Pretraga

Ocjene i izostanci odsad roditeljima dostupni na internetu

A- A+

Vlada je prije nekoliko dana konačno pokrenula dugo najavljivani projekt eGrađanin, a osim dokumenata poput domovnice, rodnog lista i drugih na internetu će se nalaziti i ocjene te izostanci školaraca. Logično, roditelji će tako imati konstantan uvid u stanje svojeg djeteta u školi. Roditeljski sastanci i školske informacije tako bi mogli postati sve rjeđi.

Hrvatska je Vlada prije nekoliko dana i operativno pokrenula projekt eGrađanin – građani sada mogu odmah u elektronskom obliku vidjeti i dobiti rodni list, stanje osobnog fonda u Zavodu za mirovinski fond, određene podatke HZZO-a, kao i pregledati ocjene, profesorske bilješke te izostanke školaraca, piše Novi list. Drugim riječima, roditelji učenika u svakom će trenutku moći provjeriti kako se njihovo dijete snalazi u školi.

Izdvojeni članak

Kad profesor otvara dnevnik

Ocjene i izostanci se više ne mogu skrivati od roditelja

Ovom bi inovacijom, očekivano, učenici osnovnih i srednjih škola mogli biti prilično nezadovoljni, budući da nije tajna kako mnogi od njih svoje loše ocjene, kao i neopravdane sate vješto skrivaju od roditelja.

Naravno, to im obično i uspijeva, sve do prvo roditeljskog sastanka ili pojedinačnih školskih informacija. Upravo bi te forme , kako se priča u nastavničkim kuloarima, mogle ubrzo ‘izumrijeti’.

Naime, profesorica biologije, ujedno i nastavnica, jedne karlovačke škole požalila nam se kako su roditelji sve manje prisutni na roditeljskim sastancima i informacijama, a pojavljuju se tek krajem polugodišta. Ona i neki njezini kolege u strahu su da će mogućnost uvida u ocjene i izostanke na internetu totalno ugasiti dolaženje roditelja u školu.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci napravili odličnu i jednostavnu aplikaciju za izračun prosjeka ocjena

‘Ovo bi moglo iskorijeniti informacije i roditeljske sastanke’

– Roditelji danas rjeđe se pojavljuju na informacijama i raspituju o uspjehu svoje djece na nastavi. Obično se pravdaju velikim brojem obaveza i poslom, što je svakako razumljivo, no trebali bi biti svjesni da je individualan razgovor s razrednicima o djetetu trebao tu i tamo biti prioritete. Brine me da će sada kada su sve informacije dostupne online mnogi od njih jednostavno prestati dolaziti. Iako ocjene i izostanke mogu vidjeti na ekranima računala, ne može se tima umanjiti vrijednost osobnog dolaska i informacija o djetetu koje može pružiti profesor ili razrednik, kazala nam je profesorica koja je poželjela ostati anonimna.

Iako neki njeni kolege dijele istu bojazan, ima i onih koji ovoj novini ne vide manu te se raduju uvođenju ovakvog nečeg.

Neki se profesori raduju uvođenju e-Dnevnika

– Uvođenjem e-Dnevnika roditelji će imati mogućnost da u svakom trenu vide ocjene i izostanke svoje djece. To ipak neće u većem postotku smanjiti dolazak roditelja na konzultacije s razrednikom. Razgovori roditelja i razrednika su vrlo značajan dio zajedničke suradnje i međusobnim stvarnim kontaktom najlakše možemo rješiti iznenadne probleme ili nesporazume. eDnevnik će samo poboljšati transparentnost cijelog procesa ocjenjivanja. Osobno se vrlo radujem jeseni i početku korištenja e-Dnevnika, zaključio je Miljenko Hajdarović.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap