Pretraga

Kidalica lažnih vijesti: Demokracija traži dobro informirane građane

A- A+

Na panel diskusiji s kojom se kraju privodi projekt Kidalice lažnih vijesti, medijski ekperti i novinari s Piculom analiziraju alate u borbi protiv dezinformacija i govore o primjerima edukacije, kao i proizvodnje lažnih vijesti u Hrvatskoj.

kidalica lažnih vijesti

Održala se panel diskusija o projektu i iskustvima u borbi protiv lažnih vijesti i dezinformacija.

U finalnom, četvrtom tjednu projekta Kidalice lažnih vijesti,  projekta koji je uz podršku svoje političke grupacije, Progresivnog saveza socijalista i demokrata, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pokrenuo na svojem portalu www.toninopicula.com, objavljen je i video panel diskusije o samom projektu i iskustvima u borbi protiv lažnih vijesti i dezinformacija, ali i o izazovima s kojima se susreću novinari u radu.

Panel je vodio ekspert za lažne vijesti i osnivač Muzeja lažnih vijesti Lordan Prelog, a o svojem novinarskom iskustvu u prikupljanju informacija, te o svemu s čime se mediji u Hrvatskoj susreću, kao i odlukama Vlade da europskim novcem sufinancira i neke poznate širitelje lažnih vijesti govori istaknuti hrvatski novinar i kolumnist Gordan Duhaček s portala index.hr. Posebno je istaknuo primjere nekih vodećih hrvatskih političara koji su i sami bili proizvođači lažnih vijesti nakon izbora 2016. godine.

Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr predstavila je projekte koje provodi njezin portal u suradnji sa srednjim školama u Hrvatskoj.

Zastupnik Picula govorio je o stranim utjecajima na političke procese u Europskoj uniji i kakva je uloga lažnih vijesti u tome, te kako se Europska unija i posebno Europski parlament bore protiv širenja lažnih vijesti i dezinformacija. “Život u demokraciji obvezuje sve građanke i građane da demokraciju razvijaju i vlastitim ponašanjem. Da bi u demokraciji odlučivali o stvarima koje se tiču cijele zajednice, te se odluke moraju donositi na temelju provjerenih i točnih informacija. Uspon digitalnih tehnologija doveo je do toga da je lako dijeliti informacije, a od mlade generacije koja je od početka digitalna je za očekivati i da će pronaći načine da spriječe da se lažne vijesti i dezinformacije dijele”, rekao je Picula.

Ovog petka, 18. prosinca, objavljeni će biti i rezultati trećeg tjedna nagradnog natječaja Kidalica lažnih vijesti, a početkom sljedećeg tjedna bit će objavljeni i ukupni pobjednici koji za nagradu putuju u Bruxelles u posjetu Europskom parlamentu, čim to dopuste epidemiološke prilike.

Tonino Picula je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, više o njemu možete saznati na ovoj stranici.

Tonino Picula Instagram: https://www.instagram.com/tonino_picula/

Tonino Picula web: www.toninopicula.com

Tonino Picula Twitter: https://twitter.com/TPicula


Tekst je nastao u suradnji native studija portala srednja.hr i Ureda eurozastupnika Tonine Picule.