Pretraga

Kidalica 2: O novinarstvu, etici i lažnim vijestima u 13 minuta

A- A+

Sudjelujte u „Kidalici lažnih vijesti“, seriji predavanja i nagradnom natječaju koji organizira hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, riješite nagradni zadatak i otputujte u Bruxelles.

Prijavi se na nagradni natječaj ‘Kidalica lažnih vijesti’

O ulozi novinarstva u društvu mišljenje imaju gotovo svi koji znaju čitati i pisati, a jedna je od najčešćih zabluda da bi ono moralo biti vrijednosno neutralno da bi bilo objektivno. Kroz gotovo četristo godina, prošlo je put od sporednog izvora prihoda za prve tiskare u Europi i svijetu, propagandnog oruđa, nositelja borbe za slobodu govora i medija, četvrte vlasti, spone između vlasti i građana koja kontrolira prve u ime drugih te profitabilne industrije.

Puno je definicija novinarstva, a jednostavno ga možemo definirati kao zanimanje čiji je zadatak prikupljati, provjeravati, obrađivati, pisati, odnosno snimati, uređivati i objavljivati informacije za medije sa ciljem  zadovoljenja primarne ljudske potrebe za novostima i spoznajama, kako bi se što bolje snalazili u svijetu koji nas okružuje i što uspješnije djelovali.

Izdvojeni članak

Sudjelujte u „Kidalici lažnih vijesti“ i otputujte u Bruxelles

Uloga novinarstva u društvu, kao i zbog čega lažne vijesti nisu novinarstvo predmet je drugog predavanja iz serije “Kidalice lažnih vijesti”, projekta koji je uz podršku svoje političke grupacije, Progresivnog saveza socijalista i demokrata, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pokrenuo na svojem portalu www.toninopicula.com.

Društvene mreže i pravo novinarstvo

“Uloga slobodnih i neovisnih medija u suvremenom je demokratskom društvu nezamjenjiva. Posebice danas, kada je s usponom društvenih mreža i raznih lažnih, propagandnih portala mnogima sve teže razaznati vijesti pouzdanih medija koji rade po svim uzusima novinarske etike od lažnih vijesti. Kidalicom smo htjeli pomoći i reafirmaciji pravog novinarstva, potaknuti srednjoškolce i studente da umjesto sugestivnih youtube videa autora koji ne snose nikakvu odgovornost za objavljeno informacije traže kod etičnih, profesionalnih i nezavisnih medija i novinara”, kaže zastupnik Picula.

tonino picula

Tonino Picula organizira nagradni natječaj u kojem učite o fake newsu | foto: privatna arhiva

Usvajanjem nekih od osnovnih pojmova važnih za razumijevanje novinarske profesije, svi koji ih čitaju i gledaju lakše će filtrirati prave vijesti od spinova, razumijeti ulogu novinara i reportera, komentatora i analitičara u medijima.

DRUGO PREDAVANJE

Upute za rješavanje drugog nagradnog zadatka pročitajte niže u tekstu, ispod videa, gdje ćete pronaći i podatke potrebne za prijavu za natječaj u kojem je glavna nagrada studijsko putovanje u sjedište Europske unije – Bruxelles. Kad to epidemiološke prilike dopuste, naravno 😊

Drugi zadatak:

Važno je kritički se osvrnuti na sadržaj koji nam je ponuđen bez obzira slažemo li se s pročitanim ili ne. Drugi zadatak „Kidalice lažnih vijesti“ je odabrati jedan od niže ponuđenih parova vijesti te ih analizirati koristeći „sumnju kao najbolju obranu od lažnih vijesti“. Kako to napraviti i kojih devet pitanja si postaviti, možete pronaći u našem drugom predavanju.

Rješenje nagradnog zadatka mora biti u .doc ili .docx formatu, a mora sadržavati kratku analizu dva odabrana članka. Odgovaraju li i kako odabrani članci na devet kritičkih pitanja (potražite u predavanju i prezentaciji pod „Sumnja je najbolja obrana od lažnih vijesti“), radi li se o kvalitetnim novinarskim radovima po vašem mišljenju? Ponudite svoje rješenje u kratkoj analizi u maksimalno do 750 riječi/ do stranicu i pol teksta.

Bodovi će se dodjeljivati: 30% za primjenu pitanja, 50% za kvalitetu analize (na koji način i koliko kvalitetno članci odgovaraju na svako pitanje te koji je vaš zaključak o kvaliteti svakog članka) te 20% za pismenost poslane analize.

Rješenja treba poslati na e-adresu [email protected] s predmetom „Kidalica lažnih vijesti_zadatak2_ime i prezime“ najkasnije do 12:00 u srijedu 9. prosinca.

Najbolja tri srednjoškolska rada i najbolja tri studentska rada ćemo nagraditi vrijednim knjigama, a imena pobjednika će biti objavljena u petak 11. prosinca. Prikupljeni bodovi za rješavanje drugog zadatka se prenose dalje za sudjelovanje u finalnoj nagradi: studijski put u Bruxelles čim to epidemiološka situacija dozvoli.

Odaberite jedan od sljedeća tri para za analizu:

Primjer 1a
Primjer 2a

Primjer 1b
Primjer 2b

Primjer 1c
Primjer 2c

Najbolja tri srednjoškolska rada i najbolja tri studentska rada ćemo nagraditi vrijednim knjigama, a imena pobjednika će biti objavljena u petak 11. prosinca. Prikupljeni bodovi za rješavanje prvog zadatka se prenose dalje za sudjelovanje u finalnoj nagradi: studijski put u Bruxelles čim to epidemiološka situacija dozvoli.

Pravilnik natječaja pronađite na ovoj stranici.


Tekst je nastao u suradnji native studija portala srednja.hr i Ureda eurozastupnika Tonine Picule.