Pretraga

Kidalica 3: Online alati za kidanje lažnih vijesti

A- A+

Sudjelujte u „Kidalici lažnih vijesti“, seriji predavanja i nagradnom natječaju koji organizira hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, riješite nagradni zadatak i otputujte u Bruxelles.

Prijavi se na natječaj ‘Kidalica lažnih vijesti’ i otputuj u Bruxelles!

Pioniri interneta i World Wide Weba ranih su devedesetih godina bili, prema današnjim mjerilima, nevjerojatni optimisti. Vjerovali su kako će globalna dostupnost informacija rezultirati bolje obrazovanim i informiranim pojedinkama i pojedincima i boljim društvom koje će brže napredovati. Umjesto toga, internet i društvene mreže postali su glavnim forumom za proizvodnju i distribuciju lažnih vijesti i dezinformacija svih vrsta. No, kako je rastao broj online medija, s njim je eksponencijalno rastao i broj izvora dezinformacija, koje se šire poput pandemije.

Izdvojeni članak

Sudjelujte u „Kidalici lažnih vijesti“ i otputujte u Bruxelles

Kako bi se protiv širenja dezinformacija borili, vodeće su globalne društvene mreže uspostavile suradnju s tzv. Factcheckerima, organizacijama koje se bave provjerom istinitosti objavljenih informacija, a i sami su razvili niz alata koje svaki korisnik društvenih mreža i tražilica može koristiti kako bi provjerio jesu li informacije koje se nalaze u nekom tekstu istinite. O tim alatima i drugim načinima prepoznavanja lažnih vijesti online govori treće predavanje iz niza Kidalice lažnih vijesti,  projekta koji je uz podršku svoje političke grupacije, Progresivnog saveza socijalista i demokrata, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pokrenuo na svojem portalu www.toninopicula.com.

Picula je i član Posebnog odbora Europskog parlamenta za borbu protiv vanjskog uplitanja u demokratske procese u Europskoj uniji. Taj se odbor bavi upravo oblikovanjem politika borbe protiv dezinformacija i jedna od njegovih uloga je i praćenje Akcijskog plana za borbu protiv dezinformacija koji je pokrenula Europska komisija.

“Svijest o potrebi borbe protiv lažnih vijesti u kombinaciji s osnovnim znanjima koja predstavljamo u Kidalici, te dostupnim online alatima omogućavaju doslovno svakome da sam provjeri je li neka objava na online medijima i društvenim mrežama činjenično točna ili je riječ o lažnim vijestima”, komentira zastupnik Picula: “Pozivam sve da se uključe i u treći krug nagradnog natječaja i pokažu svoje znanje iz Kidalice lažnih vijesti”.

TREĆE PREDAVANJE

Treći zadatak:

Kritički čitati i znati prepoznati dezinformacije su ključne vještine u borbi protiv lažnih vijesti, ali što s njima jednom kad ih detektiramo? Treći i finalni zadatak u okviru kampanje „Kidalica lažnih vijesti“ je odabrati jedan od niže ponuđenih dezinformirajućih članaka te ga analizirati koristeći igru za provjeru točnosti online vijesti “Čitaj dalje od naslova”. Detalje igre, i metode kako de-konstruirati lažne vijesti, potražite u našem trećem predavanju i pratećoj prezentaciji.

Rješenje nagradnog zadatka mora biti u .doc ili .docx formatu, a mora sadržavati poveznicu na odabrani članak, popis dodanih/oduzetih bodove za svaki od 20 elemenata igre “Čitaj dalje od naslova” (možete prekopirati matricu iz prezentacije te navesti koje i koliko bodova ste dodali/oduzeli) te vaš kratak osvrt na pročitani članak i objašnjenje vaše analize (max 400 riječi).

Bodovi će se dodjeljivati: 40% za primjenu bodovnog sustava “Čitaj dalje od naslova”, 40% za kvalitetu osvrta/analize (kako ste vi doživjeli članak, kako i zašto ste podijelili bodove, što vas se posebno dojmilo i sl. ) te 20% za pismenost poslanih prijava. DODATNE BODOVE (do 5) možete prikupiti ako u svojoj analizi navedete primjer(e) član(a)ka koji kvalitetno, u skladu s načelima etičkog novinarstva, obrađuju odabranu temu.

Izdvojeni članak

Kidalica 2: O novinarstvu, etici i lažnim vijestima u 13 minuta

Rješenja treba poslati na e-adresu [email protected] s predmetom „Kidalica lažnih vijesti_zadatak3_ime i prezime“ najkasnije do 12:00 u srijedu 16. prosinca.

Najbolja tri srednjoškolska rada i najbolja tri studentska rada ćemo nagraditi vrijednim knjigama, a imena pobjednika će biti objavljena u petak 18. prosinca. Prikupljeni bodovi za rješavanje trećeg zadatka se dodaju bodovima iz prethodna dva kruga za sudjelovanje u finalnoj nagradi: studijski put u Bruxelles čim to epidemiološka situacija dozvoli.

Odaberite jedan od sljedećih primjera dezinformacija za analizu:

Primjer 1

Primjer 2

Primjer 3

Primjer 4

Pravilnik natječaja pronađite na ovoj stranici.

Tonino Picula je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, više o njemu možete saznati na ovoj stranici.

Tonino Picula Instagram: https://www.instagram.com/tonino_picula/

Tonino Picula web: www.toninopicula.com

Tonino Picula Twitter: https://twitter.com/TPicula

Prvi zadatak pronađite na ovoj poveznici, a drugi zadatak pronađite na ovoj poveznici.


Tekst je nastao u suradnji native studija portala srednja.hr i Ureda eurozastupnika Tonine Picule.