Pretraga

Koje su obveze roditelja oko dolaska u školu? U jednom razdoblju pravilnik brani informacije i roditeljske

A- A+

Osim Zakona o odgoju i obrazovanju, školski sustav uređuje i nekolicina pravilnika. Iako bi mnogi na prvu pomislili da su svi ti pravni dokumenti namijenjeni isključivo nastavnicima, ravnateljima ili školskim tajnicima, to baš i nije tako. Ključno je da se s njima upoznaju i učenici, ali i roditelji. Jedan od važnih pravilnika za roditelje je onaj o načinima, postupcima i elementima vrednovanja. On, među ostalim, propisuje njihova prava i obveze koje se odnose na dolazak u školu, a jasno i navodi da informacija nema posljednja dva tjedna nastave.

Roditeljski sastanak

Ilustracija: Unsplash

Pravilnik o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi nije samo dokument kojim se uređuje način ocjenjivanja školaraca. Ili koji, primjerice, propisuje koliko ispita mogu pisati u danu. Riječ je o dokumentu koji je, osim za nastavnike i učenike, bitan i roditeljima, posebice sada kada je blizu kraj nastavne godine.

Roditelji su dužni redovito dolaziti na roditeljske sastanke i informacije

No, krenimo redom. Jedno od važniji poglavlja za roditelje u tom pravilniku je ‘Prava i obveze roditelja’. U tom je poglavlju opisano da roditelj ima pravo znati elemente ocjenjivanja, kao i načine i postupke vrednovanja za svaki nastavni predmet. O tome ih na roditeljskim sastancima i individualnim razgovorima informira razrednik.

– Roditelj je dužan redovito dolaziti na roditeljske sastanke i individualne informativne razgovore s razrednikom, navedeno je također u ovom pravilniku, a bitno je za one koji su ‘prorijedili’ svoje dolaske u školu jer misle da su dovoljno informirani putem e-Dnevnika.

Izdvojeni članak

Zaključna ocjena ne mora biti konačna: Imate pravo žalbe, ali o tome morate znati nekoliko stvari

Moguće je tražiti sastanak i s predmetnim nastavnikom

Kako stoji u pravilniku, roditelj ima pravo uvida u pisane i druge radove i ocjene djeteta na individualnim informativnim razgovorima s razrednikom. Ali, isto tako, ima pravo od razrednika zatražiti individualni informativni razgovor s nastavnicima koji predaju pojedine predmete, Matematiku, Hrvatski, Geografiju, Povijest…

Termine individualnih razgovora za svakog nastavnika škola obično objavljuje na početku školske godine na svojim web stranicama, pa roditelji u dogovoru s nastavnicima dolaze na informacije u tom terminu.

Izdvojeni članak

Znajte svoja prava: Koliko puta u danu smijete pisano i usmeno odgovarati?

Nema dolaska u školu zadnja dva tjedna prije ljetnih praznika

Ono što je još bitno za roditelje iz ovog pravilnika je da imaju pravo i na pisane i usmene primjedbe, komentare i sugestije o vrednovanju učenika koje podnose ravnatelju i/ili vijeću roditelja. U slučaju da mu razrednik ili predmetni nastavnik odbija dati pravodobne i potrebne obavijesti o uspjehu njegovoga djeteta, roditelj to može prijaviti ravnatelju.

I ono što je ključno iz ovog pravilnika, a što roditelji trebaju imati na umu posebice sada pred kraj godine, jest da se u posljednja dva tjedna prije završetka nastavne godine, kada se intenzivno zaključuju ocjene, ne organiziraju roditeljski sastanci i individualni informativni razgovori.