar nastavlja s projektima koji promiču inkluziju. Trenutno provode projekt ‘Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju” – ATTEND’. Nositelj projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET koji financiraju Island, Norveška i Lihtenštajn.