Pretraga

Karta svijeta prema inteligenciji stanovnika: Pogledajte na kojem je mjestu Hrvatska

A- A+

Finski politički znanstvenik Tatu Vanhanen analizirao je IQ studije 113 svjetskih zemalja, a uz pomoć britanskog psihologa Richarda Lynna, i psihologa Jelte Wichertsa utemeljena je ljestvica najinteligentnijih zemalja svijeta. Na karti najinteligentnijih država nalazi se i Hrvatska, i to na 17. mjestu.

www.targetmap.com

Konačno je poznato koje se svjetske zemlje nalaze među najinteligentnijim državama svijeta. Uz pomoć troje stručnjaka, britanskog psihologa Richarda Lynna, finskog političkog znanstenika Tatu Vanhanena i nizozemskog psihologa Jelte Wichertsa sastavljena je ljestvica zemalja prema kvocijentu inteligencije njezinih stanovnika.

Najinteligentniji Singapur, Južna Koreja, Japan, Island i Mongolija

Među zemlje s visokim kvocijentom inteligencije stanovnika spadaju Singapur, Južna Koreja, Japan, Island i Mongolija. Ako se pogleda kako na ljestvici stoje zemlje iz regije, vidi se da je Slovenija na 11. mjestu s prosječnim kvocijentom inteligencije od 96, a isti rezultat dijeli sa Slovačkom, Moldavijom i Urugvajem. Hrvatska i Bosna i Hercegovina u istoj su grupi, onoj s IQ-om 90, koja im donosi 17. mjesto na ljestvici. Tu poziciju dijele s Albanijom, Čileom, Kirgistanom i Turskom. S IQ-om manjim za jedan (89), a time i jednim mjestom manje (18.), nalazi se Srbija.

Na samom dnu ljestvice nalaze se zemlje čiji stanovnici imaju kvocijent inteligencije 64, a tu spadaju Kamerun, Gabon, Mozambik, Sveta Lucija i Ekvatorska Gvineja.

Izdvojeni članak

Šest navika koje ubijaju inteligenciju

Najinteligentnije zemlje svijeta

1. Singapur (108)

2. Južna Koreja (106)

3. Japan (105)

4. Italija (102)

5. Island (101)

5. Mongolija (101)

6. Švicarska (101)

Izdvojeni članak

Einsteinov test inteligencije: Provjerite jeste li među dva posto populacije

7. Austrija (100)

7. Kina (100)

7. Luksemburg (100)

7. Nizozemska (100)

7. Norveška (100)

7. Ujedinjeno Kraljevstvo (100)